Beldeleri köy yapılınca yol kapatıp eylem yaptılar

Kütahya’nın Altıntaş İlçesine bağlı Zefertepe Çalköy Beldesi'nin kapatılmasının ardından İl Özel İdaresince teslim alınacak araçların teslimini yapılan eylem ile engellenmek istendi.

Google Haberlere Abone ol
Beldeleri köy yapılınca yol kapatıp eylem yaptılar

Kütahya’nın Altıntaş İlçesine bağlı Zefertepe Çalköy Beldesi'nin kapatılmasının ardından İl Özel İdaresince teslim alınacak araçların teslimini yapılan eylem ile engellenmek istendi. Belde içerisinde yaptıkları eylem ile sonuç alamayan vatandaşlar İzmir Antalya karayolunu ulaşıma kapattı.

Nüfusu 2 binin altına düşerek kapatılan beldeler arasına giren Zafertepe Çalköy halkı Kütahya İl Özel İdaresince teslim alınacak araçların yolunu keserek eylem yaptı. Köy halkı nüfusun yaşlı olduğunu belirterek köye önceki yıllarda alınan otobüs, itfaiye aracı, traktör, kamyonlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Bir otomobil çekilerek yolu kesilen otobüsün önüne sandalye alıp oturan köylü kadınlar; “Vermeyeceğiz, Çalköy’ün taşına bak gözümüzün yaşına bak. Arabamızı vermeyeceğiz. Eli çomaklıyız, hep ihtiyarız” sözleriyle tepki gösterdi.

Fiziksel engelli bir kadın ise otobüsü vermek istemediğini belirterek; “Bu özürlü halimle bu arabayla mı gitmek lazım bu otobüs ile mi gitmek lazım. Kendi arabam gibi binip kendi arabam gibi geleceğim. Köyümüzün arabası olacak. Arabasız köy olmaz. Cuma günü Altıntaş’a maaşımı almaya gitmek için otobüs bulamadım köyün içerisinde. Ancak bu otobüs olacak köyümüzde” ifadelerini kullandı.

Maddi imkanlarının yetersiz olduğunu belirten diğer bir yaşlı kadın ise; “83 yaşındayım hastayım, doktora gidemiyorum vermeyeceğim. Arabam yok, fakirim. Vermeyeceğim arabayı” dedi.

Kurtuluş savaşında 137 bin şehidin kanının boşa aktığını belirten bir köylü; “Atatürk bir zamanlar kurtuluş savaşında 137 bin şehit verdikten sonra ziyaret ettiğinde bu köyde fabrika bacaları tütecek dedi. Bırakın fabrika bacalarını ev bacalarını kapattılar. Kendi malımızı bizden esirgiyorlar. Mallarımızı bizden alacağınıza canımızı alın ondan sonra malımızı götürün” ifadelerini kullanarak kendisi tarafından kaleme aldığı bir maniyi okudu.

İZMİR – ANTALYA YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Köy içerisinde yaptıkları eylem ile seslerini duyuramayacağını anlayan köy halkı daha sonra İzmir – Antalya – Denizli karayolunu araçlarla ulaşıma kapattı. İzmir – Antalya yoluna gelen Altıntaş İlçe Jandarma Komutanlığında görevli askerler bir süre yolun trafiğe açılması konusunda köy halkını ikna etmeye çalıştı. Bu sırada köylüler yanlarında getirdikleri lastiklere benzin dökerek yaktı.

Lastiğin üzerine benzin dökülmesinin ardından bir vatandaş ateşe verdiği lastiklerin parlaması ile yanmaktan son anda kurtuldu. Jandarma ekip otomobillerinin içerisinde bulunan yangın tüpü ile söndürülmek istenen ateş tüpün bitmesinin ardından askerlerce yerde bulunan kumlarla söndürülmeye çalışıldı.

Öte yandan köy halkı, beldeye ait olan araçların Altıntaş Kaymakamı Mehmet Alparslan’dan yazılı teminat istedi. Köylüler Kaymakamın gelmemesine tepki gösterdi. CİHAN

Yorumlar