Bedelli askerlik son dakika yaş büyütme davası nasıl açılır? Bedelli askerlikten yaş büyüterek nasıl yararlanılır?

Avukat Şevket Arzık, bedelli askerlik düzenlemesi için açıklama yaptı. Hükümetin 2018 yılında bedelli askerliği açıklaması ile birlikte az farkla bu düzenlemeden faydalanamayanları yaş büyütme telaşı sardı.  Ülkemizde kısa dönem askerlik 6 ay, uzun dönem askerlik süresi ise 12 aydır. Vatandaşlar işlerinden olmamak, ailelerinden ayrı kalmamak veya çeşitli sebeplerden dolayı bedelli askerlik uygulamasından yararlanmaktadır. Bedelli askerlik ise, dövizle yani para karşılığında askerlik hizmetlerini yapmış sayılırlar.

Google Haberlere Abone ol
Bedelli askerlik son dakika yaş büyütme davası nasıl açılır? Bedelli askerlikten yaş büyüterek nasıl yararlanılır?

Avukat Şevket Arzık, bedelli askerlik düzenlemesi için açıklama yaptı. Uzun süredir beklenen bedelli askerilik müjdesi nihayet geldi. Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993'ten önce doğanlar yararlanabilecek. Yaş 25, bedel 15 bin lira ve 25 gün askerlik olarak sunulan tekliften 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanlar yararlanabilecek. Hukukçu uzmanlar her yaş büyüten vatandaşın bu düzenlemeden faydalanamayacaklarının altını çizerek, emsal kararlarla konuya açıklık getirdi. Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik’e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamaya verilen isimdir. Bedelli askerlik, ordunun ve devletin ihtiyaçlarının karşılanması ile bireylerin işlerini kaybetmemeleri esasına dayanarak çıkarılmaktadır. Anayasa Mahkemesi de, bedelli askerliğin eşitlik ilkesine aykırı olmadığına karar vermiştir. Bedelli askerlik düzenlemesi hakkında bilgi veren Muş, "Bedelli askerlikten yararlananlar 28 gün temel askerlik eğitimine tabi tutulacaklar. Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 öncesi doğanlar yararlanacak. Yurt dışında bulunan vatandaşlarımız için 2 bin Euro'luk bir bedel söz konusu. Uzaktan eğitim ile bir eğitim almış olacaklar. Engellilerden de bu ücret alınacaklardır ancak eğitime tabii olmayacaklardır. Kamu ve özel sektör çalışanları ise ücretsiz izinli sayılacak. Şu an itibariyle 1 milyonu 324 bin kişiyi kapsayan bir düzenlemedir" diye konuştu. Muş, bedelli askerlikten elde edilecek gelir için, "Buradaki gelir Hazine Bakanlığı'na aktarılacak. Cumhurbaşkanlığı yetkisiyle kullanılacak" ifadelerini kullandı.  Emekli savcı ve avukat Reşat Petek, bedelli askerlik düzenlemesi için yaşını büyütmek isteyenler mahkemelerden alacakları her kararla askerlik şubesine başvurduklarında ret kararı alabileceklerini söyledi. Geçerli sonuç almanın tek yolunu açıklayan Petek, "Ancak mahkemeye doğduğu hastanenin arşivinden doğum belgesini sunar ve bu da iddia ettiği yaş ile uyuşursa bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabilir." ifadelerini kullandı. Avukat Reşat Petek 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik düzenlemesinde de benzer uygulamaların yapıldığının altını çizdi. 

AVUKAT ŞEVKET ARZIK BEDELLİ ASKERLİK DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI 

HASTANEDE ARŞİVLER KAYIP VEYA YOK İSE LEHTE KARAR

Bedelli askerlikte yaş büyütme kural olarak askerlik kanunun da belirtildiği üzere askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacağıdır diyen Avukat Şevket Arzık Ancak 22.05. 2012 tarihinde yapılan bir kanun değişikliğiyle bu duruma bir istisna getirildiğini söyledi. Bu alandaki davaları ile tanınan Avukat Şefket Arzık, "Bu istisna da mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılan yaş tashihleri askeri işlemlerde dikkate alınmasıdır. Fakat yaş tashihinde delil olarak tanık ve sağlık kurulu raporları( kemik-DNA testi) dikkate alınarak yaş büyütülmüş ise bedelli askerlikten yararlanılamayacaktır." dedi.

Avukat Şevket Arzık muallakta olan başka bir konuya da açıklık getirdi: Tartışma yaratacak diğer bir konu ise hastanede doğup da hastane arşivlerinin iyi tutulamaması veya hastane arşivlerinin tahribata  uğraması halinde insanların mağduriyetidir. Böyle bir durumda daha önce verilen emsal kararlara göre kanun vatandaş lehine yorumlanıyor. Bu durumdaki vatandaşların da yaş tashihi davası açarak bedelli askerlikten faydalanmaları mümkündür.

Bedelli askerlik nedir, ne demektir?

Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik’e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamaya verilen isimdir. Bedelli askerlik, ordunun ve devletin ihtiyaçlarının karşılanması ile bireylerin işlerini kaybetmemeleri esasına dayanarak çıkarılmaktadır. Anayasa Mahkemesi de, bedelli askerliğin eşitlik ilkesine aykırı olmadığına karar vermiştir.

Ülkemizde kısa dönem askerlik 6 ay, uzun dönem askerlik süresi ise 12 aydır. Vatandaşlar işlerinden olmamak, ailelerinden ayrı kalmamak veya çeşitli sebeplerden dolayı bedelli askerlik uygulamasından yararlanmaktadır. Bedelli askerlik ise, dövizle yani para karşılığında askerlik hizmetlerini yapmış sayılırlar.

Kimler bedelli askerlik yapabilir, bedelli askerlik şartları nelerdir?

Bedelli askerlik yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar;

18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.
Aşağıda ikinci madde nezdinde ülkemizde çıkartılan bedelli askerlik yasaları hakkında bilgiler verilmiştir. Ülkemizde hangi yıllarda, kaç kere bedelli askerlik çıkarılmıştır?

Bedelli askerlik kaç kere, ne zaman çıktı?

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır. En son; 1987, 1992, 1999 yıllarında yapılmıştır. 17 Ağustos 1999 tarihinde çıkartılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çıkartılmıştır. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılmışlardır. Yasa kapsamında 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır. 2 Aralık 2014 tarihinde ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilmişleridir. Aşağıdaki tabloda yıllara göre bedelli askerlik ve bundan faydalanan kişi sayısı verilmiştir.

YAŞ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

OHAL düzenlemesinde bedellinin olmadığı ve Ekim'de yasal düzenleme yapılacağı öğrenildi. Bu da Ekim 1991 ve öncesi doğumluların bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilecekleri anlamına geliyor. 27 yaşından gün almış olmak için gün, ay ve yıl olarak 26 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekiyor. Yaşınızı doğu bir şekilde hesaplamak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve açılan sayfada doğum tarihinizi gün ve ay bilgisi ile girin. Çıkan sonuç doldurduğunuz yaşı gösterecek. Eğer sonuç 26 çıkarsa 26 yaşınızı doldurmuş 27 yaşından gün alıyorsunuz demektir yani  bedelli askerlik uygulamasına başvurabilirsiniz.

Yorumlar

Deniz Ben yaşımı büyüttüm bedelliden faydalana bilirmiim