Bayramların nostaljisi 'Akide Şekeri'

Bayramların nostaljik tatlarından olan akide şekeri, yeni çıkan onlarca çeşit şekerleme ürününe rağmen vatandaşların tercihleri arasında ön sıralarda yer almayı sürdürüyor. Geleneksel lezzetin yapım süreciyle ilgili bilgi veren üretici...

Google Haberlere Abone ol
Bayramların nostaljisi 'Akide Şekeri'

Bayramların nostaljik tatlarından olan akide şekeri, yeni çıkan onlarca çeşit şekerleme ürününe rağmen vatandaşların tercihleri arasında ön sıralarda yer almayı sürdürüyor. Geleneksel lezzetin yapım süreciyle ilgili bilgi veren üretici Volkan Sümengen, bütün meyvelerden akide şekeri yapılabildiğini söyledi.

Ayların sultanı Ramazan yarın geride kalıyor. Tutulan oruçların mükafatı olan Ramazan Bayramı için de vatandaşları tatlı bir telaş sardı.

Bayramın geleneksel lezzetleri arasında yer alan akide şekeri de imalatçılarının mesaisini artırdı. Hemen herkesin hayatında tatlı bir iz bırakan akide şekerinin güzel tadına ulaşabilmesi ise oldukça meşekkatli bir süreç sonunda gerçekleşiyor.

Akidenin üretim sürecini anlatan imalatçı Volkan Sümengen, ilk aşamanın toz şekeri arıtılmış suda 160 derece kaynatılıp, soğutmak üzere havuzlara alınmasıyla başladığını ifade etti. Ardından havuzlarda soğutulan şekere, değişik kuruyemiş ve meyve tatları ilave ediliyor. Kıvamını alan şeker makine ile çekiliyor. Yine makina yardımı veya elle kesilerek kabaca üretim aşaması tamamlanıyor.

BÜTÜN MEYVELERDEN AKİDE ŞEKERİ ÜRETİLİYOR

İmalatçı Sümengen, kaynatma esnasında bir kişinin dibinin tutmaması ve kıvamını iyi alması için özel bir sopa yardımıyla şekeri karıştırdığını belirterek, incelikleri şöyle aktardı: "45 dakika süren kaynatmadan sonra şeker dinlenme havuzlarına alınıyor. Dinlenme havuzundayken eğer içine fındık ya da başka bir şey atılacaksa bu esnada atılıyor. Havuzda biraz bekletilen şeker kesim işlemine gitmeden önce içinde hava kabarcığı kalmaması için ustalar tarafından dövülür. Dövme işleminden sonra şeker makine yardımıyla iyice karıştırılır. Kulak memesi kıvamına gelen şeker daha sonra kesme işlemine alınıyor. Kesme işleminin ardından şekerler birbirlerine yapışmaması için döküldükleri kazanda tekrar karıştırılır. Daha sonra ambalajlanan şekerler tüketim için hazır hale geliyor."

Akide şekerinin raf ömrünün normalde bir sene olduğuna işaret eden Sümengen, kendilerinin geliştirdiği yöntemle bu sürenin iki yıla kadar çıktığını belirtti. Sümengen, “Akide şekerimiz Türkiye’nin dört bir tarafında satılıyor. Yine şekerimiz başta Ortadoğu olmak üzere çeşitli ülkelere ihracat yapmaktayız. Tüm meyve çeşitlerinden akide şekeri yapabiliyoruz. Çilekli, muzlu, fındıklı yani mevcut bütün meyvelerden şeker üretebiliyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar