Beyşehir Gölü'nün balıkları İzmir'de çoğaltılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan hizmet alımı protokolü çerçevesinde yürütülen "Beyşehir...

Google Haberlere Abone ol
Beyşehir Gölü'nün balıkları İzmir'de çoğaltılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan hizmet alımı protokolü çerçevesinde yürütülen "Beyşehir Gölü Sulak Alanı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi II: Beyşehir Gölü Balıklarının Kültüre Alınması" başarıyla ilerliyor. Bu kapsamda göldeki endemik balık türü kababurun (kızılkanat) anaçları yakalanıp, İKÇÜ Su Ürünleri Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi’nde üretiliyor.

Konu hakkında bir basın açıklaması yapan Dekan Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, 42 bin yumurtanın döllenerek 120 saat kuluçkalandığını, yavruların beslenerek 60 gün sonunda 0,1 grama kadar büyütüldüğünü söyledi. Kababurun balığının diğer türlerinin kültür çalışmaları dünyanın değişik araştırma kurumlarında yapılmasına rağmen bu türün ilk defa İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nde kültüre alındığına dikkat çeken Tekinay, “Sazangillerden olan bu balığın miktarı çok az olup dünyada sadece Beyşehir Gölü'nde bulunmaktadır. Kuluçkalanması başarıyla sonlanan yavruları, ağustos ayında göle salarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu türü zenginleştirmiş, gölün eski haline dönmesine katkıda bulunmuş olacağız. Bu projenin devamında, nesli tükenmekte olan siraz balığı, yağ balığı, akbalık gibi anaçları da aynı şekilde gölümüze kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin endemik tür zengini bir ülke olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tekinay, Avrupa’nın toplamından daha fazla tür bulunduğunu vurguladı. 80 civarı endemik türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de yaklaşık 140’a yakın endemik türümüz var. Bunlardan 80 türün ise nesli tükenme riskiyle karşı karşıyadır. Beyşehir Gölü’ne has gövce balığı türünün, üzülerek söylemek isterim ki nesli tükenmiş durumdadır. Yaptığımız çalışmalarda bu türün anaçlarını da arıyoruz ama iki yıldır rastlayamadık. Ümitlerimiz giderek azalıyor. Gen kaynaklarımızın korunması adına bu tür çalışmalara daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor.” diye konuştu.

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan’ın büyük destek olduğu projeler sayesinde bu türleri akademik olarak ele alıp çoğaltarak, üniversite olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Ahmet Adem Tekinay, “Beyşehir Gölü’nün doğal ortamına kazandırılacak 20 bin civarında yavru üretildi. Bu, gölün ekosistemine ciddi katkı sağlayacaktır. Ağustos ayında bu yavruları Beyşehir Gölü’ne kazandırmış olacağız. Beyşehir’de başlayan bu çalışmanın tüm iç sularımıza yayılmasını çok istiyoruz, çünkü aşırı avcılık ve yanlış balıklandırma politikaları yüzünden bu türlerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. O yüzden bu çalışmalar, ülkemiz adına önemli bir görevdir. Bu vesileyle Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar