Başsavcı Salihoğlu: Selam örgütüyle ilgili soruşturma sürüyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Selam terör örgütüyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Başsavcı Salihoğlu: Selam örgütüyle ilgili soruşturma sürüyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Selam terör örgütüyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Bazı gazetelerde 3 bin veya 7 bin kişinin dinlendiği şeklindeki haberler hatırlatılan Salihoğlu, kaç kişinin dinlendiğiyle ilgili soruya net cevap vermedi. Salihoğlu, “Bir mahkeme kararı ile dinlenen var. Bir de onlara mesnet edilerek dinlenenler (dinleme kararı olanların konuştukları) var.” dedi.

Hadi Salihoğlu, İstanbul Adalet Sarayı’nda görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Göreve geldiği 21 Ocak 2014’ten bugüne kadar yaptıklarıyla ilgili bilgi veren Salihoğlu, “Göreve geldikten sonra iş bölümü yaptık. Burada yapılanların günahları da sevapları da bize yıkılacak. Yapılan yanlışların, haksızlıkların ya da insanları üzen olayların sorumlusu biziz.” dedi.

Adliyede 172 Cumhuriyet savcısı, 15 başsavcıvekili görev yaptığını belirten Salihoğlu, “Bugün saat 09.45 itibariyle son soruşturma numaramız 2014/54081. 1 Ocak 2014 itibariyle savcılarımız asliye ceza mahkemelerinde de duruşmalara çıkıyor. Bunun için de 61 savcımızı görevlendirdik. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yapan savcılıkların tasfiye edildi. O bürodan gelen arkadaşlarımıza yer açmak için yeniden görevlendirme yaptık. Terör ve örgütlü suçları bir potada, bir arada düşündük. Bu işlerin başına da Başsavcıvekilimiz Orhan Kapıcı’yı koyduk. 14 tane de savcımız görev yapıyor. Bürolar şeklinde yapmış olduğumuz çalışmaların soruşturmalara faydası olduğunu düşünmekteyim. Haziran ayı için de HSYK’dan 60 savcı görevlendirmesini istedik.” diye konuştu.

Hakim ve savcıların açıklama yapamayacağını belirten Başsavcı, “Bizim konuşmamız kararlarımızdır.” dedi. Salihoğlu, “Son zamanlarda bazı savcılar, hakimler bir yerlere ait gibi düşünülüyor. Gerçek hukuk insanı Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. Başkasına ait olamaz ki. Millete ait olur. Şu hakim, bu hakim deniyor. Tutuklama isteyince şöyle düşünülüyor, istemeyince böyle. Bu mesleği yapan herkes hakkın, hukukun yanındadır. Yanında olmayana yazıklar olsun.” ifadelerini kullandı.

Soslay medya üzerinden yapılan yorumlara üzüldüğünü belirten Salihoğlu, “Benim için, ‘Sayın Başbakan’ın oğlunun trafik kazasını kapatan savcıdır’ dediler. Ben o olayı hatırlamıyorum bile. Olayı araştırdım Şişli’de olmuş. Biz o zaman Devlet Güvenlik Mahkemesi’ndeyiz.” şeklinde konuştu.

Bir hakimin mesajına üzüldüğünü ve yasal haklarını kullanacağını kaydeden Salihoğlu, “Terör ve örgütlü suçlar bürosu kurup bir başsavcıvekili ve 14 savcı görevlendirdik. Bunun üzerine www.adalet.org adlı sitede Kartal Adliyesi’nde görevli hakim S.Ö. acımasızca ‘Hırsızlık ve yolsuzlukları kapatmak için 15 savcı az mı?’ diyerek bize ve 35 yıllık meslek hayatıma küfretmiştir. Yasal yollara başvuracağım. Zaten müracaat ettik yazıyı kaldırdık.” diye konuştu.

Başsavcı Salihoğlu, basına bilgi vermesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Başsavcılık tarafından 2 bin 280 kişinin dinlendiği açıklanan ‘Selam örgütü’ soruşturmasına ilişkin soru üzerine Salihoğlu, “Soruşturma halen devam ediyor. Kimsenin yaptığı hukuksuzluk yanına kar kalmamalı.” dedi. Gazetecilerin, “Kaç kişi dinlenilmiş. Dinlenilen sayısının 200 olduğu söyleniyor. Mahkeme kararı ile kaç kişi dinlenmiş? Dinlenen kişileri haber yapıp soruşturmanın gizliliğini ihlal eden gazetelerle ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı” sorularına Salihoğlu, net bir cevap vermekten kaçındı. Salihoğlu, “Bir mahkeme kararı ile dinlenen var. Bir de onlara mesnet edilerek dinlenenler(dinleme kararı olanların konuştukları kişiler) var.” dedi.

25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının halen devam ettiğini de belirten Başsavcı Salihoğlu, “Bu soruşturma ile ilgili herhangi bir yetkisizlik kararı vermedik. Çalışmalar devam ediyor. Bir soruşturmayı ne uzatacaksın ne de acele edeceksin. Şu anda soruşturmaya üç savcı bakıyor.” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Bazı illerde yürütülen yasa dışı dinleme soruşturmaları var. Bu kapsamda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma var mı?” sorusu üzerine Salihoğlu, “Bu konuda yüzlerce şikayet dilekçesi geliyor. Bu dilekçeleri değerlendiriyoruz. Henüz bir sonuç yok.” cevabını verdi.

17 Aralık soruşturmasında Savcı Celal Kara’nın görevden alınması ile ilgili eleştiriler ve HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur’un Kara’nın dosyadan alınmasını yanlış bulduğunu söylemesi hatırlatılması üzerine Başsavcı, “Ben geldiğimde dosyada Celal Kara, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol görevliydi. Bir değerlendirmemiz oldu. Sorumluluk bana ait. Başsavcılık yapmış, tecrübesi, feraseti olan birini tercih ettik. Bizden sonra da Yüksek Kurul o savcımızı(Celal Kara) başka ile gönderdi.” dedi. Gazetecinin , “Şu anki savcı Ekrem Aydıner, ‘haksız menfaat temin etmekten’ kınama cezası aldı?” sözleri üzerine Başsavcı Salihoğlu, “Kesinleşen bir cezası yok. Herkes şikayet edilebilir. Ben bilgisine göre iş verdim.” ifadelerini kullandı.

Bazı gazetelerde yolsuzluk soruşturmaları sonrasında ‘polislerin arşivleri silerken yakalandığı’ şeklinde haberler yapıldığı hatırlatılan Salihoğlu’na bu polislerle ve 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten polislerle ilgili soruşturma olup olmadığı soruldu. Bu soruya da net bir cevap vermekten kaçınan Salihoğlu, “Gazetelerde yazılıyor çiziliyor. Ne olduğu, ne yapıldığını günü ve saati gelince paylaşılır. Yorum yapmıyorum.” dedi.
CİHAN

Yorumlar