Başkent'te 'Çiğdem Çiçeği' şenliği yapıldı

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Anadolu'da baharın gelişini müjdeleyen çiğdem çiçeği gezdirme geleneğini yaşatmak amacıyla Çiğdem Şenliği düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Başkent'te 'Çiğdem Çiçeği' şenliği yapıldı

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Anadolu'da baharın gelişini müjdeleyen çiğdem çiçeği gezdirme geleneğini yaşatmak amacıyla Çiğdem Şenliği düzenledi.

    Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölüm Başkanı aynı zamanda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz'un da katıldığı ‘Çiğdem Çiçeği’ konulu panel ile başlayan program, çeşitli etkinliklerle devam etti.

    Altındağ Belediyesi Kültür Sanat Evi konferans salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, çiğdem gezdirmeyi sürdürülebilir kalkınma ve somut olmayan kültürel miras yönetimi bağlamında değerlendirirken, Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Tuba Saltık Özkan, Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Topluluğu'nun Ankara, Yozgat ve Çankırı'da gerçekleştirdiği Çiğdem kutlamaları hakkında bilgi verdi. Ayrıca panelde Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Öğretim Görevlisi Dr. Selcan Gürçayır Teke Çiğdem Günü'nü Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi açısından değerlendirirken Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Koordinatörü Dr. Ezgi Metin Basat ise köy seyirlik oyunlar içinde yer alan Çiğdem gezdirme hakkında bilgi verdi.

    ÇİĞDEM PİLAVI GELENEĞİ

    Tüm dünyada baharın gelişinin çeşitli uygulamalarla kutlandığını dile getiren konuşmacılar, Anadolu’da baharın gelişi için yapılan kutlamalardan birisinin de Çiğdem Şenliği olduğunu ifade etti. Çocukların bu şenlikte aktif rol aldığına vurgu yapan panelistler, “Çocukların çeşitli maniler söyleyerek ev ev dolaşıp; yağ, bulgur gibi hediyeler topladıklarını daha sonra köy meydanında çiğdem pilavı yaparak, davul ve zurnalar eşliğinde eğlenerek baharın gelişini kutladıklarını belirtti.

    Programın devamında Anadolu'ya özgü olan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş bu şenliğe yeniden hayat vermek adına, kırdan toplanan çiğdem çiçekleri kuru bir çalıya takılarak kaval ve çan eşliğinde, çocukların, ailelerin ve çok sayıda üniversite öğrencisinin katılımıyla Hamamönü esnafı ziyaret edildi.

    Esnaftan; “Çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu göçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun” manisi eşliğinde yağ ve bulgur toplandı. Toplanan yağ, bulgur ve çiğdem çiçekleri ile Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi önünde çiğdem pilavı yapıldı. Pilav ikramının ardından Grup Bahar konseri ile devam eden 'Çiğdem Şenliği7, birlikte söylenen bahar türkülerinin ve çekilen halayların ardından son buldu.

    Ressam Ayhan Özmen'in yağlıboya üzerine seramik tasarımı olan 'Çiğdem Çiçeği' konulu 2 eseri de, şenlik boyunca Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde sergilendi. CİHAN

Yorumlar