Belediye Başkanı Fethi Yaşar: Devlet ağaç kıyımının hesabını sorsun

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İrfan Şahinbaş Tiyatrosu’na ait alanda bulunan ağaçların gece yarısı kimliği belirsiz kişilerce kıyımıyla ilgili açıklamada bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Belediye Başkanı Fethi Yaşar: Devlet ağaç kıyımının hesabını sorsun

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İrfan Şahinbaş Tiyatrosu’na ait alanda bulunan ağaçların gece yarısı kimliği belirsiz kişilerce kıyımıyla ilgili açıklamada bulundu. Yaşar, Yenimahalle Belediyesi sınırları içerisinde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 60 yılı aşkın bir süredir Milli Emlak’a ait alanı kullandığını söyledi. İkinci kez gece yarısı, kanunsuz bir şekilde, zorbalıkla alana tecavüz edildiğini açıklayan Yaşar, "Yenimahalle Belediyesi olarak yeşil alanın korunması kaydıyla ruhsat verdik. Kıyımı durdurduklarını söyleyip seçim sonrasında yeniden talan ettiler. Seçimden önce de alana bir kez tecavüz edildi. Dokunmamaları hususunda gerekli uyarıları yaptık, diğer alanınızda çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz dedik. Seçimin hemen ertesinde bir yerden güç alarak, koskoca Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nü dinlemeyerek, belediyeyi hiçe sayarak, kanunsuz bir şekilde gece yarısı, devletin polisine karşı çıkarak, hiç kimseyi tanımadan dozerlerle yeniden talan ettiler." dedi.

Türkiye’nin hukuk devleti olduğunun altını çizen Yaşar, hukuku tanımayanların olduğunu, herkesin hukukun üstünlüğü çerçevesinde haklarını arayacağı bir Türkiye’nin özlemini çektiğini bildirdi.Yenimahalle Belediyesi olarak verilen ruhsat ve alınan mahkeme kararı gereği mühürleme yaptıklarını ifade eden Yaşar, "Ağaçların talan edildiği kısmın inşaatını durduruyoruz. Gece yaşanan olayları insan haklarına, tabiata inanan kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Burası muz cumhuriyeti değildir, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentidir. Ankara’da gece yarısı, bu şekilde operasyon yapanların hukuk önünde cezalarını almaları gerekiyor. Bu konuda da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hukuk işleri derhal harekete geçmelidir. Korunmaya alınan ağaçların kıyımını gerçekleştiren ve devletin güvenlik güçlerine karşı gelen bu kişilerden derhal hesap sorulmalıdır." şeklinde konuştu.

Türkiye’de herkesin kanunlara saygılı, uygarca, sevgi içerisinde yaşamasını istediğini ifade eden Yaşar, 60 yıllık ağaçları ticari amaçla sökmenin kime ne kazandıracağını merak ettiğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bu konuyu incelemesini ve duyarlılık göstermelerini rica ettiğini sözlerine ekleyen Yaşar, "Türkiye’de hukukun üstünlüğü mutlaka sağlanacaktır. Duyarlı olan sanatçılarımıza, vatandaşlarımıza Yenimahalle Belediye Başkanı olarak şükranlarımı sunuyorum. Ağaçların kıyımını durdurma kararına rağmen, bu alana zarar verenleri devlet bulup hesabını sormalıdır. Mesai arkadaşlarım şu an gerekeni yapıyorlar. Yenimahalle Belediye Başkanlığı olarak bizim de yetkilerimiz sınırlı. Türkiye’de yetkiler iç içe geçmiş vaziyette. Valiliğin, Büyükşehir Belediyesi’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ayır ayrı yetkileri var." diye konuştu.

Milli Emlak tarafından bir takım hataların yapıldığını belirten Yaşar, kooperatife arsayı Milli Emlak Dairesi’nin sattığını vurguladı. Tüm dünyanın tiyatroya değer verdiğini bildiren Yaşar, şunları söyledi: "Dünyanın gelişmişliği sadece para ile ölçülmez. Kültür ve sanat da gelişmişlik ölçütüdür. Burayı satanlar da en az ağacı yıkanlar kadar suçludur. Buranın satılmaması lazımdı. Ancak bunların konuşulması artık geride kaldı. Devlet yetkilileri, kalan tesislere zarar verilmemesi için hukuk kuralları çerçevesinde bunu yapanlardan hesap sormalıdır. Ağaçların kıyıma uğradığı kısımda durdurma kararı var. Diğer tarafta ise inşaat sürüyor. Talan edilen ağaçların ve yıkılan restoranın hesabını vermek zorundalar. Belediye görevlileri ile ilgili bir sorun yok. Yeniden yeşillendirilmesi için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Ama asıl sorulması gereken soru, mahkeme kararına rağmen bu cesareti nereden aldıklarıdır. Devlet bunu araştırsın."

Sabaha karşı 03.50 sularında İrfan Şahinbaş Tiyatrosu’na ait alana 25-30 kişinin hukuk kurallarını çiğneyerek girdiğini dile getiren Ankara Devlet Tiyatrosu Bölge Müdürü Şekip Taşpınar, "Yürütmeyi durdurma kararına rağmen ağaçlar talan edildi. Kaymakamlığın iptal kararı ve verdiği para cezası var. Yenimahalle Belediyesi, ruhsatı iptal edeceği ile ilgili açıklama yapmıştı. Valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da ağaçların kıyımını önlemek için yaptığı açıklamalar dikkate alınmadı. Rant uğruna buraya girerek ülkenin ciğerlerini söktüler. Biz buraları yeniden ağaçlandırırız. Yeter ki bir daha dokunmasınlar. Bizler insanların yaşam alanlarına girmesinler diye uğraşıyoruz. 50-60 yıllık ağaçları sökmenin bir anlamı yok." dedi.
CİHAN

Yorumlar