Bel ağrısı fiziksel ve zihinsel travmalara yol açıyor

Bel ağrısının, dünya genelindeki pek çok insanın karşılaşabildiği bir hastalık olduğunu belirten Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, bel ağrısının zamanla fiziksel ve zihinsel travmalara...

Google Haberlere Abone ol
Bel ağrısı fiziksel ve zihinsel travmalara yol açıyor

Bel ağrısının, dünya genelindeki pek çok insanın karşılaşabildiği bir hastalık olduğunu belirten Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, bel ağrısının zamanla fiziksel ve zihinsel travmalara yol açabileceğini söyledi.

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız, bel ağrılarının büyük bir kısmının, tedaviye gerek kalmaksızın dinlenmeyle ve sıcak banyoyla kendiliğinden geçtiğini dile getirdi. Prof. Cımbız, bazı dönemlerde ise bu bel ağrılarının, yoğun tedavi ihtiyacı duyulduğunu ve bireyleri iş göremez hale bile getirebildiğini söyledi. Bu durumun bireyleri zihinsel ve fiziksel açıdan olumsuz etkilediği üzerinde duran Cımbaz, bel ağrılarının temel nedeninin fıtık olduğunu söyledi. Cımbız, "Fıtık bütün insanlarda bulunan bir rahatsızlık ve fıtığın genel itibariyle bir iyileştirme görevi vardır. Bu görev bel ağrısına sebep olan fıtıkta da geçerlidir fakat bazı ağır vakalarda vücudun kendini onarma görevi devre dışı kalabilmektedir." dedi.

"MR SONUÇLARINA GÖRE AMELİYAT YAPMAK YANLIŞ"

Bel kısmının vücut mekanizmasının çok önemli bir noktasını teşkil ettiğini belirten Prof. Cımbız, "Bu sebeple yapılan en büyük yanlışlardan biri MR sonucunun ardından ameliyata başvurulmasıdır. MR’ın teşhis noktasındaki doğruluk oranı yüzde 50’dir. Bu sebeple doktorların ilk etapta ilaçlı tedaviyi uygulaması gerekir. Ayrıca, bel ameliyatını, tedavi sürecinde en son çare olarak düşünmeliyiz." diye konuştu.

"OFİS ÇALIŞANLARININ OTURMA POZİSYONU BEL AĞRISINI TETİKLER"

Günümüzde bel ağrısından en çok şikayet eden grubun hizmet sınıfında çalışan ofis çalışanları olduğunu söyleyen Prof. Cımbız, ofis çalışanlarının devamlı oturma pozisyonunda oldukları için yoğun bel ağrısı çektiğini söyledi. Prof. Cımbız, şunları kaydetti: "Bunun temel nedeni omurgadaki disklerin devamlı arkaya doğru itilmiş bir pozisyonda bulunması ve sinirlere baskı yapmasıdır. Ofis çalışanlarının oturma pozisyonu düzeltmeleri gerekmektedir."

Bel ağrısını önlemenin sanılanın aksine çok daha kolay olduğunu söyleyen Prof. Cımbız, bunun için en uygun yolun da egzersizin yapmaktan geçtiğine değindi. Prof. Dr. Ali Cımbız, “Vücudumuzdaki bütün yapılar bir hareket mekanizmasına göre tasarlanmıştır. Günde en az 5-6 saat hareket etme sağlıklı bir bünye için son derece önemli. Bel ağrısından kurtulmak için yapılması gereken en temel şey yürümek, spor yapmak, asansör kullanmadan merdiven çıkmak gibi vücuda dinamizm katan faaliyetlerde bulunmak gerek.” diyerek, bel ağrısından kurtulma yollarını açıkladı.

CİHAN

Yorumlar