'Bavulların yanında uyuyan otobüs şoförleri kazaya davetiye çıkarıyor'

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Mustafa Acar, otobüs kazalarının çoğunun, şoförlerin uykusunu iyi alamadığından kaynaklandığını söyledi. Acar, "Otobüs sürücüleri, aşağıda bavulların yanında uyudukları için...

Google Haberlere Abone ol
'Bavulların yanında uyuyan otobüs şoförleri kazaya davetiye çıkarıyor'

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Mustafa Acar, otobüs kazalarının çoğunun, şoförlerin uykusunu iyi alamadığından kaynaklandığını söyledi. Acar, "Otobüs sürücüleri, aşağıda bavulların yanında uyudukları için uykularını kaliteli bir şekilde alamıyor ve dikkatleri dağılıyor. Bu da kazalara davetiye çıkarıyor." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, 2014 yılının ilk beş ayında meydana kazaların bilançosunu açıkladı. Ocak-Mayıs döneminde ülke genelinde kaza sayısı 142 binin üzerine çıkarken bunlarda bin 204 kişi hayatını kaybetti. Kazalara kural ihlâlleri yapan sürücüler damga vursa da uzmanların yaptığı araştırmalara göre en büyük sebep dikkatsizlik. Dikkatsizliğin en büyük sebebi ise uykusuzluk. Geçen hafta sadece Ankara'da yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda üç kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Son olarak 20 Haziran günü meydana gelen bir kazada, şoförünün uyuması sonucu otobüs yoldan çıkıp araziye yuvarlandı. Üçü ağır 32 yolcu yaralandı.

Uzm. Dr. Acar, uzun yol şoförlerinin uykusunu iyi alması gerektiğine dikkat çekti: "Özellikle ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının çoğu dikkatsizlikten kaynaklanır. Bunun da birinci nedeni uykusuzluktur. Uzun yol yapan otobüs ve kamyon sürücülerinde, uyku probleminin çok görüldüğünü söyleyebiliriz. Otobüs sürücüleri, aşağıda bavulların yanında uyudukları için uykularını kaliteli bir şekilde alamamaktadır. Bu da uyku kalitelerini düşürür. Özellikle yaz aylarında yoğunluk çok olduğu için haliyle yük ve yolcu taşıyan sürücülerin de yoğunluğu artar. Otobüs sürücüleri daha çok çalışmaya başlıyor ve uykularından fedakârlık ediyorlar. Uykularını iyi alamadıkları için dikkatleri dağılıyor."

'UYKUDAN FEDAKÂRLIK İŞ KALİTEMİZİ DÜŞÜRÜR'

Uykuyu alabilmek için her gün belli bir süre gerektiğini aktaran Mustafa Acar, "Günlük uykumuzu alamadığımızda iş performansımız düşer. Bu özellikle vardiyalı çalışan işçilerde görülür. Bu işçiler uykularından fedakârlık etmek zorunda olduğu için haliyle hayat kaliteleri ve iş kaliteleri düşer. Uyku problemi yaşayan insanlar, aile hayatlarında da sıkıntı yaşarlar, çünkü uykusuz insan stresli ve gergin olur." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar