Başsavcı Yeldan: Tekrar eden şiddet olaylarında mağdur ŞÖNİM'e yönlendirmeli

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği toplantıda artan aile içi şiddet suçları karşısında alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Programda İl Jandarma Alay Komutanlığı...

Google Haberlere Abone ol
Başsavcı Yeldan: Tekrar eden şiddet olaylarında mağdur ŞÖNİM'e yönlendirmeli

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği toplantıda artan aile içi şiddet suçları karşısında alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Programda İl Jandarma Alay Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü’nde bu suçlara bakan yaklaşık 70 kolluk görevlisine "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadın Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması" konusunda bilgi verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başsavcısı Ali Yeldan, 6284 Sayılı Yasanın, hem uluslararası hem ulusal mevzuat bakımından birçok imkanı kullanıcılarına sunduğunu söyledi. Özellikle tekrar eden şiddet olaylarına dikkat çeken Yeldan, "Bu yasanın uygulanması ile ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında, tekrarlanan şiddet olaylarında yapılacak müdahalenin işlemlerine doğru planlanması gerekir. Hangi tedbirler alınacak, hangi yol izlenecek ve hangi mevzuat işletilecek? Bu konuda mutlaka uzman görüşü alınması lazım. O yüzden tekrarlayan şiddet olaylarında aile içi şiddet suçlarına bakan savcı, aile hâkimi ve bu işi koordine etmekle yükümlü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü (ŞÖNİM)'le koordineli hale getirmeli. Özellikle vurgulamak istiyorum: Tekrar eden şiddet olaylarında mağduru mutlaka ŞÖNİM'e yönlendirmeliyiz. Olayın uzmanlarının öngördüğü şekilde sürekli takip edilmeli ve yönetilmeli. Ben Adana'da basına ve ülkeye yansıyan kadın onurunu çiğneyen bu görüntülerin sizlerin dikkati ve duyarlılığı sayesinde azalacağını, bir müddet sonra da ortadan kalkacağını inanıyorum." dedi.

ŞÖNİM Müdürü Esra Evelek ise merkezde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda sunum yaptı. Evelek, İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı karakollar ile Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis merkezleri ile yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

"AİLE İÇİ ŞİDDET BÜTÜN ÜLKELERİN SORUNU"

Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Ahmet Çam da, 6284 Sayılı Kanunun uygulamasında ve soruşturma evraklarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Katılımcıların dikkatini çekmek için gazetelerde kadına yönelik şiddet olaylarının yer aldığı küpürleri derleyip bir sunum yapan Çam, kadına yönelik şiddetin günümüzde en küçük toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar bütün ülkelerin çözüm aradığı konuların başında geldiğini hatırlattı.

Adana 1. Aile Mahkemesi Hakimi Erdem Şimşek ise 6284 sayılı yasanın uygulama alanı, yasada düzenlenen tedbirler, tedbirlerin verilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve uygulamada görülen sorunlar hakkında bir konuşma yaptı. Amaçlarının şiddete sıfır tolerans olduğunu vurgulayan Şimşek, ortak ve koordineli çalışmayla aile içi şiddet suçlarıyla mücadelenin daha kolay olacağını belirtti. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erhan Güngör, aile mahkemeleri hakimleri, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu'nda görev yap savcılar ile güvenlik ekipleri katıldı. CİHAN

Yorumlar