Başsavcı Salihoğlu: 2 bin 280 kişinin dinlendiği tespit edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptığı basın açıklamasında, ortada bir terör eylemi ya da planı olmamasına rağmen 3 yıldır birçok insanın telefonlarının dinlendiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Başsavcı Salihoğlu: 2 bin 280 kişinin dinlendiği tespit edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptığı basın açıklamasında, ortada bir terör eylemi ya da planı olmamasına rağmen 3 yıldır birçok insanın telefonlarının dinlendiğini ifade etti. Soruşturmaya ilişkin biriken 107 klasör evrakın ve dijital verilen bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ana kadar yapılan incelemede dinlenen 2 bin 280 kişinin isminin tespit edildiği, bu rakamın artacağının değerlendirildiği bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, dün bazı gazetelerde yayınlanan ve 7 bin kişinin dinlendiği iddia edilen soruşturma ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Başsavcı Salihoğlu'nun ismi ve imzası bulunan yazılı basın açıklaması, özel kalem görevlileri tarafından basın mensuplarına elden dağıtıldı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Açıklamada, TMK 10. madde ile görevli bölümde yürütülen soruşturma dosyasında, çok sayıda kişiler hakkında mahkeme kararı ile iletişimin tespiti ve kayda alınması ile fiziki ve teknik takip işleminin uygulanıyor olması nedeni ile dikkat çektiği, bu sebeple dosyanın incelemesinin gerektiği düşünülerek ön inceleme yapıldığı belirtildi.

TERÖR EYLEMİ YA DA PLANI OLMAMASINA RAĞMEN 3 YIL DİNLEME YAPILMIŞ

Soruşturma dosyasına ilişkin yapılan inceleme ile ilgili bilgi verilen açıklamada, "İncelemede herhangi bir silahlı terör eylemi ya da terör planlaması olmadığının görülmesine rağmen 3 yıldan fazla bir süredir birçok kişi hakkında iletişimin denetlenmesi ve kayda alınması ile fiziki ve teknik takip kararları alındığı, bu kapsamda telefonların dinlendiği, sinyal bilgilerinin değerlendirildiği, ortam dinlemesi ve fiziki takip yapıldığı anlaşılmıştır. Ayrıca mahkeme kararı kapsamında telefonları dinlenen şahısların irtibatlı olduğu şahıslarla yaptığı dosya kapsamındaki suçla ilgili olmayan görüşmeleri dahi kayıt altına alınmak suretiyle dosyaya dahil edildiği görülmüştür." denildi.

SAVCI, SORUŞTURMADAN ALINDI

Yapılan bu ilk tespitler sebebiyle soruşturma dosyasının, adı geçen Cumhuriyet Savcısından fiziki olarak ve UYAP ortamına alındığı bilgisi verildi.

SORUŞTURMA, 2011 YILINDA BİR KİŞİNİN DİNLENMESİ İLE BAŞLADI

Son soruşturma dosyasının 107 klasörden oluştuğu, 2011 yılında soruşturmaya başlandığı, soruşturma sürecinde bir şüpheli hakkında iletişimin denetlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin mahkeme kararı alındığı belirtilen açıklamada, "Zaman içerisinde başka şahıslar hakkında da benzer şekilde tedbirler uygulandığı, ancak 17 Aralık 2013 günü klasörler ve dinlemelere ilişkin harddisklerin alelacele ilgili Cumhuriyet Savcısına teslim edildiği anlaşılmıştır." denildi.

TEM ŞUBESİ, ELLERİNDE KAYIT OLMADIĞINI BİLDİRDİ

Açıklamada, yapılan tespit üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile yapılan yazışmada soruşturma dosyası ve yapılan işlemlerle ilgili olarak kendilerinde herhangi bir kaydın bulunmadığını bildirdiklerine yer verildi.

ŞU ANA KADARKİ İNCELEMEDE 2 BİN 280 KİŞİNİN DİNLENDİĞİ TESPİT EDİLDİ

Mevcut soruşturma dosyasındaki kayıtlar, harddiskler ve diğer belgeler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gerekli incelemelerin yapılması amacıyla teslim edildiği belirtilen açıklamada, "Adı geçen şube müdürlüğünce yapılan ilk tespitlerde şüpheli olarak mahkeme kararı ile telefonları dinlenen, fiziki ve teknik takip yapılan şahısların ve bu kişilerin irtibatlı olduğu kişilerin soruşturma ile ilgisi bulunmayan birçok görüşme kayıtlarının dosyaya dahil edildiği, böylece dosya kapsamında doğrudan veya dolaylı olarak telefonları dinlenen ve kayıt altına alınan şahıs sayısının 2 bin 280 olduğu anlaşılmıştır. Halen Terörle Mücadele Müdürlüğün'ce yapılan çalışmalar devam etmekte olup bu sayının artacağı değerlendirilmektedir." ifadesi yer aldı.

DİNLENENLER ARASINDA KAMUOYUNUN TANIDIĞI KİŞİLER DE VAR

Doğrudan veya dolaylı olarak dinlenen ve görüşmeleri kayıt altına alınan bir kısım şahıslar arasında kamuoyu tarafından bilinen kişiler bulunduğu belirtilen açıklamada, "Doğrudan veya dolaylı olarak telefonları dinlenen şahısların soruşturma konusu ile ilgisi olmayan veya özel hayat kapsamındaki görüşmelerinin de dosyaya dahil edildiği belirlenmiştir." denildi.

İNCELEME HALEN DEVAM EDİYOR

Açıklamada son olarak, "Belirtildiği üzere soruşturma dosyası çok sayıda klasör ve dijital veriden oluşmakta olup, hem soruşturmanın esasına ilişkin hem de mahkemece iletişimin tespiti ve kayda alınması kararı verilen kişiler ile onların görüştükleri ve irtibat kurdukları kişilere ilişkin incelemeler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde devam etmektedir." ifadesi yer aldı. CİHAN

Yorumlar