Başsavcı Çolakkadı: Savcı basına sızdırdığı için dosyayı aldık

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, yolsuzluk dosyası elinden alınan savcı Muammer Akkaş'ın yazılı açıklama yapmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Başsavcı Çolakkadı: Savcı basına sızdırdığı için dosyayı aldık

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, yolsuzluk dosyası elinden alınan savcı Muammer Akkaş'ın yazılı açıklama yapmasına tepki gösterdi. Savcının yalan yanlış açıklama yaptığını ileri süren Çolakkadı, hiçbir savcının rastgele soruşturma başlatamayacağını söyledi. Dosyanın basına sızdırılması nedeniyle, savcıdan alındığını belirten Çolakkadı, “Bu yönde elinizde tespit mi var?” sorusuna “Dosya bir onda, bir de kolluk da var, bilmiyorum başka kimde var” dedi. Dosyada, TMK görevine giren bir suç bulunmadığını ileri süren Çolakkadı, kim suçluysa, kimin oğlu olursa olsun, hiçbir şeyin karartılamayacağını savundu.

Savcı Muammer Akkaş’ın, Başsavcı’nın kendisine baskı yaptığını ve soruşturma yapmasının engellendiğini açıklaması üzerine Başsavcı Turan Çolakkadı, kameraların karşısına geçti. Tatsız bir olay sebebiyle açıklama yapmanın hasıl olduğunu ifade eden Çolakkadı, “Biraz önce, sizlere bir kağıt dağıtıldı, bir savcı tarafından. Yalan yanlış, bilgiler verildi. İşin esasını ve doğrusunu anlatmak mecburiyetinde kaldım." dedi.

Önceki gün yaptığı yazılı basın açıklamasını hatırlatan Başsavcı Çolakkadı, "Başsavcıların, savcılar üzerinde denetim ve yönetim yetkisi vardır. Bu yasada böyle yazılır. Soruşturmaları, başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller ya da Cumhuriyet savcıları yapar. Başsavcılığımız, 200 kadar savcıyı bünyesinde barındırıyor. Ve bu 200 savcı, rastgele kendi kendilerine soruşturma başlatıp, soruşturma bitiremezler." ifadelerini kullandı.

Çalışma talimatlarına göre, savcıların belirli olayları, kamuoyunu ilgilendiren olayları, derhal Başsavcı'ya bildirmesi gerektiğini söyleyen Çolakkadı, “Başsavcıvekiline bildirirse de, o başsavcıya bildirir. Böyle olmazsa, kaos olur. Her önüne gelen, kendiliğinden bir şeyler yaparsa, bırakın faksı, telefonla bildirmeyi, iki yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var. Kayıtlara başka isimler girmiş ya da hiç kaydedilmemiş. Yani bir savcı, isterse yırtar, yok eder, isterse, istediği zaman işleme koyar. Bizim talimatımızda diyor ki; soruşturmaların hukuka uygun yürümesi için gizliliğe riayet edilir. Biz basın açıklaması yaparken, ya başsavcı yapar, ya da basın sözcüsü.” diye konuştu.

Buna riayet etmeyen, elindeki soruşturma bilgilerini, medyaya aktaran, hukuka uygun soruşturma yürütemeyenlerin soruşturmasının, başka savcılara verileceğini belirten Çolakkadı, “Yani bu, yıllar önce yazdığımız talimatta böyle. Bugün görüp, uygulamış değiliz. Geçmişte de, buna riayet etmeyenleri aynı şekilde değiştirdik. Esasen biz, yüzlerce evrakı başkasına verebiliriz. Şimdi, yanlış aktarılmış savcı tarafından. Bu, yeni uygulama değil. İkincisi, bir başsavcı vekilimiz TMK'dan sorumlu vekil olmak üzere, 5 savcımız inceliyor. Yani bu 5 savcı yanlış yapacak, tek savcı mı doğru yapacak?" ifadelerini kullandı.

Yönetmeliği hatırlatan Çolakkadı, “Bu gibi soruşturmalar, başsavcıya bildirilecek. Esasında daha önce de bildirecekti ama, yönetmelikte yoktu. Yönetmelik bunu, daha kesin hale getirdi. Oturttu. Salı günü, soruşturma savcımızla konuştum. Böyle bir dosyamız var. Sonra bize anlattı, çağırdı. Vekiliyle birlikte, bize anlattı. Vekilinin, haberi yok. Bir şeyler anlattı, kapsamlı. Bir kısmı İzmir'den, bir kısmı başka şehirlerden, bizim yetkimizin olmadığı yerlerden. TMK görevine giren, bir suç yok. Şimdi cebir ve şiddet yok ise TMK, organize suçlara da bakmaz. Şimdi arkadaşımız, bazı bilgiler verdi ama dedim ki, iyice başsavcıvekiliyle birlikte yarın kapsamlı bir bilgi verin. Eksik olmasın, fazla olmasın. Yetkimizde mi, TMK'da mı, diğer büroda mı bakılacak. Aksaklık olmasın. Anlaştık. ‘Yarın tamam, detaylı inceler, size bilgi veririz’ dediler. Ama sabahleyin, geldik ki olay medyada. Dün akşama kadar, bu olay medyadaydı biliyorsunuz. Bunun üzerine bir de, basın açıklaması yaptık. Gizlice hemen, emniyete intikal ettiriliyor. Bir uçtan, medyaya intikal ettiriliyor. Yani medyanın gücüyle, savcı çalışır mı? Soruşturmalar böyle orta yerde, yapılabilir mi?" dedi.

Çolakkadı, “Savcının bu hareketi karşısında ben bugün başsavcıvekilime yazı yazdım. Yönetmeliğin talimatını uygula diye. O da uygulayarak, 5 savcı kendisi de dahil, inceliyor şimdi. Kapsamlı dosyalar var.” şeklinde konuştu.

35 seneden fazla bu meslekte olduğunu belirten Çolakkadı, hiç kimseden emir almadığını da ifade etti.

Çolakkadı, “Esasen bir savcı, başsavcı ve vekiliyle konuşup ‘yarın bilgi vereceğim’ deyip söz verip, yarın gizlice, her şeyi medyaya aktarır mı? Aktarıyorsa, bunun amacı ne? Neyi kimden kaçırıyor?" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Elinizde savcının sızdırdığına dair bir bilgi mi var? Böyle bir tespit mi var?" sorusu üzerine Çolakkadı, "Soruşturma dosyası onda. Bir de, daha önce hazırlayan kolluk amirlerinde var. Bilemiyorum başka kimlerde var." dedi.

ÇOLAKKADI: BAKANLA GÖRÜŞMEDİM

Bir gazetecinin, "CMK'da savcıların soruşturma yapması, kendi uhdelerinde. Yani kimseye, bilgi vermek durumunda değiller. Gizli yapılıyor. Daha önce böyleydi, ama değiştikten sonra böyle oldu. Fakat size, bilgi verilmiş. Sizin evinizde Bakan Sadullah Ergin'le görüştükten sonra bu dosyaya baskı yapıldığı iddiaları var. Bu doğru mu acaba? Bakan Bey'den baskı gördünüz mü? Sıradan vatandaşlar olsaydı da, dosyada savcılar yine de alınır mıydı? Çünkü savcının açıklamasında farklı değinmeler var.” sorusu üzerine Çolakkadı, bakan ile görüşmediğini savundu. Öte yandan bakan ile görüşmelerinin son derece normal olduğunu ve birçok kez görüştüklerini belirtti.

“Mahkemenin kararı başsavcıyı da bağlar mı? Ya da mahkemenin kararını başsavcı hangi gerekçeyle uygulamadı?” sorusuna Çolakkadı, “Savcılık istiyor uygular. Biliyorsunuz savcılık, tutuklama ister. Tutuklamak için, mahkeme kararı almadan da bırakır. Ona bir yetki veriliyor. Kullanır kullanmaz. Ama şunu söyleyeyim. Biz kullanacağız bunu. Kapsamlı olarak 5 kişi inceleyecek. Gerçekten ne var? Yani şunu hepinize, orta yerde söylüyorum. hiçbir şey karartılamaz. Kim suçluysa, kimin oğlu olursa olsun, yani biz yargıyı yıpratmak istemiyoruz.” diye konuştu.

Çolakkadı, gözaltı kararlarının halen geçerli olup olmadığı sorusunu ise cevapsız bıraktı.
CİHAN

Yorumlar