BATEM, yeni geliştirilen biber ve patlıcan hibrit çeşitlerini tanıtacak

Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(BATEM), yarın Sera Günü düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol
BATEM, yeni geliştirilen biber ve patlıcan hibrit çeşitlerini tanıtacak

Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(BATEM), yarın Sera Günü düzenliyor. Organizasyonda özel sektör tohum firmaları ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimlerine, patlıcanda 29 ve biberde 126 olmak üzere; geliştirilen yerli hibrit çeşit adaylarının tanıtımı yapılacak.

Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Tohumluk Üretiminde Kamu Özel Sektör İşbirliği Projesi kapsamında 8 sebze türünde çalışmalar yapılıyor. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tanıtımı yapılacak aday çeşitler de bu çalışmanın sonuçlarından biri. Bu tanıtımda yeni geliştirilen yerli patlıcan ve biber çeşit adayları özel sektör ve araştırıcılar önünde görücüye çıkacak.

Tohumculuk sektörünün geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalarla son 10 yılda tohumluk üretiminin yüzde 345 artarak 2012 yılında 647 Bin tona yükseldiği belirtilen açıklamaya göre üretimin 2015’te 800 bin, 2023’te ise 1 milyon tonun üzerine çıkarılması hedefleniyor. 2004 yılında başlatılan, Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Gelişmesi ve Tohumluk Üretiminde Kamu-Özel Sektör İşbirliği Projesi ile yapılan çalışmalar da şöyle sıralandı: “İlk ticari tohumluk kayıtları başlatıldı. Domates, biber, kavun ve hıyarda ilk yerli çeşitlerin ticari tohumluk kayıtları yapıldı. Araştırma enstitülerimizdeki sebze tohumluğu gen havuzu büyüklüğü 10 katına çıkartıldı. 8 sebze türüne ait 15 bin örnek, 5 araştırma enstitüsünde muhafaza altına alındı. Projenin başladığı 2004 yılında Türkiye’de üretilen yerli hibrit sebze tohumu oranı yüzde 10’larda iken, bu oran günümüzde yüzde 50’lere çıktı.”

Açıklamada ayrıca hibrit sebze tohumlarının tamamen yurt dışından temin edildiği algısının doğru olmadığı belirtildi. Bakanlığın yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye yerli hibrit sebze tohum üretiminin giderek arttığı ve Türkiye hibrit sebze tohumu ihraç eder durumda olduğu kaydedildi. CİHAN

Yorumlar