Batman Üniversitesi’nde Çanakkale Zaferi konferansı büyük ilgi gördü

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Göktepe, Çanakkale Savaşı’nda ilk defa Anzaklar’ın Türklerle tanıştığını ve İngilizlerin Çanakkale zaferiyle ilerleyişinin ilk defa durduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Batman Üniversitesi’nde Çanakkale Zaferi konferansı büyük ilgi gördü

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Göktepe, Çanakkale Savaşı’nda ilk defa Anzaklar’ın Türklerle tanıştığını ve İngilizlerin Çanakkale zaferiyle ilerleyişinin ilk defa durduğunu belirtti. Göktepe, "Türkü olarak bildiğimiz Hey 15'li aslında bu nedenle yazılmış bir ağıttır. Çanakkale savaşında yaşları 15 ile 45 arasında değişen çok sayıda şehidimiz olmuştur." dedi.

Batman Üniversitesi’nde Çanakkale Zaferi üzerine düzenlenen konferans büyük ilgi gördü. Çanakkale savaşının öneminin anlatıldığı konferansa konuşmacı olarak Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz, İpek Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çiçek ve Batman Üniversitesi Okt. Ahmet İlyas katıldı.

Prof. Dr. Göktepe, Prof. Dr. Yavuz, Prof. Dr. Çiçek, Okt. İlyas, konferans öncesi Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam’ı Batı Raman Kampüsü’nde makamında ziyaret etti.

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Göktepe, üniversitenin şeref defterine düşüncelerini yazdı. Heyet, daha sonra Üniversite Merkezi Kütüphanesi'ni gezdi. Prof. Göktepe, kütüphaneyle ilgili hayranlıklarını dile getirdi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’ni de gezen heyet daha sonra Batı Raman Konferans Salonu'nda öğrencilerle bir araya geldi.

“ÇANAKKALE DEĞERDİR”

Düzenlenen konferansta, Çanakkale savaşının sonuçları ve kazanılan savaşın bir milli değer olduğu dile getirildi. Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Göktepe, yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nda ilk defa Anzaklar’ın Türklerle tanıştığını ve İngilizlerin Çanakkale zaferiyle ilerleyişinin ilk defa durduğunu dile getirdi. Prof. Göktepe, şöyle konuştu: “Çanakkale savaşına alınan askerlerin cephe bölgesine yakın illerden alınması, illere göre şehit dağılımında önemli etkendir. Çanakkale savaşında yoğun olarak 15 yaşındaki gençlerimiz de cephede düşmana karşı savaşmıştır. Türkü olarak bildiğimiz Hey 15'li aslında bu nedenle yazılmış bir ağıttır. Çanakkale savaşında yaşları 15 ile 45 arasında değişen çok sayıda şehidimiz olmuştur. Çanakkale savaşında askerimizin şartları ağırdı. İki milyon insanımız askere gitmiş. Dolayısıyla üretecek nesil cepheye gitmiş ve üretim azalmıştır. Tüketim de çok olunca bir dengesizlik oluşmuştur. Ürünün azlığı ve ürünü cepheye taşıma sorunu meydana gelmiştir. Bu, askeri ister istemez etkilemiştir. Ama askerlerimiz bundan hiç şikayet etmemiştir. Bütün bunlara rağmen askerlerimiz kendisinden beklenenin üzerinde bir performans sergilemiştir. Bu nedenle İngilizlerin hafızasında Gelibolu mağlubiyeti ciddi bir yer etmiştir. Çünkü yakın zamanda aldıkları en ağır yenilgi Çanakkale Savaşı’dır.”

Konferans sonrası Rektör Prof. Dr. Uluçam, düzenlenen etkinliği çok anlamlı bulduğunu belirterek, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz, İpek Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çiçek ve Batman Üniversitesi Okt. Ahmet İlyas’a teşekkür edip plaket takdim etti.

CİHAN

Yorumlar