Baykal: Maden faciasını doğal karşılamak mümkün değil

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin defnedildiği Madenci Şehitliği’ni ziyaret etti. Ailelerle görüşen Baykal, taziye dileklerinde bulundu. Vefat eden madenciler hakkında yakınlarından...

Google Haberlere Abone ol
Baykal: Maden faciasını doğal karşılamak mümkün değil

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin defnedildiği Madenci Şehitliği’ni ziyaret etti. Ailelerle görüşen Baykal, taziye dileklerinde bulundu. Vefat eden madenciler hakkında yakınlarından bilgi alan Baykal, mezarların başında dua etti.

Madenci Şehitliği’ni ziyaret eden Baykal, 33 madencinin mezarını tek tek ziyaret edip dua etti. Faciada hayatını kaybeden 21 yaşındaki Mehmet Azman’ın mezarında dua eden Deniz Baykal, acılı ağabeyinden bilgi aldı. Vefat eden madencinin kızının başını okşayan Baykal, acılı aileye üzüntülerini iletti.

Vefat eden madenci Mehmet Azman’ın ağabeyi, Baykal’a seslenerek, olayda ihmali olanlardan mutlaka hesap sorulmasını istedi. Acılı ağabey, “Bu insanların hesabı sorulamadığı sürece, bu yakınların iki eli yakanızda olacak. Bunu sakın unutmayın, sakın.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Mezarlığı ziyaretinin ardından şehitlikten ayrılan Baykal, gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Bütün Türkiye’nin ayakta olduğunu ve herkesin yaşananları bir türlü hazmedemediğini belirten Baykal, “Herhangi bir kimseyi suçlama ve karalamanın ötesinde, bu olayların bir daha yaşanmamasını istiyor insanlar. Bunun içi ne yapılabilir, onun ortaya konulmasını bekliyor. Bu konuda yapılması gereken de çok şey var. Başka ülkelerde 30-40 yıldır böyle bir şey yaşanmıyor. Alınması gereken çok ders var. Elbette bunu sıcak bir siyasi tartışma konusu yapmak yanlıştır. Hem yaşanan faciaya saygısızlıktır hem haksızlıktır hem doğru değildir.

Elbette günlük siyasi çekişmenin parçası olamamalıdır. Ama ‘Kader ne yapalım, bu işin fıtratında bu var. Bu yer altında facialar olur. Dünyanın her yerinde oluyor, bizde de oluyor.’ diyerek geçiştirmek mümkün değildir. Dünyanın her yerinde artık olmuyor. 1800-1900’ları örnek göstererek 21. yüzyıldaki bu faciayı doğal karşılamamız mümkün değildir. Önlem alınmalıdır. Her yerde alınıyor, burada da alınmalıdır. Alınmıyordu bugüne kadar. Bunu aldırtamadan sen istediğin kadar ödül ver. İstediğin kadar başarılı olduğunu söyle, denetim raporlarını ortaya koy, bir anlamı yok. Gerekeni yaptırtmak lazım.” dedi.

CİHAN

Yorumlar