Bedeni engelli ama ruhundaki coşku onu müzisyen yaptı

Hayatlarının başında bedensel engelleri nedeniyle yaşama geriden başlayanlar, ilerleyen yaşlarda verdikleri mücadele ile fiziki engelleri ortadan kaldırabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Bedeni engelli ama ruhundaki coşku onu müzisyen yaptı

Hayatlarının başında bedensel engelleri nedeniyle yaşama geriden başlayanlar, ilerleyen yaşlarda verdikleri mücadele ile fiziki engelleri ortadan kaldırabiliyor. Azimli olanlar yaşama sevincini evde oturmaya tercih ediyor. 4 yaşında geçirdiği kazada ortopedik engelli haline gelen Şebnem ile doğuştan görme engelli Mehmet Ali'nin hikayesi, bu azmin nasıl sonuçları olabileceğini gözler önüne serdi. Sahnede arkadaşları ile şarkılara eşlik eden Şebnem Kaya'nın "Bizler bedenlerinde engel olan insanlarız ama müzikle ruhumuzu sapasağlam yapmayı başarıyoruz." ifadesi engellilere güzel bir örnek niteliğinde.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü, Dünya Engelliler Haftası ile Mevlana Haftası'nı birleştirerek ilginç bir etkinlik düzenledi. Kuruma bağlı İstanbul'daki 26 merkezde bulunan engelliler, ailelerinin de katıldığı organizasyonla keyifli vakit geçirdi. Mehter takımı üyesi, tiyatro oyuncusu, semazen ve hatta sufi müzikleri seslendiren şarkıcı olan engelliler ailelerini duygulandırdı. Gruplar halinde sahneye çıkan engelliler arasında down sendromlu olanlar da vardı, ortopedik engelli de. Ancak aldıkları eğitimle evde hapsolmaktan kurtulan engelliler, bunları yapamayan arkadaşlarına örnek oldu.

4 yaşında geçirdiği kaza sonucu hayatının geri kalanını ortopedik engelli olarak yaşamak durumunda kalan Şenay Kaya da bu örneklerden biri. Sahnede arkadaşları ile şarkılara eşlik eden Kaya, işsiz kaldıktan sonra kapandığı evde vakit geçirmeyi reddederek topluma karışmayı başarmış. Engel durumunu 'tarif edilemez' olarak niteleyen Kaya, buna rağmen ötekileştirilmekten duyduğu üzüntüyü dile getirerek, engellilere kolaylıklar sağlanmasının önemli olduğunu vurguluyor. Kendisi gibi arkadaşlarının engellerden kurtulup sosyalleşmeye çalıştıklarını belirten Kaya, "Bizler aslında engelli insanlar değiliz, engellenen insanlarız. Engeller ortadan kalkarsa bütün arkadaşlarımın bu tür faaliyetler içine girip mutlu olacaklarını düşünüyorum." dedi.

Ortopedik engelli olarak sadece ev içinde iş imkanları sağlandığını ve kendisinin bunu reddettiğini söyleyen Kaya, "Bizler bedenlerinde engel olan insanlarız ama müzikle ruhumuzu sapasağlam yapmayı başarıyoruz." diyerek iradeli davranmaya dikkat çekti.

'KUCAKTA TAŞINMAK ONUR KIRICI'

Ulaşım imkanlarının engelliler için en büyük problem olduğunun altını çizen Kaya, kendisi gibi ortopedik engellilerin ailelerinin yardımıyla hareket edebildiklerini belirtti. Kaya, "Kucaklarda taşınmayı, ya da muhtaç duruma düşüp de bu şekilde karşılandıklarında evde kalmayı tercih ediyorlar. Eğer daha güleryüzlü olursak ve ulaşım engellini de kaldırırsak bir çok engelliyi dışarı çıkarabiliriz." diyerek çözüm önerisinde bulundu.

'BUGÜN YAPTIK, YARIN DA YAPACAĞIZ'

Bir yıldır grupla birlikte şarkı söyleyen Mehmet Ali Türk de Kaya gibi azimli davranarak kendini ifade etmeyi başaranlardan. Doğuştan görme engelli olan Türk, arkadaşları ile birlikte olmanın azmin önünde engel olmadığı hissini uyandırdığını belirtti. "İnsan istediği zaman her şeyi başarabilir, bu açık ve net. Bunu bugün yaptık, yarın da Allah'ın izniyle yapacağız." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilisi Bekir Köksal da engellilere yönelik farkındalık oluşturma düşüncesine katkı sağlandığının altını çizdi. Özellikle ailelerin bu faaliyetlerle engellilerin neler yapabildiğini görme imkanı bulduğunu belirten Köksal, "Engellilere fırsat verirseniz, çocuklarınızı eğitim kurumlarına getirirseniz, gereken desteği sağlarsanız onlar da toplumsal hayatta yerini alabilir." dedi.
CİHAN

Yorumlar