Bediüzzaman’ın doğduğu Nurs köyü turizme kazandırılıyor

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin doğduğu ve çocukluğunun geçtiği köy olan Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyü, hayata geçirilen ve hayata geçirilmesi planlanan projelerle adım adım turizme kazandırılmaya çalışılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bediüzzaman’ın doğduğu Nurs köyü turizme kazandırılıyor

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin doğduğu ve çocukluğunun geçtiği köy olan Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyü, hayata geçirilen ve hayata geçirilmesi planlanan projelerle adım adım turizme kazandırılmaya çalışılıyor.

Büyük İslam alimi olan ve eserleri 49 dile çevrilen Bediüzzaman Saidi Nursi’nin doğduğu Nurs köyünde inanç ve kırsal turizmin alanında yapılacak çalışmalara hız verildi. Hizan ilçesine gelen uzmanlar ve proje ekibiyle köyde mevcut durum analizi ve envanter çalışması yapıldı. Köyde incelemelerde bulunan ekipler, turizme kazandırılması noktasında çalışmalar yürüttü.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Hizan Kaymakamı Sedat İnci, Nurs köyünün mevcut durum analizini ve tarihi envanterini çıkarmak uzman ekiplerce üzere köyde çalıştaylar düzenlendiğini belirtti. Köyün özellikle inanç turizmi açısından yüksek potansiyele sahip bir köy olduğuna işaret eden Kaymakam İnci, “Bu nedenle bu köyümüzde çok ciddi çalışmalar yapmaktayız. Özellikle Nurs köyümüzün mevcut durum analizi ve envanterini çıkarmak için çalışmalar başlattık. Bu kapsamda her biri alanında uzman kişileri İlçemize davet ettik. Kendileri bizleri kırmayıp yapılan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla İlçemize geldiler. Uzmanlarımızla beraber Nurs köyümüzde iki gün boyunca sahaya inerek incelemelerde bulunduk. Bu incelemeler neticesinde çeşitli toplantılar düzenledik. Düzenlediğimiz bu toplantılara ilçe proje ekibimizin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarları, köy muhtarları ve halkımız yoğun ilgi gösterdi. Yapılan toplantılar neticesinde Nurs köyümüzün inanç turizmine kazandırılması yönünde çok önemli kararlar alındı. Bizlerde alınan bu kararları hayata geçirme adına proje ekibimiz ile gece-gündüz demeden çalışacağız.” diye konuştu.

“130 YIL ÖNCE NURS KÖYÜNDEN ÇIKAN IŞIK BUGÜN DÜNYAYI AYDINLATIYOR”

Zirve Üniversitesi Kırsal Kalkınma Uzmanı Yard. Doç. Dr. Metin Çelik ise Nurs köyünün kırsal turizmde markalaşması konusunda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla köyde incelemelerde bulunduklarını anlattı.

Bölgenin turizmde markalaşması konusunda çalışmalar yaptıklarına vurgu yapan Çelik, şunları söyledi: “İnanıyoruz ki burada gerçekleştireceğimiz ev pansiyonculuğu eğitimleriyle evlerimiz konaklanabilir hale gelecektir. Çünkü gelen ziyaretçiler köy kültürünü yaşamak istiyorlar. Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin akrabalarıyla aynı evde kalmak, Üstadın çocukluğunu, bu köydeki yaşamını akrabalarından dinlemek istiyorlar. 130 yıl önce Nurs köyünden çıkan ışık bugün dünyayı aydınlatıyor. Bu ışığın kaynağını merak eden milyonlarca insan Nurs köyünü, Hizanı ve Bitlis’i merak ediyor. Hizan Kaymakamımızın davetiyle Nurs köyüne geldik ve burada bir fizibilite çalışması yapıyoruz. Köyde Bediüzzaman Saidi Nursi Hazretlerinin evini, ibadetini gerçekleştirdiği mescidini ve yaşadığı toprakları turizme açılması son derece önem arz ediyor. İnanç turizm çerçevesinde buralara gelen ziyaretçiler iyi bir şekilde hizmet alabilmesi, mekânları güzel bir şekilde ziyaret etmesi ve aynı zamanda sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sistemin geliştirebilmesi için Hizan Kaymakamlığı ile beraber bir çalışma başlatmış olduk.” CİHAN

Yorumlar