Beyin ölümü eşiğindeki çocuk, halasının karaciğeriyle hayata tutundu

Antalya’da ani gelişen akut karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya giren 8 yaşındaki İrem Sude Biçak, beyin ölümü gerçekleşmek üzereyken halasından yapılan karaciğer nakliyle hayata tutundu.

Google Haberlere Abone ol
Beyin ölümü eşiğindeki çocuk, halasının karaciğeriyle hayata tutundu

Antalya’da ani gelişen akut karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya giren 8 yaşındaki İrem Sude Biçak, beyin ölümü gerçekleşmek üzereyken halasından yapılan karaciğer nakliyle hayata tutundu.

Ahmet-Makbule Biçak çiftinin ilk çocukları olan İrem Sude Biçak’a, karın şişliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede sarılık teşhisi konuldu. Bir süre ilaç tedavisi gören küçük İrem Sude, buna olumlu cevap vermeyince Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne nakledildi. Burada yapılan tedavilere de cevap vermeyen İrem Sude, wilson hastalığına (karaciğer beyin ve gözde daha belirgin olmak üzere vücutta aşırı miktarda bakır birikimiyle seyreden kalıtsal bir hastalıktır) bağlı olarak ani gelişen akut karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya girdi. İrem Sude’nin durumunu kontrol eden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, çocuğun acil olarak karaciğer nakli olmasına karar verdi. Bunun üzerine Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan Kumru, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşerek İrem Sude’nin Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi’nde acil nakil olması gerek hasta sırasına alınmasını istedi. Llisteden uygun organ çıkmayınca doktorlar vakit kaybetmeden aileden bir kişiden nakil yapmaya karar verdi. Biçak ailesinin de aynı gün uçakla Adana’dan Antalya’ya 9 akrabası gelerek testleri yapıldı. İlk olarak baba Ahmet Biçak’tan nakil yapmaya karar veren doktorlar, karaciğer yapısının uygun olmaması üzerine bundan vazgeçti. Yapılan kontrollerde gönüllü olarak bağışta bulunan İrem Sude’nin halası Ayşe Biçak’ın (26) dokularının uygun olduğunu belirlendi. Üç saat içerisinde başlatılan ameliyatla hala Biçak’tan alınan karaciğerin bir parçası Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından başarılı bir operasyonla İrem Sude’ye nakledildi. Ameliyatın ardından kısa bir süre sonra şuuru açılan İrem Sude, komadan çıkarak hayata tutundu.

İrem Sude’nin nadir görülen wilson hastalığına yakalandığını belirten Doç Dr. Dinçkan, bunun da karaciğer sirozuna yol açtığını söyledi. Hastalığın nadir olarak da ani gelişen akut karaciğer yetmezliğine de neden olduğunu belirten Dinçkan, “Hastanın durumun kötüye gittiği haberi geldi. Biz kontrol ettiğimizde şuuru kapalıydı. Acil bekleme listesine başvuruldu ancak oradan sonuç alınamadı. Aileye haber verdik. Aynı gün gelerek yapılan tetkiklerin ardından öğleden sonra nakil için hala yeğeni ameliyata aldık. Ameliyatın ardından İrem Sude’nin şuuru açılarak komadan çıktı.” dedi. Dinçkan, İrem Sude’nin nakil olmaması durumunda bir gün sonra beyin ölümünün gerçekleşme ihtimalinin olduğunun altını çizdi.

Yeğenine karaciğerinden bir parça vererek yeniden hayata tutunmasını sağlayan hala Ayşe Biçak, düşünmeden kararı aldığını, İrem Sude’nin sağlığına kavuşmasından dolayı da çok mutlu olduğunu söyledi.

Hastanede kızının yanından biran bile olsa ayrılmayan anne Makbule Biçak da, kızının aralık ayından bu yana rahatsız olduğunu, sonra komaya girdiğini söyledi. Anne Biçak, kızının sağlığına kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar