Bavyera eyaleti yerel seçimleri kırsalda CSU, şehirlerde SPD

Bavyera eyaletinde iki hafta önce yapılan yerel seçimlerde yüzde 50'den fazla oy alamayan belediye başkan adayları arasında hafta sonu ikinci tur seçimler yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Bavyera eyaleti yerel seçimleri kırsalda CSU, şehirlerde SPD

Bavyera eyaletinde iki hafta önce yapılan yerel seçimlerde yüzde 50'den fazla oy alamayan belediye başkan adayları arasında hafta sonu ikinci tur seçimler yapıldı. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) eyalette beş önemli kentdeki belediye başkanlığı seçimini kaybettiği, ancak 71 kaymakamlığın 50'sini kazandığı bildirildi. Hür Seçmenler Partisi'nin ise 13 kaymakamlığı üstlendiği belirtildi. Beş kaymakamlığı kaybeden Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ise sadece 6 kaymakamlıkta yönetimi ele aldığı açıklandı.

Ancak Dieter Reiter ile SPD, ülke genelinde dikkat çeken Münih Belediye Başkanlığı seçimini CSU'lu aday Josef Schmid'e karşı yüzde 56'ya yüzde 43 oyla kazandı. Dün basın mensupları ile bir araya gelen Münih'in yeni seçilen belediye başkanı Reiter, iki yıllık seçim kampanyasının bittiğini, ancak asıl işinin şimdi başladığını söyledi. Bir an önce belediye yönetimini kurmak için koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını ifade eden Reiter, Yeşiller Partisi ile birlikte yönetimi devralmak istiyor.

Reiter, yeni dönemde yapacağı işleri Münih'in konut sorununu çözmek, okul binalarını tadilattan geçirmek, Kindergarten yeri sorununu çözmek için merkez kurmak, toplu taşıma sistemini genişletmek, belediyenin personel sorunlarını çözmek şeklinde sıraladı. Koalisyon için tüm demokratik partilerle görüşeceğini söyleyen Reiter, seçimde en çok oyu alan CSU'nun listesinde arka sırada olduğunu dile getirdi. Yine dün basın toplantısı düzenleyen Josef Schmid (CSU) ise, Reiter ararsa koalisyon görüşmelerine açık olduklarını, ancak kendileri için kentte insanların sorunlarının çözümünün önemli olduğunu belirtti. CİHAN

Yorumlar