Batur: Polis adayı üniversite mezunlarının mağduriyeti hukukla bağdaşmıyor

Ankara Barosu avukatlarından Mustafa Kemal Batur, 14. Dönem Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nin (POMEM) polis olmayı bekleyen yüzlerce üniversite mezunun mağdur edildiğini belirterek, "Bu karar hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayacaktır." dedi....

Google Haberlere Abone ol
Batur: Polis adayı üniversite mezunlarının mağduriyeti hukukla bağdaşmıyor

Ankara Barosu avukatlarından Mustafa Kemal Batur, 14. Dönem Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nin (POMEM) polis olmayı bekleyen yüzlerce üniversite mezunun mağdur edildiğini belirterek, "Bu karar hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayacaktır." dedi.

Geçen yıl girdiği sınavlarda başarılı olan ve polis okuluna gitmeyi hak eden 3 bin 170 kişinin sınavlarının iptaline tepkiler sürüyor. Konuyla yakından ilgilenen Av. Mustafa Kemal Batur, 14. dönemde 4 yıllık üniversite mezunu öğrencilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade ederek, "Emniyet, 320. erkek yedek ile 3 bin 170. erkek aday dahil ve 9. bayan yedek ile 130. bayan yedek aday dahil yedek adayların planlamaları okulların kapasiteleri göz önünde bulundurularak belirlenen kontenjan miktarı doğrultusunda 14. dönem polis meslek eğitimi için yapılacaktır. Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinden yapılan bu duyuruya göre kişiler 14. dönem için hak kazanmışlardır. EGM, zaman zaman yine resmi internet sitesinden duyurular yapmış ve kazanan bu adayların beklemelerini, gerekli tarih ve süreç açıklandığında POMEM eğitimlerine başlanacağı duyurulmuştur. Bu süreçte askerde olan erkek adaylar EGM’nin talepleri üzerine askerden terhis edilmiş, askere gitmek isteyen adaylar ise sistemde polis olarak göründükleri için askere alınmamışlardır. Diğer yandan kişiler yeni iş arayışına girmemiş, hayat planlarını EGM’ nün duyurusuna göre planlamış ve sabırsızlıkla POMEM girişlerini beklemişlerdir. Aradan geçen 7 ay süre sonunda EGM 29 Nisan 2014'te hiçbir gerekçe olmaksızın “planlamanın geri çekildiğini” ilan eden bir duyuru daha yayınlamıştır. 31/10/2013 tarihli Genel Müdürlük Makam Onayına istinaden, 13. dönem kontenjanına ek olarak 14. dönem polis meslek eğitimleri için yapılan yedek planlaması geri çekilmiş olup, 13. dönem yedeklerinin adaylık statüleri ilgili mevzuat gereği sonlandırılmıştır. 13. dönem yedeklerinin 14. dönemle ilgili planlaması yapılmayacaktır. Ülkemizin Emniyet Teşkilatında görev yapmak isteyen ve gerekli tüm şartları sağlayan, zorlu şartları ve mülakatları başarı ile geçen yüzlerce üniversite mezunu önceden haber ve bilgi dahi verilmeden aylarca bekletildikten sonra bir anda mağdur edilmiştir." diye konuştu.

'Hukuk devletinin en önemli ilkeleri olan, belirlilik, öngörülebilirlik ve idareye güven ilkelerinin ihlal edildiği bu düzenlemeyi bir de hukuki boyutu ile ele alalım.' diyen A. Batur, idari işlemlerin geri alınmasının, idari işlemlerin ileriye yönelik sona erdirilme biçimi olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "İdari işlemin geri alınması işlemi ancak ileriye yönelik olarak ortadan kaldırır. İdari işlem geri alındığı zamana kadar uygulanmakta ve nihayet bireyler lehine haklar doğması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda geri alınan idari işlem geri alma anına kadar geçerlidir. Geri alma, geri almaya sebep olan idari işlemin etkilerini geçmişe dönük olarak ortadan kaldırması durumu hukuk güvenliği ve idari istikrar ilkesini yakından ilgilendirmektedir. Yine öğretide ki görüşlere göre işlem hak doğuran bir işlem ise ve bu işlemi idare daha sonra geri almak istiyor ise iptal davası süresi içinde geri almalıdır. Diğer bir deyiş ile 60 günlük dava süresi geçtikten sonra yapılacak geri alma işlemleri hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayacaktır.”

POMEM'de yapılanların hukuka ve hukuk devletinin ilkelerine ters düştüğünü savunan Av. Batur, "Anayasa Madde 2′ye göre Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve hukuk devletinde hukuki güvenlik vazgeçilemez bir şarttır. Söz konusu işlem ile çok sayıda kişi bir anda mağdur edilmiştir. Bu mağduriyet “Öngörülebilirlik, Belirlilik Ve İdareye Güven” ilkelerinin de ihlali demektir. Bu ihlale karşı işlemden etkilenen kişilerin yasal yollara başvuracağı ve yasalar çerçevesinde hukuk devleti ilkelerine göre karar verileceği büyük bir gerçektir." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar