BEÜ’de havacılık sektöründe kompozit malzeme kullanımı ele alındı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından “Havacılık sektöründe kompozit malzeme kullanımı” konulu konferans düzenlendi. Üniversitenin Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda Öğretim Görevlisi...

Google Haberlere Abone ol
BEÜ’de havacılık sektöründe kompozit malzeme kullanımı ele alındı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından “Havacılık sektöründe kompozit malzeme kullanımı” konulu konferans düzenlendi.

Üniversitenin Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda Öğretim Görevlisi İbrahim Yapıcı’nın sunumuyla düzenlenen konferansa çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta konuşan Öğretim Görevlisi İbrahim Yapıcı, en az iki farklı malzemenin makro seviyede birleştirilmesiyle oluşturulan yeni malzemelere kompozit malzemeler denildiğini belirterek, kompozit malzemenin oluşum aşamasında doğanın ve insan yapısının örnek alındığını söyledi.

“İnsan vücudundaki çoğu dokular yüksek eğilme kabiliyeti gösteren liflerden meydana gelmiştir ve bu lifler zorlanma ve yüklenmelere karşı koyabilmek için düzene konmuş ve birbirlerinin üstünde kayarak dokunun dayanıklı olmasını sağlamaktadır.” diyen Yapıcı, “Bambu ve odun yapısı incelendiği taktirde liflerden oluştuğu görülmektedir. Bu da aslında kompozit malzemelerin çok eski yıllardan beri kullanılmakta olduğunu ortaya çıkarıyor. Kompozit malzemeler belirli avantajlar sağlayan özel ürünlerdir. Günümüzde geniş hammadde temin olanakları ve birleştirme metotları kullanıcıya maksimum avantaj sağlayan çok sayıda kombinasyonları mümkün kılmaktadır. Kompozit malzemelerin yüksek ve homojen bir kaliteyi garanti edebilmesi ve üretim maliyetlerinin kabul edilebilir düzeyde tutulabilmesi için yüksek teknolojiye dayalı bir işlemin uygulanması şarttır. Dezavantajı ise, kompozit olmayan malzemelere göre daha pahalı oluşlarıdır. Ancak son kullanıcı açısından ekonomik çözüm arz etmektedir. Bu husus günün ve yarının kompozitleri için daha geniş ve yeni uygulama alanları açacak olan itici güç niteliğindedir” dedi.

Havacılık sektöründe günümüzde en önemli konu malzemenin doğru olarak seçilip bir bütün yapı içerisinde değerlendirilmesi olduğuna dikkat çeken Öğretim Görevlisi İbrahim Yapıcı şöyle konuştu: “Sektörde kullanılan malzemeleri öncelikle, metal esaslı ve kompozit malzemeler olarak iki grupta incelemek mümkündür. Paslanmaz çelikler, nikel alaşımları, titanyum alaşımları ve alüminyum alaşımları yaygın olarak kullanılan metal esaslı uçak malzemeleridir. Kompozit malzemeler; metalik, organik veya inorganik esaslı yapı bileşenlerinin kombinasyonundan oluşur. Kompozit malzemelerin imalata uygunluğu, bakım maliyetinin düşük ve mekanik özelliklerinin iyi olması uçak tasarımında büyük avantaj sağlar. Sivil uçakların yapı elemanlarında kullanılacak kompozitlerin maliyetinin hesaplanması; yalnızca malzemenin maliyeti esasına dayandırılmamalıdır. Maliyet hesabı; direkt işletme giderleri ve yatırımın geri dönüşü gibi iki faktörün göz önünde bulundurulmalarını da gerektirir.”

Konferans, kompozit malzeme nedir, kompozit malzemelerin tarihçesi, niçin kompozit malzeme, havacılık sektöründe kullanımı konulu sunumların ardından soru cevap bölümüyle sona erdi. CİHAN

Yorumlar