Bekaroğlu: 'grubu olan bir partiyi yok saymak kabul edilemez'

"Meclis'te bir yasama faaliyeti yürütülecek, Anayasa değiştirilecekse grubu olan bir partiyi yok saymak kabul edilemez. Doğru değildir bu"

Google Haberlere Abone ol
Bekaroğlu: 'grubu olan bir partiyi yok saymak kabul edilemez'
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yeni Anayasa çalışmalarına HDP'nin çağrılmamasıyla ilgili, Meclis'te grubu olan bir partiyi bir yasama faaliyetinde yok saymanın doğru olmadığını belirtti.

Bekaroğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından demokrasiye hep birlikte sahip çıkıldığını ancak bununla birlikte Hükümetin önceki alışkanlıklarına devam ettiğini savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen "Torba Kanun"un, "Gazi Meclis, yüce Meclis, milli iradenin tecelligahı Meclis" tanımlamalarına uymadığını, TBMM'nin birçok yetkisinin bu tasarıyla Bakanlar Kuruluna devredildiğini ileri süren Bekaroğlu, "Böyle demokrasi olmaz. TBMM'nin devre dışı olduğu bir ortama, sisteme demokrasi denmez. Maalesef Hükümetin bu tavrı, davranışı bizleri hayalkırıklığına uğratıyor." görüşünü öne sürdü.

Tasarıda yer alan, teşviklerle ilgili düzenlemeye yönelik eleştirilerini de sıralayan Bekaroğlu, burada Bakanlar Kurulunun, hem yasamanın yetkilerini üzerine aldığını hem de yargının yetkilerine müdahale etmesinin önünün açıldığını savundu.

Burada, özellikle başta Doğu Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin her tarafında yürütülen HES ve maden projeleriyle ilgili bir düzenleme olduğu kuşkusunu taşıdıklarını belirten Bekaroğlu, "Bu madde ile hukuki yollarla HES'lere ve madenlere karşı yapılan mücadeleleri bütünüyle imkansız hale getiriyor. Bu projelerde çevre değerlendirme raporlarını anlamsız hale getirecekler. Bu konularla ilgili dava açılmasının önünü kesecekler. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil." dedi.

Güvenlik gerekçesiyle Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılmak istenmesini de eleştiren Bekaroğlu, bu gerekçenin ne olduğunun milletvekillerine anlatılmasını beklediklerini söyledi. Bekaroğlu, "Hem seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanması, hem de Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılması aslında Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne bir darbedir." iddiasında bulundu.

Anayasa'da yapılacak değişiklikle ilgili 3 partinin temsilcilerinin bir araya geldiğini anımsatan ve burada HDP'nin yer almamasının doğru olmadığını dile getiren Bekaroğlu, şöyle devam etti:

"Siz başka şekilde HDP'yi Yenikapı'ya çağırmayabilirsiniz. Yanlıştır bu. Ama Meclis'te bir yasama faaliyeti yürütülecek, Anayasa değiştirilecekse grubu olan bir partiyi yok saymak kabul edilemez. Doğru değildir bu. Bu, ülkenin birliğine, bütünlüğüne, demokrasisine hizmet etmez. Bu, HDP'ye oy veren milyonlarca insanı Türkiye'den koparır. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Yanlış yapılıyor.
Hükümet ve bütün siyasi partilerin bu yanlış adımdan bir an evvel dönmeleri gerekir. Dönmezse bu Türkiye'ye zarara verici bir durumdur. Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü tehdit eden bir durumdur. Bizim bu şekilde davranmamızla, TBMM aslında terör örgütüne prim vermiş oluyor, terör örgütünün istediğini yapmış oluyor. Bundan bir an evvel dönülsün."

Yorumlar