BDP’li belediye başkanı Zuğurli’ya 4 yıl 2 ay hapis

Diyarbakır’ın Lice İlçesi Belediye Başkanı Rezan Zuğurli’nin, “PKK terör örgütünün üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan yargılandığı dava karara bağlandı. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Zuğurli’yi...

Google Haberlere Abone ol
BDP’li belediye başkanı Zuğurli’ya 4 yıl 2 ay hapis

Diyarbakır’ın Lice İlçesi Belediye Başkanı Rezan Zuğurli’nin, “PKK terör örgütünün üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan yargılandığı dava karara bağlandı. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Zuğurli’yi 5 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı daha sonra 4 yıl 2 aya indirdi.

Diyarbakır’da son yerel seçimlerde BDP’den Lice Belediye Başkanı seçilen Zuğurli, 2010 ve 211 yılında katıldığı gösterilerden dolayı hakkında 2012 yılında dava açıldı. 15 Mayıs 2012 tarihinde tutuklanan ve 13 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Zuğurli hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı ve dava açıldı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yargılanan Zuğurli, 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine Zuğurli'nin avukatı, eksik soruşturma yapıldığını ve yapılan gösterilerin talimatının örgüt tarafından verildiğine dair delil bulunmadığını gerekçe göstererek, kararı temyize götürdü. Başvuruyu inceleyen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, temyiz talebini haklı buldu. Yargıtay, davada eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle kararı bozarak yerel mahkemeye geri gönderdi. Dosyanın Yargıtay 9'uncu Ceza Mahkemesi'nde bozulmasının ardından Zuğurli'nin yargılanmasına Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Zuğurli katılmazken avukatı hazır bulundu. Zuğurli’nin avukatı yaptığı savunmada, “Müvekkilinin olay tarihinde düzenlenen gösterilere katıldığı ve bu katılma eyleminin terör örgütünün talimatı doğrultusunda gerçekleştiği iddia edilmiştir. Ancak protestolar, 2010 yılında gerçekleşmiş ancak protestoların nedeni 2000 tarihinde meydana gelen bir olaydır. Olayın PKK ile alakası yoktur.” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Lice Belediye Başkanı Rezan Zuğurli'nin 'PKK terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Daha sonra yargılama aşamasındaki davranışlarını hafifletici sebeplerden 4 yıl 2 aya indirdi. CİHAN

Yorumlar