Beyşehir Gölü, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nün su seviyesi günden güne düşmeye devam ediyor. Beyşehir’in içme suyu ihtiyacını ve Çumra Ovası'nın sulama ihtiyacını karşılayan göl, kuraklıkla karşı karşıya. Devlet Su...

Google Haberlere Abone ol
Beyşehir Gölü, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nün su seviyesi günden güne düşmeye devam ediyor. Beyşehir’in içme suyu ihtiyacını ve Çumra Ovası'nın sulama ihtiyacını karşılayan göl, kuraklıkla karşı karşıya.

Devlet Su İşleri yetkililerinin verdiği bilgiye göre kış döneminde kar, bahar döneminde yağmurlarının yeterince yağmamasından dolayı, Gembos Derivasyonu'ndan takviye gelen sular, Anamas Dağı zirvesindeki ve etrafını çeviren diğer dağlardan eriyip gelen kar sularının az olmasından dolayı Beyşehir Gölü'nde su seviyesi düştü. DSİ yetkilileri, "Göl seviyesi kodu geçen yıl bu zamanlar 1124,58 iken bu yıl 1123,63 kotuna düşerek geçen yıla göre 95 kot gerileyerek kritik eşik olan 1122,40 kotuna çok yaklaştı. Göl Seviyesi Kritik eşiğe geldiği zaman mahkeme kararıyla Çumra Ovası'na giden suyu kesmek zorundayız. Çünkü bu seviyeye geldiği zaman göl kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalabilir. Beyşehir halkından isteğimiz evlerinde suları idareli kullanıp gereksiz su israflarından kaçınmaları. Ayrıca tarım da sulama yapan çiftçilerimizden suyun gereksiz yere fazla kullanılma yöntemi olan salma sulama yöntemiyle değil daha ekonomik sulama yöntemi olan damlama sulama yöntemini kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bugün gereksiz su harcamalarının olduğu pek çok gölümüz ya kurumuş ya da kuruma tehlikesi yaşamaktadır.” dedi.

Ayrıca 2013 Nisan ayında çekilen fotoğrafla 2014 yılı Nisan ayında çekilen fotoğraflar karşılaştırıldığında Beyşehir Gölü'nün su seviyesinin belirgin şekilde düştüğü görülüyor.

CİHAN

Yorumlar