'Beyaz perde iki ülke dostluğunu pekiştirecek'

Fatih Üniversitesi, Kazakistan sinemasından örnekler sunan Kazakistan Film Günleri sinemaseverlerle buluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
'Beyaz perde iki ülke dostluğunu pekiştirecek'

Fatih Üniversitesi, Kazakistan sinemasından örnekler sunan Kazakistan Film Günleri sinemaseverlerle buluşturdu. Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Arslan Dandybayev de katıldı. Dandybayev, sinemanın birleştirici gücünü kullanmak gerektiğini söyleyerek, "Sinema iki kardeş ülke olan bizleri yakınlaştırabilir." dedi.

Kazakistan Film Günleri'ne Kazakistan Başkonsolosu ve beraberindeki heyetle birlikte akademisyen ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda konuşan Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Arslan Dandybayev, bu tür programların iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini ifade etti. Dandybayev, "Fatih Üniversitesi gibi 156 ülkeden bin 500’den fazla uluslararası öğrencisi olan bir kurumu kendi ülkeme çok benzetiyorum. Kazakistan da aynı renklilik ve farklı kültürleri bir arada barındırıyor. Bütün bu benzer tarafları, tarihsel geçmişi ve kültürel öğeleri bir araya getirdiğinizde ortaya iki kardeş ülke çıkıyor. Bu iki ülkenin kültürel ve sanatsal alışverişinin olması kadar doğal ve önemli ne olabilir? Bugün Kazakistan’da üretilen filmleri izledik beraberce. Tarihimizde ilk kez TRT ile Türkiye’ye ihraç ettiğimiz filmler umarım Türk kardeşlerimize ulaşır. Bu sayede birbirimizi yakından tanır ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirebiliriz." diye konuştu.

Organizasyonda konuşan Sanat Yönetmeni Aydemir Gültekin de Kazakistan'ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülkenin Türkiye olduğunu, ekonomik siyasi birçok dayanışmanın yanında şimdi de kültürel bir alışveriş yapıldığını belirtti. Gültekin, "Kültürel alışverişler sayesinde Orta Asya'da fikri bir dönüşüm yaşanacağına inanıyorum." dedi.

Türkçe dublajla izleyicilere sunulan film gösterimlerinde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in hayatını konu alan 'Çocukluk Çağımın Gökyüzü' adlı filmin gösterimi başladı. Film Günleri kapsamında Kazak adet gelenek göreneklerini anlatan filmlerin yanı sıra güncel filmlere de yer veriliyor.
CİHAN

Yorumlar