Başörtüsü nedeni ile ertelenen duruşma 4 celse sonra başladı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ın, Ankara 11.

Google Haberlere Abone ol
Başörtüsü nedeni ile ertelenen duruşma 4 celse sonra başladı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ın, Ankara 11. Aile Mahkemesi’nde girdiği boşanma davasının görülmesine devam edildi. Mahkeme, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) gönderdiği ve Danıştay 8. Dairesi’nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına atıf yaparak duruşmanın devam etmesine karar verdi.

Davanın 4. duruşmasına avukat Zübeyde Kamalak, avukat Mustafa Kamalak ve TBB tarafından gönderilen çok sayıda gözlemci avukat katıldı. Duruşmaya, mahkeme tarafından TBB’den istenen cevabı yazının okunması ile başlandı. TBB gönderdiği cevabı yazıda “Avukatların kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin hükümler Avukatlık Yasası’nın 49. maddesinde ve TBB Meslek Kurallarının 20. maddesinde yer almakta olup Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararının TBB Meslek Kurallarının 20. Maddesinde yer alan 'başları açık' ibaresinin yürütmesinin durdurulması yönünden getirdiği sınırlama dışında bağlayıcı olarak yürürlüktedir.” dedi.

Hakim Mustafa Karadağ ise tutanağa şu ifadeleri geçirdi: “Avukatlık Anayasa Mahkemesi’nin de tespit ettiği üzere bir kamu hizmetidir. Avukatlar yargının asli ve kurucu unsuru olup yargıçlarla eşit statüdedirler. Bu nedenle TBB Meslek Kuralları ile Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi’nin belirlediği meslek kuralları uyarınca avukatlar görev yaptıkları mahkemenin yargıçlarından önce meslek kurallarına tabidirler. Anayasanın 153. ve 90. Maddeleri uyarınca Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları yargı, yasama ve yürütme erkleri için bağlayıcıdır ve bu mahkemeler başörtüsünü laiklik karşıtı güçlü bir dinsel simge olarak tespit etmişlerdir. Bağımsız ve tarafsız yargılamanın gerçekleştirilmesi, adaletin sağlanması için yargıç ve avukatların her türlü siyasal ve dinsel simgeden arınması gerekir. Bunun bir gereği olarak adalet hizmeti görenlere cübbe giyme zorunluluğu getirilmiştir.”

Hakim ayrıca bağlayıcı meslek kurallarını belirlemeye tek yetkili kurumun TBB olduğunu hatırlatan Karadağ, hak arama özgürlüğünün anayasal bir hak olması, davanın daha fazla sürüncemede kalarak yurttaşların adalet ve hukuka erişiminin engellenmesi bakımından duruşmaya bu şartlarda devam edilmesine karara verdi.

Mahkeme başkanı Karadağ söz isteyen Mustafa Kamalak’a ise söz vermedi. CİHAN

Yorumlar