Berlin'de her dört çocuktan birinin ailesi dar gelirli

Almanya'nın başkenti Berlin’de ikamet eden 14 yaşından küçük her dört çocuktan biri dar gelirli bir ailede yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Berlin'de her dört çocuktan birinin ailesi dar gelirli

Almanya'nın başkenti Berlin’de ikamet eden 14 yaşından küçük her dört çocuktan biri dar gelirli bir ailede yaşıyor. Söz konusu ailelerin çoğu küçük konutlarda oturuyorlar, tatil yapma keyfini tadamıyor, bazıları ise kışlık giysi alacak maddi kaynaktan dahi yoksun.

Araştırmaya göre komşu eyalet Brandenburg’ta da durum farklı değil. Brandenburg Eyaleti’nde de her dört çocuktan birisi fakir bir ailede yaşıyor. Ancak Brandenburg Eyaleti’nin Berlin’den farkı, burada dar gelirli ailelerde yetişen çocukların sayısının yıldan yıla artış göstermesi.

Brandenburg Eyaleti’nde 2011 yılında her beş çocuktan birisi fakirlik içinde yaşarken, bu sayı geçen yıl dörde düştü. Bu veri Hans Böckler Vakfı’nın yaptığı bir araştırmada saptandı. Brandenburg Eyaleti Sosyal İşler Bakanı Günter Baaske “Çocuklar, aileleri fakir oldukları için fakirler.” diyerek eyalette her beş yetişkinden birisinin asgari ücretin altında saat ücretiyle çalıştığına dikkat çekerek ülkenin doğu eyaletleriyle batı eyaletleri arasındaki ücret eşitliğinin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakan Baaske “İki Almanya’nın birleşmesinden 24 yıl sonra doğu eyaletlerinde ikamet edenlerin batı kesimlerinde ikamet edenlere kıyasla ortalama yüzde 20 oranında daha az ücret alması kabul edilebilir bir durum değildir.” dedi. Öte yandan ülke çapında her beş çocuktan birisi fakirlik tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Almanya’nın batı kesimlerinde oran yüzde 17,4 iken, sayı doğu kesimlerinde yüzde 26,3’e fırlıyor. Çocuklar arasındaki fakirlik tehdidinin en yüksek olduğu eyaletler sıralamasın da yüzde 33’lük bir oranla Bremen ile Mecklenburg Vorpommern eyaletleri başta gelirken, son sırada ise yaklaşık yüzde 10 ile Bavyera yer alıyor. Almanya’da 14 yaşından küçük bir çocuk sahibi olan bir ailenin geliri bin 564 Euro’nun altında olduğu takdirde bu aile fakir olarak kabul ediliyor.

KİŞİ BAŞINA 82 KG GIDA ÇÖPE ATILIYOR

Almanya’da nüfusun yüzde 15.2’sini fakirler veya fakirlik sınırında yaşayanlar oluşturuyor. Bir yandan fakirlik tehdidi insanları korkuturken diğer yandan Almanya’da yılda kişi başına 82 kilogram gıda çöpe atılıyor. Bu nedenle geçen sonbahar mevsiminde Berlin’de düzenlenen bir etkinlikte mutfağa girerek yemek pişiren Berlin Eyaleti Tüketiciler Bakanı Thomas Heilmann insanlara alışveriş yaparken ihtiyaçlar doğrultusunda bilinçli alışveriş yapılmasını önerdi. Senatör Heilmann “Aldığınız gıdalar tencereye gitsin, çöpe değil.” dedi.







CİHAN

Yorumlar