BDP’li Demirtaş: Hevsel bir Gezi direnişidir

Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri'nde ağaçların kesilmesini protesto eden bir grup gencin başlattığı çadırlı eyleme BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş destek verdi.

Google Haberlere Abone ol
BDP’li Demirtaş: Hevsel bir Gezi direnişidir

Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri'nde ağaçların kesilmesini protesto eden bir grup gencin başlattığı çadırlı eyleme BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş destek verdi. Demirtaş, PKK bayrakları ile Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının asıldığı çadırın önünde yaptığı açıklamada, ”Daha nasıl başlasın işte Gezi direnişi işte. Bu, bir gezi derinişidir. Gezi direnişi, aynı duyarlılıkla kapitalist moderniteye karşı kentli haklarını, kendi haklarını, yaşam tarzını, özgürlüklerini koruma adına başlayan bir direniş değil miydi? Burada da aynen bu yapılıyor. Burada hem sınıfsal, hem onursal hem de kimliğe karşı bir saldırı var. Doğaya karşı saldırı bütün bunları kapsıyor. Buradaki arkadaşlarımız da aynen bu ruhla buradalar zaten. O nedenle hükümetin geç kalmamasını tavsiye ederim.” dedi.

Diyarbakır'da Dicle Nehri kenarında bulunan ve bir bölümü Dicle Üniversitesi Kampüsü'nde yer alan Hevsel Bahçeleri'ndeki kavak ve söğüt ağaçlarının kesilmesine tepki gösteren öğrencilerin çadırlı eylemi devam ediyor. Öğrencileri, eylemlerinin 6. gününde BDP’liler ziyaret etti. BDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkan adayları, BDP yönetimi ve partilerle bölgeye elen Demirtaş, açıklamalarda bulundu.

Gençlik grubunun Hevsel bahçelerinde doğa katliamına, ağaç katliamına karşı büyük bir inisiyatif başlattığını anlatan Demirtaş, “Dört günden bu yana çadırlarıyla birlikte yüzlerce genç burada 24 saat nöbet tutuyor. Buna karşı hükümetten, hükümet kanadından, üniversiteden, bakanlıklardan yapılan açıklamalarda, gayri ciddi meselenin özünün uzak, konuyu çarpıtmaya yönelik açıklamalar var.“ ifadelerini kullandı.

Orman Müdürlüğü'nden rektörlüğün aldığı izne göre, toplam 10 bin ağaç kesme izinleri olduğunu anlatan Demirtaş, “Yani gözünü kırpmadan 10 bin ağacı, neredeyse 50 yıllık ağaçları kesme yetkisini bakanlık rektörlüğe vermiştir. Rektörlük, acımadan hiçbir şekilde kentin geleceğini dikkate almadan kesmiştir. Arkadaşlarımız, ağaç katliamıyla birlikte buraya gelip müdahale etmiştir, halk Dicle Vadisi'ne el koymuş durumdadır. Burası rektörlüğün, belediyenin, şu kamu kurumun, bu kurumların babasının malı değildir, insanlığın malıdır. Dicle Vadisi, Mezopotamya coğrafyası insanlığın, medeniyetlerin var olduğu bir alandır. Bu vadi, 50 yıl önce müteahhitler eliyle yapılmış değildir. Medeniyetlerin inşa ettiği bir durumdan söz ediyoruz.” diye konuştu.

"BÜTÜN ÖLÇÜLERİ MAL, KAÇ AYAKKABI KUTUSU DOLAR EDER, BUNU ANLIYORLAR"

“Ruhları odunlaşmış bunların, bu ağaç ne kadar eder, bu ağaçtan ne kadar kazanırız diye hesap yapıyorlar. O ağacın doğaya kattığı değerden haberleri yok. Mal gelmişler, mal gidecekler. Her şeyleri mal onların. Bütün ölçüleri mal, ne kadar dolar eder, ne kadar Avro eder. Kaç sandık, kaç kasa, kaç ayakkabı kutusu dolar. Buraya baktıklarında bunu anlıyorlar.” diyen Demirtaş, buradaki insanların (eylemciler) bu zihniyeti kabul etmediklerini ilan ettiklerini dile getirdi. Demirtaş, şunları söyledi:

“Halka rağmen hiçbir şey yapamazsınız. Bu katliamı yapanlar, öncelikle hesap sorulması lazım. Tek bir ağaç dahi burada artık kesilemez. Burası üniversitenin malı değil halkın malıdır. Bütün medeniyetlerin ortak malıdır. Burayı inşaat alanı olarak TOKİ birilerine peşkeş çeker diyorlarsa yanılırlar. Hiçbir müteahhit buraya girip halkın malını talan edemez. Para ve rant uğruna Diyarbakır’ın tek nefes alan, akciğerleri olan Hevsel bahçelerinin yerini adım adım yok edemezler.”

"BELEDİYELERİMİZİN HATASI VARSA GEREĞİNİ YAPARIZ"

Demirtaş, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın, Hevsel Bahçeleri’yle bitişik olan Kırklar Dağı’nın BDP’li belediyeler tarafından satıldığını ima etmesine de cevap verdi. Demirtaş, bu yöndeki soruya şöyle cevap verdi: “Geçmiş dönemde bazı belediyelerin de benzer ruhsatlar verdiğini belirtti. Refah Partisi döneminde verilmiş ruhsatlar var. Bizim belediyelerin de bu konuda eksikleri, hataları varsa o konuda olgun davranıp gereğini yaparız. BDP’nin halkı aldattığını Altan Bey de söylemedi. Altan Tan, BDP Diyarbakır milletvekilidir. Konunun daha iyi analaşılması için kendisinde bilgi ve belge olduğunu, bunları daha kapsamlı halka anlatılması gerektiğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde Dicle Havzası’nın korunması konusunda yaptığı bütün çalışmaları halkımızla paylaşacak. BDP Diyarbakır Milletvekili olarak seçmenlere karşı sorumluluğu neyse, onu yerine getirmesi konusunda daha duyarlı, dikkatli olacaktır. “

Bu arada, eylemlerin yapıldığı bölgede sözde PKK’nın bayrağının dikildiği görüldü. Bölgede ayrıca, üzerinden şu ifadelerin yazıldığı büyük pankartlar asılı: “Bir Haziran ruhuyla devrimci halk savaşını geliştirelim, Önder Apo’yu özgürleştirelim. Halkımıza karşı geliştirilecek her türlü saldırıya karşı Kürt gençliği öz savunma temelinde halkımız ve değerlerini koruyacaktır.”






CİHAN

Yorumlar