Beylik Hanı yeniden inşa edilecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde yapılacak olan Beylik Han’ının mimari yapısı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Beylik Hanı yeniden inşa edilecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde yapılacak olan Beylik Han’ının mimari yapısı ortaya çıktı. İnegöl Belediyesinin hazırlayacağı restorasyon projesiyle birlikte Beylik Han’ı yeniden inşa edilecek.

20 Ekim 2013 tarihinde çıkan yangın sonrası kül olan Beylik Han’ında gerçekleştirilen kazılar sona erdi. Bursa Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılarda tarihi Han’ın mimari yapısı ve temel dokusu ortaya çıkartıldı. Bu çalışmanın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde yapılacak olan Beylik Han’ı için İnegöl Belediyesi restorasyon projesi hazırlayacak. Daha 3 tane hazırlanması planlanan proje ile Bursa Müzeler Müdürlüğünün hazırlayacağı kazı raporu koruma kuruluna sunulacak. Kurul tarafından onaylanacak proje, Büyükşehir Belediyesinin yapacağı ihaleyle uygulanmaya başlayacak. Çalışmaların ise 2014 yılı Mart ayı sonuna kadar başlayacağı bildirildi.

Kazı çalışmalarının yapıldığı Beylik Han’ında encümen üyeleriyle birlikte incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, meydana gelen yangının ardından İnegöl’ün siyasi partileriyle, sivil toplum örgütleriyle seferber olduğunu dile getirdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanını olay mahalline getirip, farklı sivil toplum örgütleriyle beraber olup en son ise bütün mağdurlarla bir araya gelerek, neler yapılabilir noktasında bir çalışma yaptıklarını belirten Başkan Aktaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız, ticaret erbabını temsilen bizatihi yerinde tespitler yaptı. Söz konusu yangında işyerlerini kaybeden esnaflar için Belediyemiz ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız (İTSO) tarafından bir yardım fonu (cansuyu) oluşturmak için çalışma başlatmıştık. 15 Kasım’a kadar devam eden yardımların oluşturulacak komisyon marifetiyle mağdur olan esnaflara dağıtma kararına varmıştık. Bu çerçevede Yardım kapmayası kapsamında genel toplamda 111 bin 211 TL’nin yardım yapılmıştır." dedi.

Bu yardımların dışında Kaymakamlık tarafından 57 bin TL’lik Cansuyu, ayrıca Milletvekili Hüseyin Şahin’in girişimleriyle de AFAD tarafından 64 bin TL desteğin mağdurlara ulaştırıldığını söyleyen Aktaş, “İnegöl bir kez daha her konuda olduğu gibi bu konuda da birlik beraberliğini ziyadesiyle göstermiştir. Ben maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen tüm sivil toplum kuruluşlarımız ve her bir vatandaşımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu

Sürecin işleyişi ile ilgili bilgiler veren Başkan Aktaş, şunları söyledi: "Yangından sonra bildiğiniz gibi hemen enkaz kaldırma işlemi yaparak çarşı içini tekrar ticari hayata kazandırdık. Burada hayatın devam etmesiyle alakalı belediyemiz ilgili izinleri alarak kısa sürede müdahale etmişti. Enkazın ardından 12 Kasım 2013 tarih ve 2578 sayılı karar ile relöve projemiz onaylandı ve Müzeler Müdürlüğüne başvurumuzu yaptık. Kurul kararı ile kazı iznini alarak Müzeler Müdürlüğü ile yapılan protokol neticesinde restitüsyon projesine veri sağlamak amacıyla 28 Kasım 2013 tarihinde kazı çalışmalarına başladık. Kazı çalışmalarında hem ilçemiz kent müzesindeki tarihçi arkadaşlarımız hem de müzeler müdürlüğü yetkilileri işin çok hassas yürütülmesi noktasında sürekli çalışmaları takip ettiler. Belediyemiz ekiplerinin titiz ve yoğun çalışmaları sonucu kazı çalışmaları tamamlanmıştır. Bundan sonra proje müellifimiz Mehmet Parlar’ın hazırlayacağı restorasyon projesi ile birlikte Bursa Müzeler Müdürlüğünün hazırlayacağı kazı raporu, sonuçları birlikte koruma kuruluna sunulacaktır. Kurul tarafından onaylanacak proje sonrası belediyemizce keşif ve metraj özeti hazırlanacak ve akabinde Büyükşehir Belediyesine ihale için sunulacaktır."
CİHAN

Yorumlar