Batı Akdeniz Havza Yönetimi heyeti ilk toplantısını yaptı

Sınır komşusu olan Antalya, Burdur, Denizli, Aydın ve Muğla illerinin oluşturduğu Batı Akdeniz Havza Yönetimi, ilk toplantısını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Batı Akdeniz Havza Yönetimi heyeti ilk toplantısını yaptı

Sınır komşusu olan Antalya, Burdur, Denizli, Aydın ve Muğla illerinin oluşturduğu Batı Akdeniz Havza Yönetimi, ilk toplantısını yaptı. Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığındaki toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Dairesi Başkanı Nermin Çiçek, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, havza sınırlarında yer alan kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Vali Güvençer, burada yaptığı konuşmada, "Süreç içerisinde hep birlikte bazı sorulara cevap bulacağız, üreteceğiz. Havzanın içerisinde yer altı ve yer üstü su kaynakları ve bir çevre, insan faaliyetlerinin ürettiği ürünler var. Havza esaslı planlama ve yönetimi bütün dünyada yapılıyorsa bizim de uygulamamız gerekir. Yönetim kavramı öncelikle karar almayı, verileri analiz etmeyi gerektirir. Biz bir durumu, süreci yönlendireceğiz. Eğer benimser, ciddiye alır, bütün gücümüzle çalışırsak olumlu bir sonuç alırız. Katılımcı, güç birleştirici bir prosedürün ortaya çıkarılması bizim için bir fırsattır. Öncelikle mevcut kaynağımızın korunması çok önemli." dedi.

Önemli bir tabii kaynağın nasıl korunacağına dair çalışma yapmak için toplanıldığını belirten Genel Müdür Yardımcısı Uluırmak ise, "Bu değerleri kendimiz ve gelecek nesillere aktarmak için korumalıyız. Doğal değerlerimiz olan hava, su ve toprağı korumakla mükellefiz. Su bir defa kirlendikten sonra eski haline getirmeniz mümkün değil. Bütüncül yaklaşımla hava, su ve toprağı birlikte düşünerek plan yapmalıyız. Bu açıdan havza esaslı koruma en uygundur. Havza esaslı koruma olduğunda, koordinatör valilerimizin başkanlığında bu yönetimin daha iyi olacağı düşüncesi var." şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde 25 havza bulunduğunu kaydeden Daire Başkanı Çiçek de şunları söyledi: "Batı Akdeniz havzası Muğla, Denizli, Aydın, Burdur ve Antalya'yı kapsamaktadır. Havza sınırları içerisinde 71 ilçe ve belde belediyesi bulunmaktadır. Havza bazlı yönetimle birlikte mevzuat, yetki ve sorumluluk çakışmaları giderilecek, havza bazlı kurumsal yapılar geliştirilecek, böylelikle parçalı yapı engellenecek, eşgüdüm ve koordinasyon güçlendirilecek, sorumluluklar netleşecek, kayda ve ölçüme dayalı güvenilir, etkin, sürekli veri temini ve paylaşımı daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşecek. Mükerrer veri üretiminin ve dolayısıyla kaynak israfının önüne geçilmiş olacak." Bakanlıkça hazırlanacak havza koruma eylem planları ve havza yönetim planlarına katkıda bulunmanın heyetin görevi olduğunu anlatan Çiçek, şunları sıraladı: "İçme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmaların takibini yapmak ve özel hükümlerin uygulanmasını sağlamak, ilgili kurum veya kuruluşun sunduğu denetim ve yaptırım sonuçlarını değerlendirerek rapor halinde yönlendirme kuruluna sunmak, ihtiyaç duyulması halinde havza yönetim planlarının revizyonu çalışmalarına katkıda bulunmak, havza yönetim planlarının hazırlanması, gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecinde halkın bilgiye erişimi, görüşlerinin alınması ve aktif katılımı sağlamak, halka plan ve hazırlık süreçleriyle ilgili bilgilendirme yapmak, plan kararları nihaileşmeden önce mahalli toplantılarla ve basın aracılığıyla duyurmak ve halkın görüşlerini almak."

Konuşmaların ardından gündem maddeleri değerlendirilerek kararlar alındı. Heyetin üç ayda bir toplanmasına, gündem oluşması halinde daha sık olabilecek şekilde bir sonraki toplantının Mayıs 2014 başında yapılmasına karar verildi. Bundan sonraki ilk toplantıda, Havza Koruma Eylem Planı hakkında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından heyetin bilgilendirilmesi kararlaştırıldı. CİHAN

Yorumlar