Biber Gazın'dan Ölüm İstemiyoruz

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bugün tüm sağlık çalışanları greve gideceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Biber Gazın'dan Ölüm İstemiyoruz

BB BAŞKANI AKTAN: BİBER GAZINDAN GENCECİK BİR POLİSİMİZİN DE ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla saat 10.30'da Çapa'daki İstanbul Tıp Fakültesi ana kapısı önünde toplandı. Grup fakülte bahçesinde içinde "Hastaneler halkındır satılamaz", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde slogan atarak yürüdü. Ardından Türk Tabipleri Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan bir açıklama yaparak, "Sorunlar artık öyle bir hale geldi ki hastalarımızın sağlık hizmeti almasını engellemeye başladı. Hekimlerin çalışma şartlarını bozup, korkutup, çalışamaz duruma getirmeye başlandı. Maalesef çıkartılan yasalarla hekimlerin hekimlik yapması engelleniyor" dedi. 

Aktan, "Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelecekten kuşkulu, gelecekten umutsuz olamamaları gerekiyor. Bu nedenle hekimlere ve sağlık çalışanlarına güvenli bir iş, güvenli bir ücret ve emekliliğine yansıyacak bir gelir mutlaka sağlanmalı. İyi bir hekimlik dediğimiz zamanda, iyi bir sağlık ortamı, iyi bir sağlık sistemi gerekiyor. Hastalarımıza iyi hizmet etmek itiyoruz, hastalarımıza 3 dakika, 5 dakika ayırmak istemiyoruz, hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini vermek istiyoruz. Bunun içinde mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu. 

Aktan ayrıca, "Berkin Elvanların, Can Burakların ölmesini istemiyoruz. Bu ülkede biber gazından gencecik bir polisimizin de ölmesini istemiyoruz. Türk Tabipleri Birliği defalarca 'biber gazı öldürür' sloganın ortaya attı ama en sonun bir polis memurumuzda maalesef biber gazı ile hayatını kaybetti. Bu ülkede ölümler istemiyoruz. Bu ülkede hepimizin görevi olarak sağlıktan bahsediyorsak eğer demokrasinin yerleşmesi, özgürlüklerin yerleşmesi ve hep beraber barış içinde yaşamamız gerekiyor. Eğer bir ülkede, demokrasi barış ve özgürlük yoksa, bu ülkede sağlıktan söz edemeyiz" ifadelerini kullandı. 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ise konuşmasında, "Türkiye'nin 75 milyon insanının küresel sermayeye müşteri haline getiren bir sağlıkta dönüşüm gerçekleştirildi, nitelikli sağlık hizmeti yok edildi, iyi hekimlik değerleri ortadan kaldırıldı, erozyona uğratıldı ve iyi hekimliğin bir süre sonra belki de geri dönüşümsüz bir şekilde yok olmasına neden olacak değişiklikler gerçekleştirildi" dedi. Grup konuşmaların ve basın açıklaması ardından dağıldı.

ZONGULDAK’TA TIP BAYRAMI TÖRENİ

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi'nde, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

BEÜ, İl Sağlık Müdürlüğü ve Tabipler Odası işbirliğince yapılan törene Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, Zonguldak Belediye Başkan Vekili CHP’li Erol Yılmaz ve Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır'ın yanında öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından BEÜ Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından Türk halk müziği dinletisi sunuldu.

Zonguldak Tabipler Odası Başkanı Şenol Yavuz, devlet büyüklerinin hekimlerin sorunlarını çözmesi konusunda daha duyarlı olmalarını beklediklerini söyledi. Yavuz, "Ülkemizin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Son dönemlerde hekimlerimiz hızlı artış gösteren şiddete maruz kalıyor. Halkımızdan dileğim bu kadar özveri ile çalışan arkadaşlarımıza karşı saygılı olmaları ve sevgilerini göstermeleridir" dedi. BEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, tıbbın temel amacının tüm insanların daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam sürmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Güven ise sağlık çalışanlarının özlük problemlerinin maalesef hala sürdüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından bilimsel çalışmaları nedeniyle BEÜ Tıp Fakültesi hekimlerine plaket ve teşekkür belgesi, 'Doktorum' konulu resim yarışmasında dereceye giren ilkokul öğrencilerine de ödülleri verildi.

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)

ANTALYA'DA DOKTORLAR LOKMA DÖKÜP DAĞITTI

ANTALYA'da 14 Mart Tıp Bayramı'nda hükümetin sağlık uygulamalarını protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemi yapan doktorlar, 'Türk tıbbı sorunların içinde boğulmuştur' diyerek, lokma döküp dağıttı.

14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayan sağlık çalışanları, sağlık alanındaki uygulamaları protesto etmek amacıyla iş bıraktı. Antalya'da Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, tepkilerini dile getirmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Antalya Tabip Odası tarafından düzenlenen ve Antalya Aile Hekimleri Derneği'nin de katıldığı basın açıklamasında sağlık çalışanları lokma tatlısı hazırladı. Son 12 yılda sağlık alanındaki uygulamalarla Türk tıbbının öldürüldüğünü ifade eden hekimler, yaptırdıkları lokmaları hasta yakınlarına dağıttı.

Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, burada yaptığı açıklamada, sağlık alanında 300'den fazla yabancı şirketin faaliyette bulunduğunu ve Türkçe hastane isimlerinin azaldığına dikkati çekti. Sağlıkta dönüşüm uygulamalarıyla sağlık hizmetinin paralı hale getirildiğini belirten Ertürk, vatandaşın cebinden çıkan katkı paylarının son 12 yılda 4, 5 kat arttığını söyledi. Ertürk, sağlık hizmetinin vatandaşlara ücretsiz eşit ve zamanında ulaştırılması gereken bir görev olduğunu ifade etti.

TÜRK TIBBI ÖLDÜ

Sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkati çeken Ertürk, şöyle konuştu:

"Sonuçta kutlamamız gereken 14 Mart Tıp Bayramı bayram olmaktan çıkmıştır. Sağlığın ve Türk tıbbının sorunlar içinde boğulmasına ve öldürülmesine neden olunmuştur. Biz de Türk hekimleri olarak, halkımızın hak ettiği sağlıklı yaşamı sağlamada yılmadan çalışacak yanlışların düzeltilmesi ve doğruya ulaşmada ışık olmaya devam edeceğiz."

İRMİK HELVASINDAN LOKMA TATLISINA

Sağlıkta dönüşüm uygulamalarına tepki göstermek ve doktorların sorunlarını duyurabilmek amacıyla daha önce irmik helvası dağıttıklarını hatırlatan Ertürk, Türk tıbbındaki sorunları anlatmak için de vatandaşlara lokma dağıttıklarını belirtti.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) 

HAKKARİ'DE SAĞLIK SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİLER

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlıkta yaşanan sorunlara dikat çekmek amacıyla Hakkari Devlet Hastanesi binası önünde basın açıklaması yaptı. 

SES Hakkari Şubesi, sağlık çalışanlarının sorunlarını gündeme getirmek amacıyla yapılan basın açıklamasına, KESK Hakkari Şubesi Dönem Sözcüsü Süleyman Aşkan, çeşitli sendikaların temsilcileri ve SES üyeleri katıldı. Basın açıklaması, SES Hakkari Şebesi Eşbaşkanı Faruk Temel okudu. Temel, yıllardır sağlık ve sosyal hizmetlerin hak olmaktan çıkarılıp, ticarileştirilerek, para ile alınıp, satılan, üzerinde kar elde edilen bir hizmete dönüştürüldüğünü söyledi. Temel,"Çalışanların iş yeri güvencesini kaldıran, performansa göre çalıştırarak rekabet ettiren, ağır iş yükü altına sokan, her türlü şiddetle karşı karşıya getiren bu programa karşı temel haklarımız vardır. Bunların sağlanması için her türlü mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

Yapılan basın açıklamasının ardından SES'li üyeler dağıldı.

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA) 

ADANA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI YÜRÜDÜ

ADANA'da, 14 Mart Tıp Bayramı'nda hastanelerin acil servisleri dışında iş bırakan sağlık çalışanları, yürüyüş düzenleyerek hükümeti protesto etti.

Adana Tabip Odası'nın çağrısıyla merkez Seyhan İlçesi'ndeki Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin sağlık çalışanı, 'Hırsız var', 'Sağlık haktır satılamaz', 'Sağlıkta taşeron istemiyoruz' ve 'Zafer direnen emekçinin olacak' sloganları attı. Yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın fotoğraflarının bulunduğu pankart taşıyarak Atatürk Parkı'na doğru yürüyen doktor ve hemşirelere, DİSK, KESK ve TMMOB üyeleriyle bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri de destek verdi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından Atatürk Parkı'na gelen grup adına konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Berkin Elvan'ın ölümüne üzüldüklerini belirterek, "Berkin'in gülen gözleri, gülen yüzü anlamlı haliyle bize bakıyor. Onu hayatta tutamadık, içimiz sızlıyor. Bugün Tıp Bayramı diyorlar. Tıp mı bıraktınız, bayram mı bıraktınız?" dedi.

Sağlığın temel insan hakkı olduğunu belirten Ökten, "Sağlık çalışanları da ülkenin tamamı gibi mutsuzdur, mesleğini hakkıyla yerine getiremediğini ve hakkını alamadığını düşünmektedir. Böyle bir ortamdan sağlıktan söz edilemez" diye konuştu. Açıklamanın ardından alkış ve ıslıklarla hükümete tepki gösteren kalabalık, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Yorumlar