BDP'li tutuklu milletvekilleri için tahliye başvurusu yapılacak

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, baro yönetimi olarak KCK davalarında tutuklanan BDP'li milletvekillerinin tahliyesi için mahkemeye başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
BDP'li tutuklu milletvekilleri için tahliye başvurusu yapılacak

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, baro yönetimi olarak KCK davalarında tutuklanan BDP'li milletvekillerinin tahliyesi için mahkemeye başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

    Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay için verdiği karardan sonra Diyarbakır Barosu da BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tahliye edilmeleri için mahkemeye başvuracağını açıkladı.

    Baro Başkanı Tahir Elçi, düzenlediği basın toplantısında tutuklu milletvekillerinin bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi. Basın toplantısında konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, kişi özgürlüğünün Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde koruma altına alındığını belirterek "Ne yazık ki, bu temel hakka öteden beri keyfi tutuklama kararları ve makul olmayan uzun tutuklama süreleriyle haksız ve hukuka aykırı şekilde müdahale edilmektedir. Uzun ve makul olmayan tutukluluk süreleri ağır bir insan hakları sorununa yol açmıştır. Uzun tutukluluk sürelerinin yol açtığı ağır mağduriyet ve insan hakları sorunu kamu vicdanını yaralamış ve toplumsal bir soruna dönüşmüştür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yıllardır, uzun tutukluluk uygulamasını eleştiren kararlarına rağmen, yargının uygulamasında bir iyileşme görülmemiştir. Uzun tutukluluk sorununun kriz haline dönüşmesi üzerine 2012 yılında TBMM tutuklamaya ilişkin yasal hükümlerde kısmi ve iyileştirici bir düzenleme yoluna gitmiş, adli kontrol hükümlerinin kapsamını genişletmiş, ancak yargının tutuklamaya ilişkin uygulaması değişmemiştir." diye konuştu.

    Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay için verdiği kararda 5 yıllık tutuklama süresinin makul bir süre olmadığı ve bu uygulamanın Anayasa'nın 19'uncu maddesinin ihlalini oluşturduğuna hükmettiğini hatırlatan Elçi, " Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Bu nedenle kararın icrası çerçevesinde Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi gerektiği gibi, aynı durumda olan diğer tutuklu milletvekilllerinin de tutukluluk haline son verilmesi gerekmektedir. Diyarbakır Barosu olarak, Mustafa Balbay'ın yanı sıra halen tutuklu olan milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Hakkari), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tutukluluk durumlarına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması hukukun, mahkeme kararının ve halk iradesine saygının gereği olduğu gibi, aynı zamanda toplumsal barışa da bir katkı sunacaktır." ifadelerini kullandı.

    "AİHM'E BAŞVURDUĞUMUZ İÇİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURUDA BULUNMADIK"

    Elçi, tutuklu milletvekillerinin avukatları olarak tahliyeleri talebiyle bugün yargılandıkları mahkemelere başvuracaklarını belirtti. Elçi şunları söyledi: "5 milletvekili 2009 yılından beri tutuklu yargılanmaktadır. Bu süreçte bir çok kez tahliye taleplerinde bulunuldu ve reddedildi. Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru yolunun açılmasından önce avukatları AİHM'ne başvurmuştu. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru yapılmamıştır. Biz AİHM'nin bu dosyaları bir an önce ele almasını ve karar vermesini bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle yargının kişisel başvuru beklemeden, derhal milletvekillerini tahliye etmesi gerekir. Tutuklu milletvekillerinin ulusal kanunlara göre tazminat ve AİHM'ne başvuru hakları vardır. Zaten şu anda başvuruları da vardır. Ancak bu tutukluluğun telafisi mümkün değil." CİHAN

Yorumlar