Batman Üniversitesi'nde KBRN Konferansı düzenlendi

Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edilen 'Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehdit ve Tehlikelere Karşı Korunma' konulu konferansta olası tehlikelere karşı nasıl korunması gerektiği anlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Batman Üniversitesi'nde KBRN Konferansı düzenlendi

Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edilen 'Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehdit ve Tehlikelere Karşı Korunma' konulu konferansta olası tehlikelere karşı nasıl korunması gerektiği anlatıldı.

    Batman Üniversitesi konferans salonunda Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehdit ve Tehlikelere Karşı Korunma (KBRN) konulu konferans düzenlendi. Konferansa Batman Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar'ın yanı sıra akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Diyarbakır Arama ve Kurtarma Birlik KBRN eğitmeni Ali İhsan Aslan, KBRN silah veya maddeleri ve bunlara maruz kalanların almaları gereken önlemler hakkında bilgi sundu. KBRN tehdidinin sadece savaşla sınırlı olmadığını ifade eden Aslan, "Terör saldırılarında, endüstriyel kazalarda, nükleer reaktörlerden kaynaklanan kazalarda, afetlerde teknolojinin taşınması sırasında yaşanan kazalarda bu tehlikeyle yüz yüze gelmek mümkündür. Tüm bu durumlarda yaşanabilecek tehlikeli durumlara karşı hazırlıklarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Toplum olarak bu tür olaylara vermemiz gereken tepki hususunda bilinçli olmamız olası felaketi en az zararla atlatmamız demektir." diye konuştu.

Konferansta kimyasal silahların göz, deri, solunum ve sindirim yoluyla vücudu etkilediğine dikkat çeken Aslan, bu silahlara karşı en etkili savunma yönteminin gaz ortamından hızlı hareket ederek uzaklaşıp maske takılmasının önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlarda, evcil hayvanlarda, tarım bitkilerinde; ölüm, hastalık meydana getiren, malzemelere zarar verebilen biyolojik ajanlar, kasıtlı olarak kullanmak suretiyle yapılan savaş ya da terörist saldırılara biyolojik savaş /biyoterörizm deniliyor. Olası kimyasal-nükleer saldırılarda gaz teması olan cildin bol su ile yıkanıp elbisenin değiştirilmesi gerekiyor. Gaz teması halinde kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması sağlık açısından oldukça önemli. Mesafe – uzak durma, Engel – zırhlama, Zaman – az zaman geçirme olarak ifade edilen Mez kuralı hayati önem taşır."

Aslan ayrıca, Batman ve Diyarbakır İl AFAD uzmanları olası afet ve acil durumlarda kullandıkları giysi ve malzemeleri tanıtarak nerelerde kullanılması gerektiği üzerinde durdu. Konferans, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar’ın Batman İl Afet Müdürü Fevzi Bakır ve Ali İhsan Aslan'a plaket ve hediye vermesiyle son buldu. CİHAN

Yorumlar