Berlin’de mültecilerin kamp kurduğu meydan boşaltıldı

Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg İlçesi’ndeki Oranienplatz’a kamp kurarak Almanya’da ikamet edebilmek için hak arama mücadelesi veren mülteciler meydanı boşalttı.

Google Haberlere Abone ol
Berlin’de mültecilerin kamp kurduğu meydan boşaltıldı

Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg İlçesi’ndeki Oranienplatz’a kamp kurarak Almanya’da ikamet edebilmek için hak arama mücadelesi veren mülteciler meydanı boşalttı. Berlin Senatosu ile yapılan anlaşma sonucu mülteciler başka bir mekâna yerleştirildi. Önceki gün sabah saatlerinde başlayan boşaltma işlemi genelde olaysız geçerken kamptan başka bir yere taşınmayı reddeden bazı mültecilerin çadırların kaldırılmasına, kulübelerin yıkılmasına karşı çıkması sonucu gerginlikler yaşandı.

Mültecilere destek veren bazı aktivistlerin de olaya karışmasından sonra polis öğleden sonra saat üç buçuk sıralarında duruma müdahale etti. Aktivistlerin kurduğu barikatlar polis tarafından kaldırıldı, oturma eylemi de dağıtıldı. Polisin müdahalesinde yaralanan olmadı. Oranienplatz’ın boşaltılmasından sonra akşam saatlerinde bir gösteri düzenlendi. Çoğunluğunu sol görüşlülerin oluşturduğu göstericiler mültecilerle dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı gösteri gece saat dokuz buçukta büyük bir olay çıkmadan dağıldı. Ancak gece boyunca bazı şiddet olayları meydana geldi. Bazı binaların camları kırıldı. Tahrip edilen binalar arasında SPD’nin Genel Merkezi ile bir banka ve bir de içecek dükkânı yer aldı. Öte yandan Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Oranienplatz’daki çadılarla kulübelerin herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendileri tarafından sökülmüş olmaları büyük bir başarı olarak nitelendirdi ve soruna çözüm bulmak amacıyla mültecilerle görüşmeleri yapan Berlin Uyum Senatörü Dilek Kolat’ı övdü. Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel de kampın boşaltılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve doğru yolda olunduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar