Berlin’de konut kiraları yüzde 10 arttı

Almanya'nın başkenti Berlin’de konut piyasasında kiralık olarak sunulan konutlarda 2012’nin ekim ayı ile 2013’ün ekim ayları arasında geçen bir yıllık süre içinde yüzde 10 oranında artış meydana geldi.

Google Haberlere Abone ol
Berlin’de konut kiraları yüzde 10 arttı

Almanya'nın başkenti Berlin’de konut piyasasında kiralık olarak sunulan konutlarda 2012’nin ekim ayı ile 2013’ün ekim ayları arasında geçen bir yıllık süre içinde yüzde 10 oranında artış meydana geldi. Satılık konut fiyatlarında ise artış yüzde 14 oranında gerçekleşti. Kira artışlarından en fazla kira yardımı alanlar etkileniyor. Berlin Yatırım Bankası IBB’nın konut raporuna göre Berlin’de 30 bin kişi kirasını ancak devletten aldığı yardımlarla ödeyebiliyor.

Berlin Yatırım Bankası IBB’nın son emlak raporu başkentte kiraların en çok küçük konutlarda fahiş oranda yükseldiğini gösteriyor. Bunun nedeni başkentte ikamet eden bekâr çokluğuna bağlanıyor. Berlin’de kira artışları devam ediyor. Yeni açıklanan emlak piyasası raporuna göre kira artışları geçen yıl en fazla küçük konutlarda kaydedildi. Bu bağlamda kira yardımıyla geçinenlerin işi daha da zorlaştı.

Berlin Yatırım Bankası (IBB) Başkanı Ulrich Kissing "2013 IBB Konut Piyasası Raporu'nu tanıtırken nüfus artışına paralel olarak Berlin’de boş konut sayısının giderek azaldığına işaret ederek, "Yükselen kiralar ile emlak fiyatları boş konut rezervlerinin tükenmesiyle doğru orantılıdır.“ dedi. Berlin’de konut piyasasında kiralık olarak sunulan konutlarda 2012’nin ekim ayı ile 2013’ün ekim ayları arasında geçen bir yıllık süre içinde yüzde 10 oranında artış meydana geldi. Satılık konut fiyatlarında ise pahalılık yüzde 14 oranında gerçekleşti.

IBB’nın raporuna göre 2013’ün son çeyreğinde kira fiyatları metrekare başına 8,36 Euro’ya yükselirken satılık konutlarda ise metrekare fiyatı yaklaşık 2 bin 500 Euro olarak kayıtlara geçti. IBB’nın yaptığı araştırma için 69 bin satılık konut ile 96 bin kiralık konut değerlendirmeye alındı. Bu arada birçok kiralık konutun ilan vermeye ihtiyaç olmadan kiracısını bulduğu da bildiriliyor. Bu nedenle son IBB raporunda değerlendirmeye alınan kiralık konut sayısının bir önceki rapordan 2 bin kadar daha az olduğu belirtildi.

KÜÇÜK KONUTLAR DAHA PAHALI

Yeni rapora göre 40 metrekareye kadar olan konutlarda kiralar fahiş bir şekilde yükseldi. 2012’nin son çeyreğinde ortalama metrekare kiraları 7,90 Euro iken 2013’ün üçüncü çeyreğinde metrekare başına 9,72’ye yükseldi. Küçük konutlardaki kiraların fahiş şekilde yükselmesi talebin büyüklüğü ile açıklanıyor. Küçük dairelere talep ise Berlin’de çok sayıda bekâr kişinin ikamet etmesinden kaynaklanıyor. Kiralar artınca bekârların çoğu daha küçük konutlara taşınıyorlar. Gelen haberlere göre büyüklüğü 60 ila 90 metrekare arasında değişen konutların kiraları şu sıralarda küçük konutlardan daha ucuz hale gelmiş durumda.

30 BİN KİŞİ KİRA YARDIMI ALIYOR

Başkent Berlin’deki kira artışlarından en fazla kira yardımı alanlar etkileniyor. Berlin Yatırım Bankası IBB’nın konut raporuna göre Berlin’de 30 bin kişi kirasını ancak devletten aldığı yardımlarla ödeyebiliyor. IBB, kira yardımlarının artan kiralarla 2009 yılından bu yana eşitlenmediğini, bu nedenle kiralarını yardımlarla ödeyenlerin maddi sorun yaşadığını belirtiyor. Hartz 4 ile geçinen ailelerde de kira artışları sorun haline geldi. IBB, Jobcenter’lerin kiraların yüzde 97’sini ödediğini, dar gelirlilerin aradaki farkı ceplerinden ödemek zorunda kaldığını bildirdi. CİHAN

Yorumlar