Belediye başkanının eşi, Zilzal Süresi ile depremin resmini çizdi

Almanya doğumlu Suna Selma Koçal, 1999 yılında Yalova depremini yaşayan bir isim. Deprem sonrası yaşadığı korkuyu yenebilmek için resim yapmaya başlayan Koçal’ın, deprem kargaşasını yansıtan tablosu Bursa Ulu Camii'de sergileniyor ve büyük ilgi görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Belediye başkanının eşi, Zilzal Süresi ile depremin resmini çizdi

Almanya doğumlu Suna Selma Koçal, 1999 yılında Yalova depremini yaşayan bir isim. Deprem sonrası yaşadığı korkuyu yenebilmek için resim yapmaya başlayan Koçal’ın, deprem kargaşasını yansıtan tablosu Bursa Ulu Camii'de sergileniyor ve büyük ilgi görüyor. Zencerek yani geçme desenli hazırlanan esere Zilzal Süresi’ni ise ünlü hattat Hüseyin Kutlu işlemiş.

Selma Koçal, aynı zamanda Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın eşi. Yalova’da, Kültür Bakanlığı’na bağlı şekilde ebru, minyatür, tezhip eğitmenliği yapıyor. Geleneksel sanatları Yalovalılara öğretiyor. Hazırladığı eserler Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen sergilerde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Koçal’ın eserleri arasında, depremi resmettiği bir tablosu öne çıkıyor.

İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi tarafından Bursa Ulu Cami’de açılan ‘Anadolu'da Klasik Sanatlar’ sergisinde de yer alan ilginç tablo, depremin kargaşasını ortaya koyuyor. Suna Selma Koçal, eser hakkında şu bilgileri veriyor: “Bu eseri deprem zamanında, 99’daki Yalova depreminin ardından rahatlamak için yaptım. Benim hocam Hüseyin Kutlu, bu eseri gördüğü zaman, ‘Depremin kargaşasını buraya yansıtmışsın ama renklerin canlılığından gönlümün ferahlığının geçmediği anlaşılıyor’ dedi. O yüzden içine deprem duası Zilzal Süresi’ni yazdı. Bu bir zencerek deseni, geçme deseni dediğimiz bir desen. İç içe geçtiği için bir karmaşa gibi görünse de aslında çok sade bir tasarım. Onun için herkesin yorumuna açık.”

Eserinin Ulu Cami’de sergilenmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Koçal, “Ulu Cami, mimari özelliğinin yanı sıra, aynı zamanda bir hat müzesi konumunda. Bizlerin de burada olabilmesi büyük bir onur, büyük bir heyecan. O nedenle çok mutluyum.” diye konuşuyor.
CİHAN

Yorumlar