BDP’li milletvekilleri cezaevinden çıktı

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından terör örgütü KCK ana davasının tutuklu sanıkları BDP milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş tahliye kararıyla cezaevinden çıktı.

Google Haberlere Abone ol
BDP’li milletvekilleri cezaevinden çıktı

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından terör örgütü KCK ana davasının tutuklu sanıkları BDP milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş tahliye kararıyla cezaevinden çıktı.

    Cezaevi önünde açıklamalarda bulunan Aktaş, cezaevinde bulunan arkadaşlarının ‘Türkiye’nin daha demokratik yarınlara kavuşturması’ için bırakılması gerektiğini söyledi. Sarıyıldız ise bu toprakları özgürlük ve barış gelmeden mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.

    Anayasa Mahkemesi, BDP'li tutuklu Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın, haklarının ihlal edildiği yönünde kararının ardından milletvekillerini yargılayan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye etti. Tahliye kararından sonra BDP milletvekilleri Selma Irmak Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden çıktı. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden çıkan Aktaş ile Sarıyıldız’ı, BDP Milletvekilleri Altan Tan, Nazmi Gür ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı.

    Kemal Aktaş burada yaptığı açıklamada siyasi soykırım olarak değerlendirdikleri operasyonlar sonucu gözaltına alındıklarını belirtti. Aktaş, “Şuan Türkiye’de gelişen olağanüstü süreçler bu operasyonların hangi amaçları hedeflediği çok iyi ayyuka çıkardı. Bizler içeride 5 yıla yakındır hukuksuz ve gayri meşru biçimde konjonktörel olarak gelişen operasyonla içeride tutulduk. En son Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla yerel mahkemelerin birçok ayak diretmesine rağmen hukuksuz olarak yaşanan sürece neşter atmıştır. Türkiye’de yaşanan adaletsizliğin hukuksuzluğun ayrımcı yaklaşımları en iyi şekilde açığa çıkarmakta ve bunu umut ışığı olarak göstermektedir. Hiç kimse umudunu yetirmemelidir.” diye konuştu.

    Bu sürecin şuan Türkiye’de yaşananların aslında umutların daha büyütmesi gerektiği bir süreç olduğunu belirten Aktaş, “Yine Nevruz’da Sayın Öcalan’ın yayınladığı barış deklerasyonuyla birlikte 2 halkın kardeşçe yaşaması ve Türkiye’de demokratik bir sürecin yaşanması için bu süreci başlattı ve sürecin şuan Türk ve Kürt ile diğer halkların sorunlarının çözülmesi için elzem biçimde buna ne kadar ihtiyaç olduğunu göstermektir. Bizler 3,5 yıldır seçildiğimize rağmen hukuk dışı biçimde yasal faaliyetlerimizi yürütmemize engel olan zincir kırılmıştır. Bu küçük bir işarettir. Elbette şuan kelepçelerin kırılması gerekiyor. Demokratik çözüm sürecinin can ve ruh kazanmasını istiyorsak içerideki arkadaşlarımızın hepsinin, bu sürecin omuzlanması Türkiye’yi daha aydınlık yarınlara taşıması için bu arkadaşlarımızın hepsinin biran önce siyasi faaliyetlerine dönmesi gerekiyor. Bizler Kürt demokratik siyasetini yürütenler özgürlüğün bedelini çok bilenleriz. Çünkü bizler bu bedeli ödedik ve hale ödüyoruz. Sizinle yineden buluşmanın buruk da olsa sevincini yaşıyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesi için burada edindiğimizi tecrübeleri siyasete katacağımıza dair bir kez daha ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

    BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu ilk adımımda şunu söyleyeyim, Rojava(Suriye’nin Kürt bölgesi) devrimini selamlıyorum, söz veriyoruz eğer onlarla kucaklaşmayana kadar, bu topraklara barış ve özgürlük gelene kadar mücadelemiz devam edecek.” CİHAN

Yorumlar