Batı Karadeniz Romanları dernek kurdu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Romanlar, Batı Karadeniz Romanlar Derneği’ni kurdu. Ereğli’de kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği’nin tanıtımı dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Dernek Başkanı Rıza Demir, derneğin...

Google Haberlere Abone ol
Batı Karadeniz Romanları dernek kurdu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Romanlar, Batı Karadeniz Romanlar Derneği’ni kurdu.

Ereğli’de kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği’nin tanıtımı dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Dernek Başkanı Rıza Demir, derneğin kurulum aşamasının bittiğini ve faaliyetlerine başladıklarını söyledi. Batı Karadeniz bölgesinin bu anlamdaki tek derneği konumunda olduklarını vurgulayan Demir, şöyle konuştu: “Bölgemizde yaşayan Romanların birlik ve beraberliğini bu çatı altında toplamak, daha sosyal, daha toplumsal yaşamalarını sağlamak için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Birçok yapılması gereken konuların olduğunu görmekteyiz ve dernekler faaliyetler konusunda bu açıkları kapatıp bölgemize Romanlar olarak fayda sağlamayı düşünmekteyiz. Öncelikli konular olarak eğitim, kültür ve sanat üzerinde çalışmalar yapacağız. Roman kültürünün ve sanatının bölgemizdeki tanıtımını yaygınlaştırmak ve bölge halkımızla beraber çalışmak en büyük gayemizdir. Bölgemizin her kentinde barınma sorunu yaşayan Roman kardeşlerimize Başbakanlık Toplu Konut İdaresi aracılığıyla çalışma başlatıp konut sahibi yapmak projesi üstünde öncelikle duracağız. Devletimizin bu konuda bize gerekli desteği göstereceklerine inanmaktayız.”

“MÜCADELEMİZ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARLA OLACAK”

Dernek olarak Romanların toplumdaki yerini öncelikli bir konuma ulaştırmayı sağlamak istediklerini ifade eden Demir şöyle devam etti: “Yaşantımızın içinde olan ve alışkanlık olarak kabul edilmiş bazı hal ve hareketleri, kolay para kazanma yollarını ve kötü alışkanlıkları seçenlerle mücadele edeceğimizi dernek olarak kamuoyuna bildiririz. Bundan sonraki çalışmalarımızda bazı kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret edip beraber çalışma taleplerimizi ileteceğiz. Böylece bölge ve kentlerimize çok faydalı bir dernek görüntüsü sunacağız. İlk ziyaretimiz olan Kdz Ereğli Kaymakamımıza bize vermiş olduğu ve bundan sonraki süreçlerde vereceği destekten dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Dernek olarak bölgemizdeki Romanların haklarını her zaman için koruyacağız ve gereken iş imkanlarını sağlamaya çalışacağız.”

EN FAZLA ROMAN VATANDAŞ ZONGULDAK'TA

Demir, toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Bölgedeki Romanların demografik yapısını anlatan Demir, “Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 10 bin kadar Roman yaşıyor. Bölgede en fazla Roman nüfusunun bulunduğu il Zonguldak. Zonguldak’ı Düzce ve Bartın takip ediyor. Batı Karadeniz bölgesinde en az Roman Sinop’ta yaşıyor. Romanların yüzde 85-90 oranında bir bölümü kent merkezerinde, yüzde 10-15 kadarı da köylerde yaşıyor. Ereğli’de 4 bini aşkın Roman yaşıyor. Kent merkezinde yaşayanların büyük bölümü, ticaret, hizmet sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor, müzisyenlikle geçimini sağlayan hatırı sayılır bir bölüm var."

EN BÜYÜK SORUN EĞİTİMSİZLİK

Bir soru üzerine Romanların sorunlarının başında eğitimin geldiğini ifade eden Demir şunları söyledi: “Roman vatandaşların 40 yaşının üstündeki bayanlarda yüzde 95 okuma yazma bilmiyor. Köylerde bu durum daha vahim. 20 yaşının üstünde köyde yaşayan Roman bayanların hiçbiri okuma yazma bilmiyor. Şehir merkezindeki bayanların yarısının okuma yazması yok. Erkeklerde bu durum nispeten daha iyi. Köylerde yaşayan 40 yaş üstü Romanların hiçbiri okuma yazma bilmiyor, ama 20-40 yaş arasında bu oran yüzde 25’e düşüyor. Şehir merkezinde okuma yazma bilmeyen erkek nüfus oranı ise yüzde 10 civarında.”

Zorunlu eğitimin gelmesiyle Roman nüfus arasında okuma yazma oranının hızla yükseldiğini belirten Demir, “Bu açıdan lise çağını kapsayan zorunlu eğitimi destekliyoruz. Ancak eğitimin ileri aşamalarında Roman ailelerinin ‘okuyup da ne olacak’ önyargılarını kırmakta ve toplumun iş konusunda Romanları dezavantajlı hale getiren bakış açısını yenmekte önemli sıkıntılar var.” ifadelerini kullandı.

Dernek olarak faaliyetler, Roman kültürünü tanıtan faaliyetler gerçekleştireceklerini ifade eden Demir, siyasi bir hedeflerinin bulunmadığını, tüm amaçlarının sosyal yaşamda diğer vatandaşlarla eşit koşulları elde etmek olduğunu sözlerine ekledi. Müftü Mahallesi Demirciler Çarşısı No5/3’te lokali bulunan derneğin yönetim kurulunda Başkan Rıza Demir’in yanı sıra Başkan Yardımcısı Ramazan Kandemir, Dernek Sekreteri olarak Şenol Koçak, Sayman Murat Ovaç ve yönetim kurulu üyeleri Kazım Adak, Necip Ovaç ile Tuncer Kara yer alıyor. CİHAN

Yorumlar