BDP'li Demirtaş: Ya bizi ya halkı kandırıyorlar

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu toplantısında söylediği, çözüm süreciyle ilgili açıklamasını değerlendirdi. Demirtaş, “Sayın Bülent Arınç’ın,...

Google Haberlere Abone ol
BDP'li Demirtaş: Ya bizi ya halkı kandırıyorlar

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu toplantısında söylediği, çözüm süreciyle ilgili açıklamasını değerlendirdi. Demirtaş, “Sayın Bülent Arınç’ın, ‘Süreçle ilgili hiçbir yasal hazırlığımız yok’ demesi bizi şaşırttı doğrusu. İkili görüşmelerde bu şekilde ifade edilmediğini belirtmek istiyorum. Siz heyetle neyi görüşüyorsanız, resmi toplantı sonucunda da onu açıklamak durumundasınız. Ya bizi ya halkı kandırıyorlar.” dedi.

BDP’liler ve Halkın Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri 20 yıl önce vefat eden Hacı Karay, Savaş Buldan ve Adnan Yıldırım’ın Avcılar’daki mezarlarını ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Yol kesmelerin önüne geçilmesi için yeni bir uzlaşı aracı olarak Kandil ve Öcalan’dan öneri alındığı söyleniyor. Bu çerçevede görüşünüz nedir?’ şeklindeki soruya, “Önceki tıkanıklığı aşmak için gayret gösteriyorduk. Heyetlerimiz bir müddettir hükümet ve bakanlar düzeyinde bir araya gelmeye başladılar. Fakat henüz bir yol haritası üzerinde bir çözüm projesi üzerinde somut tartışmaya geçilmedi ama bu niyetlerin olduğunu ifade ediyorlar. Bu niyetler ne kadar sürede hayata geçer hükümet adına bunu söyleyemeyiz. Beklentiler ve bu yönde halkın talepleri ortada zaten. Sayın Bülent Arınç’ın, ‘Süreçle ilgili hiçbir yasal hazırlığımız yok’ demesi bizi şaşırttı doğrusu. İkili görüşmelerde bu şekilde ifade edilmediğini belirtmek istiyorum. Halkı kandıracak, aldatacak bir anlayışla da çözüm gelişmez. Bize ifade edilen çözüm süreciyle ilgili hazırlıkların olduğu şeklindedir. Bakanlar kurulu toplantısından çıkıp hiçbir hazırlığımız yok demenin de siyaseten çözüm sürecini güçlendirecek bir yaklaşım olmadığını belirtmek istiyoruz. Dün resmi olarak Hükümet Sözcüsü hiçbir hazırlıklarının olmadığını söyledi. Şu anda bizim dikkate aldığımız Sayın Bülent Arınç’ın bu açıklamasıdır. Demek ki anlıyoruz ki hükümet hiçbir hazırlık içerisinde değil. Bu hükümetin ciddiyetsizliği, samimiyetsizliğini gösterir. Siz heyetle neyi görüşüyorsanız, resmi toplantı sonucunda da onu açıklamak durumundasınız. Ya bizi ya halkı kandırıyorlar. Bu şekilde kafa karıştırarak süreç yürümez. Bir hazırlığın ve baklanlar kurulunda bunun somuta kavuşmasını pratikleşmesini bekliyoruz. Ama hükümet hiçbir şey yokmuş gibi hiçbir hazırlık yokmuş gibi davranmaya çalışıyor. Görünen o ki hiçbir hazırlıkları yok.” şeklinde cevap verdi.

BU GÜNE KADAR DAĞA GÖTÜRÜLEN POLİS VE ASKERLERİ HANGİ YÖNTEMLE ALDIN?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘HDP bu konuyu çözüme kavuşturmak zorunda. Bizim de yöntemlerimiz var buna gerek duymuyoruz’ şeklindeki açıklamasına cevap veren Demirtaş, “Başbakan’ın tehdit diliyle cevap vermek istemiyorum ama, hangi yöntemin var da uygulamadın bu güne kadar? Senin kaymakamın 2 yıl PKK’nin elinde kaldı. Hangi yöntemle aldın? Askerler polisler götürüldü hangi yöntemle aldın? Şimdi diyalog ve barış yöntemi dışında bir yöntemi telaffuz bile etmemesi lazım. Biz HDP ve BDP olarak üzerimize düşen insani görevi yapma gayreti içinde oluyoruz. Bunlar Başbakan tehdit etti diye yaptığımız şeyler değil. Ailelerimize karşı sorumluluk hissettiğimiz için yapıyoruz. Başbakan kendi etrafındaki emir kullarından zannediyorsa bizi kusura bakmasın. Biz onlardan değiliz.” diye konuştu.

BENİM GÖRÜŞTÜĞÜM HİÇBİR AİLE ÇOCUĞUM KAÇIRILDI DEMEDİ

Görüştükleri ailelerin çocuklarının kaçırıldığı noktasında kendilerine bir şey söylemediğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: “Asla bu kavramı kullanmadılar. Çocuklarımız kendi isteğiyle gitmiş, ikna edilmişler dediler. Özellikle yaşı küçük olan hasta olan çocuklarla ilgili olarak da ikna edilip götürüldüler, ikna edilip geri getirilsin dediler. Beklentileri budur. Hiçbir aile zorla kaçırılmadan söz etmedi. Hükümet ısrarla bu kavramı kullanıyor ama kimse kusura bakmasın, 30 yıldır 10 binlerce kişiyi dağa kaçırarak götürmedi bu örgüt. Bugün çocukları dağa çıkaran politikanın Başbakan’ın söylemi olduğunu herkes kabul etmeli. Berkin Elvan’ın acılı annesini meydanlarda yuhalatan bir Başbakandır çocuklara dağın yolunu gösteren. Hiçbir çocuğa biz dağı tavsiye etmiyoruz. Siyaset yapıyoruz, çocuklarımızı da siyasete davet ediyoruz. Dağın yolunu biz göstermiyoruz. Gece gündüz gençlere hakaret eden siyasetçilere, bizlere hakaret eden Başbakan’ın çocukları öfkelendiren dağın yolunu açan. Biz yine de ailelerimizin üzüntülerini paylaştığımızı belirttik. Bizim hedefimiz bütün çocukların gençlerin dağdan kalıcı bir şekilde inmesidir. Ama hükümetin bu işi çirkinleştirmemesi lazım. Orada oturan bazı aileler istihbarat tarafından kendilerine verilen ücret karşılığında o eylemi yapıyor. çocuklarının da dağa gittiği falan yok. Bazı çocuklar uyuşturucu şebekesi tarafından kaçırılmış, bazılarının hiç dağla alakası yok. Bazıları aldıkları paralar karşılığında eylemleri yapıyorlar. Belediyemizin de hiçbir müdahalesi de olmamıştır.”

HDP’DE GÖREV VERİLİRSE BUNDAN KAÇMAYIZ

HDP kongresinde isminin geçmesi konusundaki soruya bu zamana kadar görüşme olmadığına dikkat çeken Demirtaş, “Öneriler konusunda herkese teşekkür ediyorum. Bu bize hem güç vermiştir hem de omuzlarımıza daha fazla yük hissi uyandırmıştır. Şu ana kadar HDP kongre hazırlık komisyonu benimle bir görüşme yapmadı. Bu görüşme yapıldıktan sonra sonucunu paylaşacaklardır. Hiçbir zaman bizler görev talep etmedik. Görev geldiğinde kaçmadık. Her partili ve milletvekili bu sorumlulukla hareket etti. Sorumluluktan kaçmayacağımızı belirtmek isterim.” şeklinde cevap verdi.

PERVİN BULDAN: CİNAYETLERİ İŞLEYENLER YAKALANSIN

Bundan 20 yıl önce işadamı olan eşi Savaş Buldan’ın öldürülmesiyle ilgili açıklama yapan HDP Milletvekili Pervin Buldan, “O günden bu güne değin ne yazık ki bu ülkede hiçbir şey değişmedi. Onları katledenler, öldürenler hala cezasız ellerini kollarını sallayarak bu ülkede dolaşmaya devam ediyorlar. Ne yazık ki bu ülkede hırsızlık yapanlar, yolsuzluk yapanlar, insanları katledenler, öldürenler cinayet işleyenler hiçbir zaman cezalandırılmadı. Ama tam da aksine bu ülkede mağdur olanlar, yakınlarını kaybedenler, bir halkın özgürlüğünü savunanlar, eşitliğini savunanlar her gün cezalandırıldı. Böylesi bir düzende bizde kayıp yakınları olarak her gün alanlara çıktık, meydanlara çıktık, sesimizi dünyaya duyurmak istedik, yitirdiğimiz canların failleri bulunsun cezalandırılsın istedik ama yirmi yıldır, bu insanlar suçlarını itiraf etmelerine rağmen, biz yaptık, biz öldürdük, biz katlettik demelerine rağmen ne yazık ki cezalandırılmadılar.” diye konuştu.

O dönemin Başbakanı başta olmak üzere Emniyet Genel Müdür’ü, Olağan Üstü Hal Bölge Valileri Mülki Amirleri’nin cinayetlerden sorumlu olduğunu ileri süren Buldan, şöyle devam etti: "Hepsi bu cinayetlerden sorumlu insanlardır. Ama bu gün hiç birisi cezalandırılmamış ve hiç birisi sorgulanmamıştır. Biz bir kez daha siyasi iradenin bu konuda sorumluluk üslenmesi gerektiğini, bütün bu cinayetleri işleyen faillerin bir an önce yakalanması gerektiğini, sorgulanması gerektiğini ve cezalandırılması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.”

HDP ve BDP milletvekillerinin mezarlık ziyaretine aile yakınları ve arkadaşları da katıldı. Ziyarette Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

CİHAN

Yorumlar