BDP'li vekillere tahliye kararı

BDP'nin tutuklu milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın avukatlarının tahliye başvurusu yaptığı Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, iki milletvekilinin tahliye edilmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
BDP'li vekillere tahliye kararı

BDP'nin tutuklu milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın avukatlarının tahliye başvurusu yaptığı Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, iki milletvekilinin tahliye edilmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi BDP'li tutuklu Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında "Tutukluluğun makul süreyi aşarak ihlal edildiğine" ve "Seçilme hakkının ihlal edildiğine" karar vermesinin ardından avukatları Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine ‘tahliye’ için başvuruda bulunmuştu. Terör örgütü KCK ana davasından Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan milletvekillerinin avukatlarından Cihan Aydın, bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye başvurusundu bulunmuştu. Mahkeme de bugün tahliye kararını açıkladı.

MAHKEME OY BİRLİĞİ İLE TAHLİYE ETTİ

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın tahliye kararını oy birliğiyle aldı. Mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin Yıldırım ve Ayhan hakkında verdiği kararla ilgili dosyanın ellerine ulaşmadan UYAP üzerinden dijital ortamda karar verdiği öğrenildi.

Mahkeme iki milletvekilinin tahliye edilmesine ilişkin kararında Anayasa Mahkemesi'nin CHP'li Mustafa Balbay hakkındaki kararından sonraki sürece vurgu yaparak, her iki milletvekilinin Anasaya Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğunu kaydetti. Kararda, Cumhuriyet Savcısı'nın esas hakkındaki mütalaasına da vurgu yapan mahkeme heyeti, Ayhan ve Yıldırım'ın Anayasa Mahkemesi'nin haklarında verdiği tutukluluğun makul süreyi aştığı ve seçilme hakkının ihlal edildiği belirtildi. Kararda, tutuklu sanıkların Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı dikkate alındığında, bu ihlalin ortadan kaldırılması için sanıklaların tahliyesine karar verilmesi gerektiğini kaydedildi.

3 VEKİLİN BAŞVURUSU ANAYASA MAHKEMESİNDE

Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun da UYAP üzerinden mahkemeye bugün ulaştığı belirtildi. CİHAN

Yorumlar