BAÜ Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi iltihaplı romatizmalıların umudu oldu

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi, iltihaplı romatizma hastalarına umut oldu. Doç. Dr. Nilay Şahin, yaptığı açıklamada felçten sonra görülen başta...

Google Haberlere Abone ol
BAÜ Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi iltihaplı romatizmalıların umudu oldu

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi, iltihaplı romatizma hastalarına umut oldu. Doç. Dr. Nilay Şahin, yaptığı açıklamada felçten sonra görülen başta yürüme zorluğu olmak üzere buna bağlı gelişen sıkıntılarda hastaların ihtiyaçlarına cevap verildiğini söyledi.

BAÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nın 2013 yılında faaliyete başladığını kaydeden Şahin, fizik tedavi ünitesinde ayaktan ve yataklı hasta bakımı yapıldığını bildirdi. Halen devam eden rutin poliklinik hizmetlerinin yanında yakın zamanda özel poliklinik uygulamalarıyla hastalara osteoporoz, omuz ağrıları, inkontinans (idrar kaçırma) ve romatalojik hastalıklar yönünden hizmet vereceklerini açıkladı. Doç. Dr. Şahin, bu yıl itibariyle rutin fizik tedavi uygulamalarının yanında kas ve iskelet sistemi ultrasonografisi, EMG, nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, el rehabilitasyonu, lokal havuz uygulaması, traksiyon, enjeksiyon işlemleri, manyetik alan ve idrar kaçırma hastalıkların tedavisine başladıklarını vurguladı.

Ellerinde bulunan cihazların büyük bölümünün, il genelinde sadece üniversite bünyesinde bulunduğuna dikkat çeken Şahin, şunları söyledi: "Ünitemizi kurarken özellikle dikkat ettiğimiz en önemli noktalardan biri, son teknolojiye sahip cihazları bölümümüze kazandırmak olmuştur. Klasik fizik tedavi ünitelerinden farklı olan pek çok cihaz yer almaktadır. Ünitemizde başta ağrıyı kesmeye yönelik elektrik akımı içeren aletlerimiz olmak üzere ultrason, yüksek yoğunluklu lazer, ESWT, dekompresyon özellikli traksiyon (çekme aleti), kriyoterapi (şok soğuk uygulaması) bulunmaktadır. Ayrıca idrar kaçırmaya yönelik ve yine farklı ağrı tipleri için kullandığımız manyetik alan cihazımız da mevcuttur. Ortopedik ameliyatlardan sonra omuz, dirsek, el, el bileği ve diz eklemlerinin donmasını önlemek amacıyla eklemleri çalıştıran aletlerimiz de ünitemizde yer almaktadır. Kol ve bacaklar için tüm eklemleri içine alan, küçük basınçlı su uygulaması yapan havuzlarımızla el yaralanmalarından sonra el kasları ve eklemlerini çalıştırmaya yönelik el rehabilitasyon setimiz de ünitemizde hizmet vermektedir. Ani düşme sonucu eklemlerde gelişen şişliklere yönelik şok soğuk uygulama cihazımız da bulunmaktadır. Sinir ve kas hastalıklarını değerlendirdiğimiz elektronöromiyografi (EMG) aletimiz mevcuttur. Ayrıca kas iskelet sistemine yönelik ultrason değerlendirmesi de bu konuda tecrübeli bir hekimimiz tarafından ünitemizde yapılmaktadır."

Çocuklardan yaşlılara kadar hastaların polikliniğe başvurduğunu aktaran Nilay Şahin, özellikle Balıkesir ve civarında eksikliği çok belirgin olan, iltihaplı romatizma hastalarının teşhis ve tedavisinde duyulan ihtiyacı giderdiğini bildirdi: "Şu anda ünitemizde tek bir doçent doktor bulunduğundan dolayı randevu sistemiyle çalışıyoruz. Gelen her hastamızı, oldukça detaylı olarak değerlendirip tedavi programına da en kısa sürede başlamaya çalışıyoruz. Hizmetlerimiz sadece poliklinik düzeyinde olmayıp oldukça konforlu, 12 yataklı servisimizle de hastalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz." CİHAN

Yorumlar