Beden Dili ve İletişim Uzmanı Doğan: Şiddetin olduğu yerde şefkat olmaz

Beden Dili ve İletişim Uzmanı olan ‘Riccon’ lakaplı İlhan Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şu anda davranışlarını kontrol edemediği için 'şok' yaşadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Beden Dili ve İletişim Uzmanı Doğan: Şiddetin olduğu yerde şefkat olmaz

Beden Dili ve İletişim Uzmanı olan ‘Riccon’ lakaplı İlhan Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şu anda davranışlarını kontrol edemediği için 'şok' yaşadığını söyledi. Başbakan’ın saldırgan tavrının toplumda nasıl bir etki bırakacağı sorusuna ise Doğan, şu karşılığı verdi: "Toplum da ona benzer. Toplum bunu kabul etmez eski ile yeniyi. Çünkü onlar, kendileri onu oraya getirdi. Onun için bu acıyı paylaşmıyorlar. Başarıyı kutluyorlar. Ama ortada şu an için bir başarı yok. Şu an toplum da agresif oldu. Çünkü onlar için de bir şok. Bu dönemi rahat atlatmak için toplumsal bir teselliye ihtiyacımız var. Hala yargı yok. Hala suçlu yok. Nedeni ortada sağlıklı bir siyaset yok. Şiddetin olduğu yerde şefkat olmaz."

    Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan iletişim uzmanı İlhan Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın; son aylarda değişim gösteren söz ve davranışlarından ruh durumu analizini yaptı.

    ABD Başkanı Obama’ya da Ortadoğu ülkesiyle ilgili danışmanlık yapan kadroda yer alan İlhan Doğan, Başbakan Erdoğan’ın iç dünyasındaki kendi hesaplaşmasını dış dünyaya yansımaya başladığına işaret etti. İsviçre ve Türkiye yaşayan aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinde alanıyla ilgili eğitimler veren Riccon Doğan, insan psikolojisinde iç dünya ile dış dünyanın uyumlu olması gerekliliğine dikkat çekerek "İç dünya samimidir. Dış dünya aldatıcıdır. Fikirsel ve fiziksel görünüm. Sizin kişiliğiniz eğer sıcak kanlı ise iç dünyanızdaki kontrolü elde tutamazsınız. Fikirsel olarak oto kontrol, fiziksel olarak farklıdır.” şeklinde konuştu. Başbakan’da da bunun görüldüğünü belirten Doğan, “İç dünyasındaki hesaplar dış dünyaya yansımaya başladı. Fikirsel yapısının kontrolü fiziksel görünümüne yansımaya başladı. Burada oto kontrol ve sabır ile biraz kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ama iç dünyasındaki depremleri tetikleyen etkenler çok olunca fiziksel görünüme yansıyor. Normal şartlarda Başbakan çok şiddet eğilimli değil, kendi kişiliğine göre; daha çok şiddet eğilimli olması gerek. Çünkü içinde bulunduğu konum onu frenliyor.” diye konuştu.

    Doğan, "İnsanın içinde şeytan ve melek var. Hangisini beslersen o çıkar. O yanlışlıkla şeytani beslemiş de olabilir. Ama o hala meleği beslediğini düşünüyor." dedi.

    "SUÇLULUK PSİKOLOJİSİ"

    Başbakan'ı dışarıdaki etkenlerin tetiklediğini kaydeden Doğan, şunları söyledi: “Ani olmasından dolayı bir sok yaşadı. İçinde bulunduğu gerginlik biraz yavaş olsaydı bu kadar bir şok ortaya koymazdı. Etrafındaki insanların çekilmesi ile birlikte daha yalnız kalacaktır. O zaman daha çok durulacaktır. Suçluluk psikolojisinde yönlendirme vardır. Yani ilgiyi ve bakışları başka yöne çekmek. Kişi ne kadar güçlü olursa olsun. Saldırganlık, bir şekil de ortaya çıkması gerek. Birine zarar vermek için değil de, o kişiyi susturmak veya etkisiz bırakmak adına yapılır. Buna bizde saldırganlık diyoruz.Bir de insanlar, içinde bulunduğu suçluluğu kendi kılıfına uydurduklarından, kabullenemezler. Yani nereden bakarsanız bakın; hala Başbakan sizin baktığınız açıdan bakamıyor. Öyle olunca karsındaki kişileri kendi bakışları ile yönlendiriyor. Güçlü etkisini ve kuvvetini bu alan da kullandırıyor.”

    "O HALA ESKİ GÜZEL BAŞBAKAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR"

    Başbakan’ın hala değiştiğinin farkında olmadığına vurgu yapan Beden Dili ve İletişim Uzmanı, “O hala eski güzel Başbakan olduğunu düşünüyor. O şunu kabullenemiyor. İnsanın için de şeytan ve melek var. Hangisini beslersen o çıkar. O yanlışlıkla şeytani beslemiş de olabilir. Ama o hala meleği beslediğini düşünüyor. Aklın yolu bir diye bakamazsınız. Şu an bir depresif bir dönem yaşıyor. Bunu da yanındakiler kabul edemiyor. Çok saldırdığı taktirde kişiselleşiyor. Burada kurum ve konum ikinci planda yer alıyor.” dedi.

    Bir olayın gün yüzüne çıkması için hak ve hukuka ihtiyaç olduğunu hatırlatan İlhan Doğan, “Ama bunu yapabilmek için sağlıklı bir bireyin olması gerek. Şu an karşımızda gerçekten, üzülerek söylüyorum, bunların farkında olmayan bir lider var. Buna o ismi ben koymuyorum. Bu davranışların yorumu. Neden bir insan saldırgan olur? Saldırgan, üzülerek soyluyorum. Farkında değil.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar