Başköylü kadınların direnişi mermer ocağını kapattırdı

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy sakinleri, bölgede bulunan mermer ocaklarına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) verilmesi üzerine gün boyu Valilik önünde yaptığı eylemin meyvesini aldı.

Google Haberlere Abone ol
Başköylü kadınların direnişi mermer ocağını kapattırdı

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy sakinleri, bölgede bulunan mermer ocaklarına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) verilmesi üzerine gün boyu Valilik önünde yaptığı eylemin meyvesini aldı.
Sabah 11.00’de başlayan köylülerin eylemi akşam 16.45 sularında müjdeli haberin gelmesi ile tamamlandı.
Suları kirli aktığı gerekçesiyle iki yıldır birçok yere dilekçe veren ve mahkeme kararı ile mermer ocaklarının kapanmasını sağlayan Başköylülere kötü haber ÇED’den geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özel izniyle faaliyeti durdurulan bölgedeki şirketler, iptal edilen ruhsatlarını yeniden aldı. 3 mermer ocağının sularını kirlettiğini iddia eden köylüler, 2 ocağın hukuka aykırı ÇED raporu aldığını belirterek eylemlerine yeniden başladı. Firmaların birisinin ise yaklaşık bir haftadır faaliyete başladığını belirten köylüler bu gün Bursa Valiliği önünde gün boyu oturma eylemi yaptı.
Vali Münir Karaloğlu ile görüşmek için valilik önünde bekleyişini sürdüren köylüler, müjdeli haberi akşam üzeri aldı. Vali Karaloğlu’nun Heykel Valiliğe gelmemesi nedeniyle bina önünde oturma eylemi yapan köylülerden özellikle bayanlar, “Ölüm var dönüm yok, Vali bey ile görüşmeden dönmeyiz” şeklinde oturma eylemini gün boyu sürdürdü. Vali Karaloğlu ile görüşemezlerse yolu trafiğe kapatacaklarını belirten köylülerden muhtar ve azalardan oluşan bir heyet akşam üzeri Çarşamba Valilik binasında Vali Karaoğlu ile görüştü.
Kucaklarında çocukları ile gün boyu valilik önünde oturma eylemi yapan köylü kadınlar mermer ocaklarının kapanacağı müjdesini alınca mutluluk içinde valilikten ayrılarak köylerine döndü.

MÜJDELİ HABERLE YÜZLERİ GÜLDÜ

Saatlerce valilik önünde bekleyen Başköylülere müjdeli haber mesai saatinin bitimine 15 dakika kala geldi.
Başköy muhtarı Hasan Acar ve aza heyeti, görüştükleri Vali Münir Karaloğlu’ndan “yarın sabah mermer ocağı kapanacak” sözünü alınca köylüler valilikten ayrıldı.
Müjdeli haberin Başköy Derneği Başkanı Yaşar Bayram tarafından köylülere verilmesi üzerine alkışlarla haberi kutlayan köylüler, “En büyük vali bizim vali,” şeklinde slogan attı. Köylüler ardından İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra valilik önünden ayrıldı. Mutluluk içinde minibüslerine binen köylüler köylerine döndü.



Başköy Dernek Başkanı Yaşar Bayram, yaptığı açıklamada; “Sayın valimizin yanında muhtar ve heyet bulunuyor. Görüşme sonucunda sayın valimiz mutlu haberi verdi. Bütün Bursa rahat uyuyabilir. Bursa’nın geleceği emin ellerde. Bursa’nın suları akmaya devam edecek. Bu mermer ocağının faaliyetlerini yarın sabah itibari ile durdurduğunu açıkladı sayın valimiz. Bursa üç büyük havzasından birini daha korumuş durumda. Bursalılar uzun bir süre susuz kaymayacaktır. Eğer burası tahrip olursa zaten bütün Bursa gelecekte çok büyük sıkıntılar yaşayacaktı. Sayın valimiz bunu gördü ve ruhsatı olmayan, ruhsatsız bir şekilde çalışan mermer ocağını yarın sabah itibari ile kapatacağını bize müjdeledi. Sayın valimize de buradan teşekkür ediyorum. Başköylüler Bursa’nın geleceğini kurtarmış bulunuyor.” dedi.
Bayram, Vali Münir Karaloğlu’nun köye gitmeden heyeti gönderip mermer ocaklarını mühürleteceğini sözlerine ekledi. Başköylü kadınlar ise gösterdikleri mücadele sonucunda kazandıklarını belirterek, çok mutlu olduklarını söyledi.

CİHAN

Yorumlar