Beyninden rahatsız bebek, neştersiz operasyonla sağlığına kavuştu

Beyinciğin orta kısmı olmadığı için komaya giren minik bir kız, İzmir Kent Hastanesi’nde kafatasında açılan 25 kuruşluk delikten girilerek yapılan neştersiz ameliyatla normale döndü.

Google Haberlere Abone ol
Beyninden rahatsız bebek, neştersiz operasyonla sağlığına kavuştu

Beyinciğin orta kısmı olmadığı için komaya giren minik bir kız, İzmir Kent Hastanesi’nde kafatasında açılan 25 kuruşluk delikten girilerek yapılan neştersiz ameliyatla normale döndü. Beyin Cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin, “Toprak'a endoskobik tedavi uyguladık, bu yöntemin sonuçları yüz güldürüyor, sağlığı çok iyi.” dedi.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde oturan ev hanımı Şenay Karakaya (35) ile çiftçilikle uğraşan Uğur Karakaya (37) çifti, kızları Neslihan’dan (10) sonra ikinci bir evlat sahibi daha olmak istedi. Ancak, hamilelik sırasında anne Karakaya üzücü bir durumla karşı karşıya kaldı. Şenay Karakaya’nın karnındaki bebeğe, hamileliğinin 6. ayındayken 'Dandy-Walker malformasyonu' tanısı koyuldu. Bebeğini kaybetmek istemeyen Şenay Karakaya, hastalığın yol açacağı zeka geriliği, organ kusuru gibi riskleri göze aldı, eşinin de onayıyla bebeğini doğurmaya karar verdi. Toprak adını verdikleri ikinci kızları 16 Ağustos 2012 tarihinde doğdu. Toprak aynı teşhis koyulup zeka geriliği görülmeyen yüzde 40’lık şanslı grupta dünyaya gelirken, yaşıtlarından önce yürüdüğü gibi 16 aylık olana kadar herhangi ciddi bir sağlık sorunu yaşamadı.

Ancak geçtiğimiz günlerde Toprak bebekte huzursuzluk başladı. Karakaya çifti, huzursuzluğu geçmeyen, ağlamaları kesilmeyen minik kızlarını alıp Salihli’de özel bir hastanenin acil servisine başvurdu. Yapılan tetkikler sonrasında Toprak bebeğe idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyulup tedavisine başlandı. Bir hafta geçti, minik Toprak’ın huzursuzluğu arttı, elleri kolları kasılmaya başladı. Tedirgin olan Karakaya çifti, soluğu tekrar aynı hastanede, sürekli gittikleri çocuk doktorunda aldı. Toprak’ın rahatsızlığını bilen doktoru, bebeğin beyninde basınç artışı olduğunu, bunun hayati risk oluşturduğu söyleyerek ambulansla İzmir’e sevkini sağladı.

NEŞTERSİZ AMELİYAT

Annesinin karnındayken 40 binde bir görülen 'Dandy-Walker kusuru' (Beyinciğin orta kısmının olmaması) tanısı konulan ancak zeka geriliği görülmeyen yüzde 40’lık şanslı grupta doğan 16 aylık Toprak Karakaya'nın, hidrosefali (kafada su toplanması) gelişmesi üzerine komaya girdiği anlaşıldı. Bunun üzerine Toprak, ambulansla getirildiği İzmir Kent Hastanesi’nde Beyin Cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin tarafından ameliyata alındı.

Neştersiz operasyonla Toprak’ın eski sağlığına tekrar kavuştuğunu belirten Prof. Dr. Erşahin, “Dandy-Walker malformasyonunda beyinciğin orta kısmı olmuyor ve dördüncü beyin boşluğu da genişlemiş oluyor. Beyin omurilik sıvısının (BOS) dolanımı engellendiğinde beyin içinde sıvı birikir ve hidrosefali gelişir. Bu hastaların yüzde 80’inde doğduklarında hidrosefali bulunmaktadır. Diğerlerinde ilk 3 ayda hidrosefali gelişebilir. Bu tanıyla doğan Toprak’ı ilk gördüğümde hidrosefalisi yoktu, sadece beyincikte problem vardı. Acil sevkle geldiğinde Toprak’ta kasılmalar, beyindeki basınçtan dolayı beyin sapında sıkışma vardı, komadaydı. Başı arkaya itilmiş, elleri, kolları kasılıyordu. Tekrar acil MR çektik, hidrosefali olduğunu gördük, ameliyata aldık. Endoskobik ameliyatla suyun gideceği bir yol açtık, ameliyattan sonra toparladı, kendine geldi, normal haline döndü. Endoskobinin bu yaşta en yüksek başarısı yüzde 70-80’dir. Şu anda başarılı görülüyor. Açtığımız bu kestirme yolun 10 yıl içinde kapanma ihtimali yüzde 5-10 değişiyor. Onun için de takip edilecek, tıkanırsa aynı işlem yapılacak.” dedi.

Prof. Dr. Yusuf Erşahin, endoskop uygulamayla ilgili de şu bilgileri verdi: “Bu hastalık 25.000- 35.000 doğumda bir görülmektedir. Bazı araştırmalarda ise görülme sıklığı 40.000’de bir olarak saptanmıştır. Dandy - Walker malformasyonunda hidrosefali geliştiğinde tedavi yapılır. Son yıllarda endoskopik tedavi söz konusudur. Başın ön ve üst kısmında cilt 2 cm kadar kesilip, kafatasında 25 kuruş büyüklüğünde bir delik açılır. Kalem gibi bir aletler (endoskop) beyin boşluğuna (yan karıncık) girilir ve endoskop ucundan gelen görüntüler bir ekrana iletilerek ameliyat gerçekleştirilir.” CİHAN

Yorumlar