Baston ustası çırak bulamayınca zanaatını bıraktı

Çocukluğundan beri baston yapan ve yaptığı bastonlar eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile merhum Alparslan Türkeş'e hediye edilen baston ustası Selim Ulusoy (56) mesleğini devam ettirecek çırak bulamayınca zanatını bıraktı. Ulusoy, "Gelişen...

Google Haberlere Abone ol
Baston ustası çırak bulamayınca zanaatını bıraktı

Çocukluğundan beri baston yapan ve yaptığı bastonlar eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile merhum Alparslan Türkeş'e hediye edilen baston ustası Selim Ulusoy (56) mesleğini devam ettirecek çırak bulamayınca zanatını bıraktı. Ulusoy, "Gelişen teknoloji el yapımı ürünlere talebi azalttı. Bu işten kimsenin beklentisi olmadığı için çırak ta bulamıyoruz. Ben de işi bıraktım eskiden yaptığım bastonları satıyorum." dedi.

Yıllardır Samsun’un Havza ilçesinde evinde bulunan marangozhanesinde baston üretim yapan Selim Ulusoy, artık el emeği göz nuru bastonları üretmiyor. Eskiden kalma klasik yöntemlerle baston üretimine başlayan Ulusoy, "Gündüz işimi yapıyor akşamları da marangozhaneye geçip kendi çizdiğim baston şekillerini el makineleri ile yapıyordum. Teknolojinin ilerleyip makineleşmenin artması bizim mesleği de vurdu. Artık yaptığım işlerden tat alamadım. Bir yandan da yardımcı çırak bulamadığım için zorlandım." diyerek işi bıraktığını söyledi.

"Eskiden bir bastonu istenen özeliklere ve işlemelere göre, 3 ile 7 gün içinde yapardım. Ama artık yaşlandım, yapamaz oldum." diyen Ulusoy, artık yeni baston yapmadığını elinde bulunan bastonlarını sattığını ifade etti. Ulusoy, "Eskiden severek ve büyük bir zevkle iğne gibi işlediğim şekiller vererek yaptığım baston ve tarım aletleri malzemelerini şimdi yapamıyorum içimden gelmiyor." diye konuştu.

"DEMİREL VE TÜRKEŞ’İN EVİNDE HEDİYE ETTİĞİM BASTONLAR VAR"

Türkiye’nin hemen hemen her ilinden gelen müşterilerine özel olarak bastonlar yaptığının altını çizen Ulusoy, "Müşterilerimin istedikleri, çizdikleri projeleri baston şekillerini yapıp teslim ettim. Yaptığım bastonlar da hediye olarak ikinci kişiler vasıtasıyla eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, merhum Alparslan Türkeş, milletvekilleri ve bunun gibi özel kişilerin evine hediye olarak gönderdim. Yaptığım bastonları adet fiyatı 35-45 TL arasında isteyenlere toptan veya adet olarak satıyorum." dedi.

Ulusoy, bastonun yanı sıra ahşaptan her türlü süs ve maket eşyasını da hobi olarak yapmaya devam ettiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar