Bekir Bozdağ: Elinde belge olan varsa savcılığa verecek

İnternete düşen ses kayıtlarının montaj olduğunu ileri süren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Elinde bir belge olan varsa getirecek savcılara verecek, adli süreç işleyecek.

Google Haberlere Abone ol
Bekir Bozdağ: Elinde belge olan varsa savcılığa verecek

İnternete düşen ses kayıtlarının montaj olduğunu ileri süren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Elinde bir belge olan varsa getirecek savcılara verecek, adli süreç işleyecek.” dedi.

    Bozdağ, hukuk uyuşmazlıklarında görev yapacak arabuluculara düzenlenecek törenle belgelerini verdi. Bozdağ törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. “Beşir Atalay’ın tapeleri kimler tarafından sizdirildiğini tespit ettik. Bunlarla ilgili bir soruşturma var mı? Dinlemelerle ilgili bir soruşturma var. Soruşturma ilgili süreç hakkında bilgi verir misiniz?” sorusuna Bozdağ, “Bildiğiniz gibi soruşturmalar gizli. Soruşturmaların muhtevasına dair burada bir bilgi paylaşma imkânım yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklama var. O açıklamam çerçevesinde bu montaj kasetlerle alakalı bir adli sürecin başlatıldığını açıkladılar. Şuanda bu adli süreç işliyor. Yine bildiğiniz gibi Sayın Başbakanımızın konutunda vesair yerlerle yapılan dinlemelerle ilgili başlatılmış bir adli süreç var. O da devam ediyor. Aynı şekilde Adana’da casuslukla ilgili başlatılmış bir adli süreç var, o da basında takip ettiğimiz kadarı ile devam ediyor. Yani şuanda Türkiye’de hangi savcılıkta hangi soruşturmalar var, bütün detaylarını bile bilme imkânımız yok. Onlar gizli ama bildiğimiz kadarı ile basına yansıyanlardan yapılan açıklamalardan Türkiye’nin bazı illerinde Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından başlatılmış yürüyen soruşturmalar var. Bunlar adli süreçlerdir, sağlıklı yürümesi bizim dileğimizdir. Sonuçlarını zaman içerisinde hep beraber göreceğiz. Sayın Başbakan’ımız, siyasilerin veya vatandaşlarımızın açıklamaları var. Bu açıklamalar bizim hukukumuzda bir suç duyurusu niteliği de taşır, şikâyet niteliği de taşır. Suç duyurusu olduğu zaman cumhuriyet savcılıkları bunları değerlendirirler. Re’sen takibi gereken bir şey varsa zaten kanun gereği bunları yapması gerekenler yaparlar. Benim bildiğim bazı yerlerde yürüyen soruşturmalar var.” cevabını verdi.

    “Ses kayıtlarının montaj olduğunu söylediniz. Montaj olduğuna dair bir belge var mı?” sorusuna ise Bozdağ şu cevabı verdi: “Ben montaj olduğunu biliyorum. Onu söyleyeyim. Onun dışında da bunlarla alakalı Türkiye’de şöyle bir gelenek oluştu. Biri iftira ediyor veya yalan söylüyor, ‘Sen şöyle bir adamsın’ diyor. ‘Ben öyle biri değilim’, ‘öyle ise ispat et’ diyor. Şimdi iftirayı yapan sensin. Hukukçuyuz hepimiz müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Temiz insanlara dürüst insanlara siz kalkıp diyeceksiniz ki sen şusun, ‘ya ben öyle değilim’ hadi bakalım ispat et. Ben şimdi kalksam birisine desem ki ‘sen şöyle şöyle suçlar işleyen, ahlakı zafiyet içinde olan bir adamsın’ dediğimde kamuoyu buna hemen inanıp, nasıl olacak bunların iftira olduğunu, o zaman ispat etsin efendim. Böyle bir şey istemek hem ahlaken doğru değil hem hukuken doğru değil. İnsanlara bir isnat yapıyorsa birileri, o isnadı ispat etmesi lazım. Öyle montaj işte kumpas değil. Cumhuriyet savcılarımız var. Elinde bir belge olan varsa getirecek savcılara verecek, adli süreç işleyecek. Hukuku tersten işleten anlayışlar kabul edilebilir bir anlayış değildir. Eğer elinde bir şey varsa oradan buradan sahte hesaplardan Türkiye’nin içinde dışından yaymak yerine cumhuriyet savcılarımız var. Götürsünler oraya versinler, dürüstlerse onu yapsınlar. Ellerindeki belgeleri ortaya koysunlar. Ben böyle bir şeyi görmedim duymadım. İftira yapıyor müfteriler temiz insanlara ispat külfeti yüklüyorlar. Hukuk da ahlak da bunu himaye etmez.” CİHAN

Yorumlar