Bebeklerde ilk yılda göz muayenesi çok önemli!

Prof. Dr. Dilek Erkan, çocuklarda sağlıklı ve iyi gören gözlerin çocukların yaşam kalitesini olumlu etkilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bebeklerde ilk yılda göz muayenesi çok önemli!

Prof. Dr. Dilek Erkan, çocuklarda sağlıklı ve iyi gören gözlerin çocukların yaşam kalitesini olumlu etkilediğini söyledi. Çocukluk çağında tedavi edilmeyen göz hastalıklarının ileriki yaşlarda telafisi mümkün olmayan kalıcı görme kayıplarına yol açacağını söyleyen Erkan, “Tüm bebekler hayatlarının ilk yılında bir göz hekimi tarafından muayene edilmiş olmalıdır.” dedi.

Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi’nden Prof. Dr. Dilek Erkan, çocuklarda göz muayenesinin önemi hakkında bilgi verdi. Çocuklarda göz hastalıklarının yeni doğan döneminden itibaren görüldüğünü belirten Erkan, “Aşırı ışık hassasiyeti, bir nesneye odaklanırken gözlerin kısılması, denge bozukluğu, kaşıntı ve kızarıklık çocuklarda göz hastalıklarının ilk habercileri olabilir. Tüm bebekler hayatlarının ilk yılında bir göz hekimi tarafından muayene edilmiş olmalıdır. Bu ilk muayeneyi takiben tüm çocuklara sırasıyla 3-3. 5 yaş civarında, 5 yaşında ve sonrasında da 1-2 yıllık aralıklarla göz muayenesi yapılmalıdır. Çocukluk çağında tedavi edilmeyen göz hastalıkları ileride daha ciddi sorunlara dönüşür.” şeklinde konuştu.

Görme bozukluğunun çocukta vücut ve denge gelişiminin yanı sıra, algılama, iletişim ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek ciddi bir durum olduğunu açıklayan Erkan, ”Görme kusurlarının küçük yaşlarda fark edilerek tedavi edilmesi, ileriki yaşlarda sağlıklı bir görme için büyük önem taşımaktadır. Bu da ancak çocuğa yapılacak periyodik göz muayeneleriyle mümkündür. Periyodik göz muayenelerinin yanı sıra sebze ve meyveden zengin dengeli bir beslenme, kişisel hijyen eğitiminin verilmesi, erken yaşlardan itibaren kaliteli güneş gözlükleriyle çocuğun gözlerinin güneşin zararlı ışınlarından korunması, uygun aydınlatma koşulları, bilgisayar başındayken gözlerle bilgisayarın aynı hizada olması gibi bazı önlemlerin alınmasına da özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda erken göz muayenesinin bazı sistemik hastalıklara ait ipuçlarının yakalanabilmesi açısından önemli olduğunu belirten Erkan, “Prematüre retinopatisi prematüre bebeklerde tek veya iki taraflı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bu yüzden yeni doğan bebeklerde gözlerin saydam ve paralel olması kontrol edilmeli, çocuk doktoru, aile hekimi ya da aile tarafından aksi bir durum fark edilirse göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.” dedi.

Göz tembelliği hastalığının ise ancak erken yaşlarda tanı konulduğunda önlenebilir ve tedavi edilebilir bir durum olduğunu açıklayan Erkan, “Bu hastalığa yol açan başlıca durumlar düzeltilmemiş yüksek kırma kusurları, iki göz arasındaki kırma kusurlarının derecesinin farklı olması ve şaşılıktır. Bu durumların saptanması da ancak çocukluk çağında yapılacak göz muayeneleri ile mümkündür. Göz tembelliği, şaşılık ve kırma kusurları başta olmak üzere çocukluk çağında tanı konularak tedavi edilmemiş çeşitli göz bozuklukları ileride daha ciddi sorunlara dönüşecektir.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar