BDP ve HDP, Bitlis’e 'çadır' kurdu

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis il örgütleri, hükümetin çözüm sürecinde adım atmadığı, karakol-kalekol ve HES inşaatlarına devam ettiği gerekçesiyle Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Düzcealan...

Google Haberlere Abone ol
BDP ve HDP, Bitlis’e 'çadır' kurdu

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis il örgütleri, hükümetin çözüm sürecinde adım atmadığı, karakol-kalekol ve HES inşaatlarına devam ettiği gerekçesiyle Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Düzcealan köyünde 'direniş çadırı' kurdu.

Tatvan ilçesine bağlı Düzcealan köyünde kurulan çadır öncesi toplanan grup adına basın açıklaması yapan HDP Bitlis İl Eş Başkanı Hamza Özkan, "Öcalan'ın bir buçuk yıldır büyük bir ısrar ve sabırla yürüttüğü çözüm ve müzakere sürecine rağmen" hükümetin hiçbir adım atmadığını savunarak, "Kaldı ki Başbakan B ve C planlarını işaret ederek süreci sabote edebileceğinin işaretlerini vermiştir. Barış sürecinden bugüne Kürt halkının meşru taleplerini karşılamaya yönelik hiçbir anayasal adım atılmamıştır. Bu durum başta partimiz ve halkımızı tedirgin etmektedir." dedi.

Hükümet ve Başbakan'a seslenen HDP’li Özkan, şunları söyledi: "Senin B ve C planların varsa Kürt halkının özgürlük ve direniş çadırları vardır. Bir an önce, sabrımızı sınamadan hükümet gerekli adımları atmalıdır. Buradan öncelikli taleplerimizi sıralıyoruz. Kürt halk önderi Sayın Öcalan’ın güvenlik, sağlık ve özgürlük koşulları sağlanmalıdır. Müzakereler yasal mevzuata, anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Karakol ve kalekol yapımına derhal son verilmelidir. Hasta tutsaklar başta olmak üzere bütün tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Toplu mezarlar açığa çıkarılmalı, DNA testleri yapılarak ailelerine teslim edilmelidir. Özelde Kürdistan genelde tüm Türkiye’deki HES’ler durdurulmalı, doğa tahribatına son verilmelidir. Hükümet samimiyet sınavındadır. Eğer barış ve çözümde ciddiyse bir an önce bu öncelikli ve hayati adımları atmalıdır."

Yapılan basın açıklaması ve kurulan çadıra HDP, BDP, Meya-Der, İHD, Kurdî Der, Bö-Der, İmamlar-Der ve KESK destek verdi. Açıklamaya BDP Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan ve BDP’li diğer ilçe ve belde eş başkanları da katılım gösterdi. Ramazan ayının birinci günü itibariyle açılan çadırın talepler yerine getirilmediği sürece kaldırılmayacağı belirtildi. CİHAN

Yorumlar