BDP’li Tan: Yarın başka bir tarikat veya cemaat için de paralel yapı denebilir

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "KCK için de bir paralel yapı deniliyordu, şimdi ise Gülen cemaati için de paralel yapı deniliyor, yarın da başka bir tarikat veya cemaat için de bir paralel yapı denebilir.

Google Haberlere Abone ol
BDP’li Tan: Yarın başka bir tarikat veya cemaat için de paralel yapı denebilir

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "KCK için de bir paralel yapı deniliyordu, şimdi ise Gülen cemaati için de paralel yapı deniliyor, yarın da başka bir tarikat veya cemaat için de bir paralel yapı denebilir." dedi.

Paralel yapının, devletin içinde ikinci bir devlet demek olduğunu söyleyen Tan, "Hakim, savcı diyor ki işte Başbakan’ın oğlunu getir. Filan bakanın oğlunu getir, o da diyor ki ben getirmem. Ya niye getirmezsin diyor, o da diyor ki ben bir sorayım milletvekiline. Böyle bir devlet idaresi olmaz, yani kimin adına olursa olsun. Peki bunun yolu ne, bunun yolu ben seni tasfiye edeyim, yerine kendi adamımı koyayım. İşte sen paralelsin." diye konuştu.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde seçim toplantısı yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Partililerle bir araya gelen Tan, konuşmasında Başbakan’a da yüklendi. Tan, şöyle konuştu: “Başbakan, ben bunları yeni biliyordum, ben köyden yarın geldim, ben bilmiyordum, bu tür şeyler çok yanlış şeylerdir. Ben Başbakan gibi düşünmüyorum. KCK için de bir paralel yapı deniliyordu, şimdi ise Gülen cemaati için de paralel yapı deniliyor, yarın da başka bir tarikat veya cemaat için de bir paralel yapı denebilir. Paralel yapı ne demek, devletin içinde ikinci bir devlet. Hakim, savcı diyor ki işte Başbakan’ın oğlunu getir. Filan bakanın oğlunu getir, o da diyor ki ben getirmem. Ya niye getirmezsin diyor, o da diyor ki ben bir sorayım milletvekiline. Böyle bir devlet idaresi olmaz, yani kimin adına olursa olsun. Peki bunun yolu ne, bunun yolu ben seni tasfiye edeyim, yerine kendi adamımı koyayım. İşte sen paralelsin. Mesela 10 bin tane KCK’lıyı içeriye koydular. Neden koydular, yani bu paralel yapı lafı ilk olarak oradan çıktı. Efendim, PKK’nın şehir örgütlenmesiymiş. Bu şehir örgütlenmesi parti, belediye idaresi paralel yapı olursa, o zaman başka nasıl yönetecek, ne yapacak. Yani eline silah aldı mı, yok. Adam vurdu mu, o da yok. Bir yeri bombaladı mı, o da yok. Peki ne yaptı, siyaset yaptı. Toplandı, karar aldı dedi ki ben, yarın yürüyüş yapacağım, öbür gün oturma yapacağım, şu belediyeyi böyle yöneteceğim. Bunlar paralel yapı değil ki. Yani paralellik bu değil. Paralellik, bir kurum içerisinde, otoritenin farklılaşmasıdır. En basit örnekle, ben emniyet müdürüyüm ve emrimde polis var, git şu suçluyu yakala diyorum, o da diyor ki vallahi ben senin dediğini yapmıyorum, diyor hele bir sorayım ne diyor. Kime, kendi örgütüne. İşte paralel yapı budur. Böyle bir devlet anlayışı olmaz. Bunu Başbakan da yapsa olmaz, cemaat de yapsa olmaz, biz de yapsak olmaz. Doğru dürüst bir yönetim olabilmesi için şeffaflaşma lazım, demokratikleşme lazım, kanun lazım, yeni anayasa lazım.” Toplantıya, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok ve partililer katıldı.

CİHAN

Yorumlar