Bayloz’da 81 hükümlü hakkında tahliye talebi

Anayasa Mahkemesi’nin dün Balyoz davası ile ilgili aldığı ‘hak ihlali’ tespitinin ardından Balyoz hükümlülerinin avukatları harekete geçti. Balyoz davasında 81 hükümlü askerin avukatları, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne...

Google Haberlere Abone ol
Bayloz’da 81 hükümlü hakkında tahliye talebi

Anayasa Mahkemesi’nin dün Balyoz davası ile ilgili aldığı ‘hak ihlali’ tespitinin ardından Balyoz hükümlülerinin avukatları harekete geçti. Balyoz davasında 81 hükümlü askerin avukatları, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe sunarak tahliye ve yeniden yargılanma talebinde bulundu. Avukat Kemal Yener Saraçoğlu, şu ana kadar Anadolu Adliyesi’ne gelip başvuran sayısının 81 civarında olduğunu ve UYAP üzerinden de başvurularında yapıldığını söyledi.

AYM'nin 'hak ihlali' kararının ardından Balyoz davasında hükümlü bulunan askerlerin avukatları mahkemeye başvuruyor. Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe sunarak tahliye ve yeniden yargılanma talebinde bulundu. Açıklamalar da bulunan Saraçoğlu, 2009 yılından bu yana kapatılan özel yetkili mahkemelerin özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik, olarak yaptığı yargılamalarda adil yargılanma haklarına ilişkin ağır ihlaller yaşandığını ve Türk hukukunun ağır yaralar aldığını söyledi. Saraçoğlu, “Milli orduya kurulan kumpasa gerçek vatanseverler ve inançlı insanlar inanmamıştır. Yıllarda hapislerde haksız yere tutulan askerler de yargılamalarda kumpasların ortaya çıkarılacağına inanmış ve hiçbir zaman devletine ve mahkemesine karşı isyan içerisinde olmamıştır. Müvekkillerimiz hükümleri dahi vatan sağ olsun diyerek karşılamıştır. Balyoz davasına ilişkin olarak AYM'nin kararı ile Balyoz davası mağdurlarının adil yargılanma haklarının ihlal edildiği ve yargılanmanın yenilenmesi gerektiği tescil edilmiştir. Esasen bu karar ile yara almış Türk Adaleti'nin itibarının sağlanacağı ve yaralarının sarılacağını ümit ediyoruz. Bu aşamada yenide yargılamaya ilişkin olarak yasal gerekliliğin yanı sıra askerlerin cezaevinde kaldıkları süre, özellikle son dönemde 5 nolu harddisk ki bu harddisk balyoz davasının en önemli delillerindendir. Bu

harddiskin sahte olduğuna ilişkin bilimsel tespitler de dikkate alınarak infazın durdurulmasına ve geri bırakılmasına ilişkin olarak taleplerimizi İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuyoruz. Talepleri inceleyecek mahkemenin adalet sistemimize yeni bir katkıda bulunacağına, adil bir değerlendirme yaparak hukuka ve vicdani kanaatlere uygun alacağı karar ile infazı durduracağına ve ıstırabı bir nebze dindireceğini ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi kararının yerel mahkemeye ulaştı mı? sorusu üzerine Saraçoğlu, şunları kaydetti: “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını yerel mahkemeler ve mahkeme başkanları bütün kararları UYAP üzerinden görebilirler. Bizim arkadaşlarımız Ankara'da AYM'nin kısa kararını almak için tedbirleri başlatmışlardır. Kısa zamanda bize de ulaşacaktır, biz de ayrıca sayın mahkemeye bu kararı sunacağız.”

Bundan sonraki süreçte yasal gereklilik olarak yeniden yargılama gerekeceğini belirten Saraçoğlu, “Burada biraz evvel de anlatmaya çalıştığım üzere 5 nolu harddiskin de sahte olduğu tespitini de dikkate alarak mutlak suretle infazın durdurulmasına veya geriye bırakılmasına karar verilmesini bir an evvel bekliyoruz.” dedi.

Şu ana kadar Anadolu Adliyesi’ne gelip başvuran sayısının 81 civarında olduğunu kaydeden Saraçoğlu, “Tabii UYAP üzerinden de başvurular yapılmıştır. Bu davada görev alan avukatlar biliyorsunuz davanın ve soruşturmanın başından itibaren çok büyük fedakarlıklarla çalışmış ve adalet nöbetini de tutmuştur. Bu adaletin tecellisini sonuna kadar yine nöbetimizi devam ettirerek takipçisi olacağız ve başvurularımızı da bir an evvel tamamlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Tahliye kararları çıkmasını ümit ettiklerini kaydeden Saraçoğlu, şöyle devam etti: “Tabi bu sayın mahkemenin vereceği bir karardır. Hukukçuyuz, mahkemeleri tesir altında bırakmak değildir buradaki amacımız. Sadece haykırışımızı adaletin bir an evvel tecelli etmesi için, adalete ilişkin yaraların bir an evvel sarılmasını talep ediyoruz.”

CİHAN

Yorumlar